Bacteriile pot ajuta la prevenirea creşterii în greutate, au constatat oamenii de ştiinţă. Experimentele pe şoareci sugerează că tratamentul cu bacterii „bune” ar putea ajuta oamenii să îşi menţină greutatea sub control.
Animalele injectate săptămânal cu Mycobacterium vaccae, un microorganism care se găseşte în laptele de vacă şi în sol, au fost, în esenţă, imune la creşterea în greutate cauzată de o dietă bogată în grăsimi şi în zahăr (junk-food), au raportat cercetătorii în revista Brain, Behavior and Immunity.
„Am văzut o prevenire completă a creşterii în greutate legate de dietă la aceste animale”, a declarat liderul studiului Christopher Lowry de la Universitatea Boulder din Colorado într-un comunicat.
„Acest lucru sugerează că expunerea la bacterii benefice ne poate proteja împotriva unora dintre rezultatele negative asupra sănătăţii ale dietei occidentale tipice”.
Cercetătorii au descoperit anterior că M. vaccae poate preveni inflamaţia indusă de stres şi problemele de sănătate asociate la şoareci.
Atunci când au încercat ulterior să afle dacă bacteria ar putea, de asemenea, să ajute la contracararea unor inflamaţii ale creierului şi a anxietăţii care pot rezulta dintr-o dietă proastă, au constatat nu numai că ar fi posibil, dar şi că organismele au prevenit creşterea în greutate.
Şoarecii au primit fie mâncare sănătoasă, fie junk food, fie junk food cu injecţii săptămânale de M. vaccae. Toate grupurile au primit aproximativ acelaşi număr de calorii.
Aşa cum era de aşteptat, grupul netratat hrănit cu junk food a luat semnificativ mai mult în greutate decât cei care mâncau sănătos. Însă, spre surprinderea cercetătorilor, nu a existat nicio diferenţă în ceea ce priveşte creşterea în greutate între grupul care a primit injecţii cu bacterii bune şi cei care au mâncat sănătos.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care expunerea la această bacterie ar putea preveni creşterea în greutate şi dacă poate face acest lucru şi la oameni.