Câteva minute petrecute în aceeaşi încăpere cu o persoană infectată sunt suficiente pentru a lua virusul care provoacă boala Covid-19, au constatat cercetătorii suedezi.
Sezonul viral de iarnă este în plină desfăşurare, iar boala Covid-19 este şi ea prezentă. Cu toate acestea, spre deosebire de perioada pandemiei, acum ştim mai multe despre modul în care se răspândeşte SARS-CoV-2 (virusul care provoacă boala) prin aerul pe care îl respirăm. Cercetările de la Universitatea Lund din Suedia arată că este nevoie de doar câteva minute în aceeaşi cameră cu o persoană infectată pentru a lua virusul.
Cercetătorii în domeniul aerosolilor au cartografiat infecţiozitatea virusului la aproximativ patruzeci de persoane confirmate cu coronavirus.
„Aerosolii sunt particule mici transportate prin aer, iar aerosolii expiraţi de la o singură persoană pot transmite infecţia virală altor persoane în câteva minute, în condiţii normale de interior”, spune Malin Alsved, cercetător principal al studiului, publicat în revista Scientific Reports.
Anterior a existat o incertitudine cu privire la faptul dacă o cantitate de virus din aer este suficientă pentru a provoca infecţia.
„Studiul nostru arată că ceea ce respirăm poate provoca infecţia într-un timp foarte scurt şi nu este nevoie ca cine să strănute direct spre tine, o întâlnire în aceeaşi cameră este suficientă”, spune Alsved.
Câteva minute sunt suficiente pentru a ne infecta
Pe baza măsurătorilor aerului expirat de la persoanele infectate cu SARS-CoV-2, precum şi a unei metode de calcul pentru răspândirea şi inhalarea particulelor de aerosoli în aerul interior, echipa a dezvoltat un model pentru a calcula cât timp este necesar pentru ca o persoană să se infecteze din aer.
„Într-o cameră cu ventilaţie normală, o persoană fără imunitate poate inhala o doză infecţioasă în câteva minute de la intrarea persoanei infectate. Variaţia depinde de cantitatea de virus exportată şi de ventilaţia din cameră”, spune Alsved.
Timpul necesar pentru a fi infectat este mai scurt dacă persoana bolnavă se află deja de ceva timp în cameră, astfel încât în aer s-a stabilit o concentraţie uniformă de virus.
„În încăperile de dimensiuni mici şi medii, virusul se răspândeşte rapid în aer şi atunci nu ajută să păstraţi distanţa pentru a reduce riscul de a vă infecta”, spune cercetătorul.
Cantitatea de virus este mai mare la începutul infecţiei
În primele câteva zile ale infecţiei, chiar când încep simptomele, cantitatea de virus din aerul expirat este cea mai mare.
„În prima şi a doua zi, am măsurat viruşi în aerul expirat la 70 % dintre persoane, în a treia zi la jumătate şi în a patra zi la o treime”, spune Alsved.
Probele de respiraţie de la cei 40 de participanţi care prezentau aerosoli de virus măsurabili au fost analizate la Departamentul de microbiologie clinică de la Academia Sahlgrenska din Göteborg. Acolo, aerosolii virali au fost plasaţi pe celule pentru a afla dacă erau cultivabili - adică infecţioşi.
„Aceasta este prima dată când a fost posibilă calcularea infectivităţii unui eşantion de aerosol care este legat de o sursă specifică, în acest caz aerul expirat de oameni”, spune Alsved.
Cele mai multe virusuri în cele mai mici particule de aerosol
Pentru a înţelege mai bine tendinţa virusurilor de a se răspândi în aer, cercetătorii au analizat ce dimensiuni de particule conţin ceie mai multe dintre ele. Rezultatele arată că virusurile sunt prezente în toate particulele de la o jumătate de micrometru la zece micrometri, dar cea mai mare cantitate se găseşte în particulele mai mici din intervalul de dimensiuni cuprins între o jumătate de micrometru şi trei micrometri.
„Particulele de aerosol de aproximativ un micrometru nu cad la sol, ci urmează curenţii de aer şi există un risc ridicat ca acestea să fie inhalate”, spune Alsved.
Investigarea altor boli infecţioase
Încă de la începutul pandemiei, au existat discuţii cu privire la modul de răspândire a infecţiilor cu SARS-CoV-2. De la pandemie au apărut multe cunoştinţe noi despre transmiterea pe cale aeriană, iar cercetătorii vor acum să vadă dacă acestea pot fi aplicate altor boli infecţioase dincolo de Covid-19.
„Cercetările privind Covid-19 au ridicat multe întrebări noi. Aerosolii virali din alte infecţii respiratorii, cum ar fi rinovirusurile, gripa şi VSR (virusul sinciţial respirator), se răspândesc în acelaşi mod ca virusurile din COVID-19? Când este riscul de infecţie cel mai ridicat? Cât de eficiente sunt diferitele noastre măsuri de protecţie? Sunt multe întrebări la care lucrăm acum”, conchide Löndahl.