Ar putea AI să ajute la tratarea tumorilor cerebrale la copii?

Ar putea AI să ajute la tratarea tumorilor cerebrale la copii?

Cercetătorii investighează modul în care inteligenţa artificială (AI) ar putea ajuta la identificarea de noi tratamente pentru copiii cu tumori ale creierului.

În prezent, este puţin probabil ca tinerii cu cea mai agresivă formă a bolii să supravieţuiască mai mult de un an..

Deşi rare, aproximativ 420 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer cerebral în fiecare an, numai în din Regatul Unit.

Echipa de la Cancer Research UK-  Centrul de excelenţă pentru tumori cerebrale la copii din Cambridge va analiza, dacă AI ar putea ajuta la identificarea de noi tratamente, în timp ce caută modalităţile de îmbunătăţire a ratelor de supravieţuire, informează BBC.

Specialiştii spun că imunoterapia a schimbat modul în care este tratat cancerul, dar nu funcţionează întotdeauna pentru tumorile cerebrale.

Dr. Elizabeth Cooper, unul dintre cercetătorii care lucrează la proiect, a declarat că tumora cerebrală a unui copil este diferită de tumoarea unui adult.

„Creierul se schimbă tot timpul atunci când copiii cresc”, a spus ea.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care imunoterapia, care utilizează propriul sistem imunitar al organismului pentru a ajuta la uciderea celulelor canceroase, a avut un succes limitat în tratarea tumorilor cerebrale.

„Imunoterapia a schimbat modul în care tratăm cancerul, dar nu funcţionează întotdeauna pentru tumorile cerebrale”, a declarat dr. Cooper.

„Ceea ce am descoperit este că atunci când vorbim de creier, acesta are propriul său sistem imunitar, dar nu ştim încă cum să îl folosim”, a indicat medicul.

Specialiştii sunt conştienţi de faptul că noi medicamente sunt necesare pentru a trata acest cancer la copii.

Grupul se află în primele etape ale cercetării în încercarea de a înţelege ce ar putea însemna acest lucru pentru tratament.

„Trebuie să concepem noi medicamente pentru a trata cancerul copiilor”, spune prof. dr. Richard Gilbertson, unul dintre directorii centrului, referindu-se la medicamente care să fie «mai puţin toxice şi dăunătoare» pentru copii.

Centrul a primit o finanţare de mai multe milioane de euro, iar o parte din bani vor fi cheltuiţi pentru utilizarea AI în vederea creării de modele digitale ale celor mai complexe tumori cerebrale.

„Vom putea folosi modelele pentru a testa tratamentele noastre în cadrul unor studii clinice virtuale şi, sperăm noi, pentru a identifica tratamente care sunt mai blânde pentru copii, spre deosebire de radioterapie, de exemplu, care poate avea efecte secundare destul de oribile”, a menţionat prof. Gilbertson.

viewscnt