Calcificările benigne ale sânului, asociate cu bolile de inimă

Calcificările benigne ale sânului, asociate cu bolile de inimă

Studii recente ar putea conduce la o analiză mai atentă a rezultatelor mamografiilor care implică artere înfundate.

Calcificările sânului sunt mici depuneri de calciu în ţesutul mamar care apar pe mamografii sub formă de pete sau puncte albe. Acest lucru se întâmplă deoarece calciul absoarbe cu uşurinţă razele X. Calcificările se găsesc frecvent pe mamografii şi sunt deosebit de frecvente după menopauză. În majoritatea cazurilor, procesul este benign (nu este asociat cu cancerul).

Totuşi, acumularea de calciu în arterele sânului detectată prin mamografie ar putea indica un risc mai mare de boli de inimă, au raportat două echipe de cercetare la reuniunea anuală a Societăţii americane de menopauză din Chicago (10 - 14 septembrie).

Urmărind aproape 400 de femei timp de 18 ani, o echipă a constatat că boala cardiovasculară aterosclerotică - arterele înfundate care limitează fluxul sanguin - a fost diagnosticată la 23% dintre femeile cu calcificări arteriale mamare, comparativ cu 13,9% dintre cele fără.

„Cercetările anterioare au sugerat deja acest tip de asociere”, a declarat într-un comunicat Hannah Daley, liderul studiului, de la Colegiul universitar de medicină Drexel din Pennsylvania. „Pe baza a ceea ce am găsit, credem că prezenţa calcificărilor arteriale mamare pe o mamografie ar trebui raportate în mod uzual”.

Separat, cercetătorii de la Colegiul de medicină Penn State au revizuit datele din nouă studii anterioare care au implicat aproape 47.000 de femei urmărite timp de aproape 12 ani în medie.

Ei au constatat că femeile cu calcificări arteriale mamare observate la mamografie prezentau un risc crescut de AVC (accident vascular cerebral), deces cardiovascular, boală cardiovasculară aterosclerotică şi insuficienţă cardiacă congestivă.

„Credem că acest studiu este important pentru medicii de îngrijire primară, dar şi pentru cardiologi şi, într-adevăr, pentru orice clinician care analizează evaluarea riscului de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Matthew Nudy, conducătorul studiului.

Informaţiile din aceste studii „întăresc faptul că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare la femei sunt diferiţi faţă de bărbaţi”, a precizat dr. Stephanie Faubion, director medical al Societăţii americane pentru menopauză.

Se estimează că bolile de inimă sunt responsabile pentru unul din trei decese ale femeilor în fiecare an în Statele Unite. Cu toate acestea, informaţiile despre cum să identificăm semnele de avertizare la femei sunt încă nesigure. Ceea ce s-a sugerat, totuşi, este că bolile de inimă nu numai că se manifestă diferit la femei faţă de bărbaţi, dar pot fi, de asemenea, diferite de la o femeie la alta, în funcţie de istoricul de sănătate al acestora.

viewscnt