Cât de nocive sunt pentru sănătate alimentele ultraprocesate. Ce a descoperit o nouă analiză

Cât de nocive sunt pentru sănătate alimentele ultraprocesate. Ce a descoperit o nouă analiză

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele şi băuturile carbogazoase, au fost asociate cu 32 de efecte nocive asupra sănătăţii, potrivit celei mai ample analize a dovezilor de până acum.

La nivel mondial, se consideră că unul din cinci decese se datorează unei alimentaţii necorespunzătoare, iar rolul alimentelor ultraprocesate (AUP) a atras atenţia după rezultatele a numeroase studii din ultimii ani.

AUP au fost definite pentru prima dată în urmă cu aproximativ 15 ani pentru a permite cercetătorilor să investigheze efectul prelucrării alimentelor asupra sănătăţii.

Recent, o nouă analiză a analizat numeroase studii recente, care au implicat aproape 10 milioane de persoane, pentru a reuni o mare parte din datele disponibile şi a oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care AUP ne afectează sănătatea.

Rezultatele implică consumul unei proporţii mari de AUP într-o dietă cu rezultate slabe în materie de sănătate şi deces timpuriu din cauza unei serii de afecţiuni, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, obezitate şi sănătate mintală precară.

Dietele care conţin proporţii mari de AUP sunt, fără îndoială, rele pentru sănătate, iar noul studiu susţine legăturile cu o mare varietate de boli, dar au rămas întrebări cu privire la mecanismele specifice prin care aceste alimente ne îmbolnăvesc.

Cercetătorii au propus mai multe mecanisme de-a lungul anilor.

Printre acestea se numără calitatea nutriţională slabă, deoarece unele AUP pot fi bogate în grăsimi, zahăr şi sare, sărace în fibre şi deficitare în vitamine, minerale şi antioxidanţi esenţiali.

Alte mecanisme includ lipsa de structură şi textură, care accelerează consumul de alimente, creşte nivelul de zahăr din sânge şi este mai puţin eficient în reducerea poftei de mâncare.

O mare atenţie s-a concentrat, de asemenea, asupra aditivilor alimentari şi a altor substanţe chimice, fie adăugate în alimente, fie ca contaminanţi din ambalaje sau din mediul înconjurător.

Calitatea dovezilor variază

Un aspect interesant al recentei cercetări este faptul că rezultatele dintre studii au fost variate, iar unele dintre corelaţii au fost slabe.

Acest lucru se datorează, probabil, în parte, gamei largi de alimente cuprinse în categoria AUP, cred experţii.

Definiţia identifică alimente care pot conţine aditivi şi substanţe chimice şi care sunt intens procesate folosind ingrediente rafinate şi reconstituite, cu care consumatorii ar putea să nu fie familiarizaţi.

Aceasta acoperă alimente atât de diverse precum îngheţata, gustările, pâinea integrală, carnea procesată şi produsele tartinabile cu conţinut scăzut de grăsimi.

Aceste alimente foarte diferite, care conţin ingrediente şi conţinuturi de nutrienţi foarte diferite, vor avea probabil efecte foarte diferite asupra sănătăţii noastre.

Un alt factor important de luat în considerare este faptul că aceste studii sunt studii mari, la nivelul populaţiei, în care mii de persoane îşi înregistrează aportul alimentar normal şi starea de sănătate.

Analiza ia în considerare („ajustează") diverşi factori, cum ar fi vârsta, sexul şi stilul de viaţă, care pot distorsiona cifrele.

Cu toate acestea, rezultatele pot arăta doar o relaţie între aportul alimentar şi starea de sănătate. Ele nu oferă dovezi directe ale mecanismelor implicate, indicând o nevoie urgentă de noi cercetări pentru a înţelege cum şi de ce anumite alimente pot cauza probleme de sănătate.

Deşi unele studii directe sunt posibile, efectele pe termen lung asupra sănătăţii, de exemplu, ale consumului unor niveluri ridicate de aditivi alimentari ar putea fi dificile şi discutabile din punct de vedere etic, dar există o oportunitate de a investiga aceste efecte mai în detaliu folosind datele existente, spun autorii analizei.

Pe măsură ce sunt publicate mai multe studii, cantitatea de date ar trebui cu siguranţă să permită specialiştilor să se concentreze asupra diferitelor forme de AUP pentru a le identifica pe cele mai bune şi pe cele mai rele.

Există o gamă foarte largă de alimente cuprinse în categoria AUP, cu o gamă la fel de diversă de conţinuturi nutritive.

Pâinea integrală din comerţ este clasificată ca AUP, la fel ca şi îngheţata, gogoşile şi gustările prăjite. Aşadar, este foarte probabil ca diferite AUP să aibă o gamă largă de efecte asupra sănătăţii.

De asemenea, studiile în care subiecţii umani sunt hrăniţi cu alimente sau ingrediente specifice în mod controlat, precum şi o analiză statistică mai detaliată a studiilor existente, ar trebui să ajute la identificarea acelor AUP care trebuie evitate cu totul, de cela care sunt sigure şi care pot fi chiar benefice ca parte a unei diete sănătoase şi echilibrate.

Un lucru este cert, aceste studii ar trebui să contribuie la informarea recomandărilor cu privire la limitarea consumului AUP care sunt în mod clar dăunătoare pentru sănătate.

Acestea ar trebui să urmărească să identifice ce aspecte ale acestor alimente sunt cele mai periculoase, astfel încât producătorii de alimente să le poată elimina din alimentaţie, aşa cum s-a reuşit în cazul ingredientelor dăunătoare, cum ar fi grăsimile trans şi unii coloranţi artificiali.

„Mulţi oameni se bazează în mare măsură pe produsele alimentare comerciale şi procesate şi trebuie să ne asigurăm că, în viitor, aceste alimente sunt sigure şi nutritive, în special pentru grupurile sărace şi vulnerabile", au concluzionat specialiştii, care subliniază necesitatea unor studii viitoare care să distingă alimentele ultraprocesate total dăunătoare pentru sănătate.

Concluziile noii analize dovedesc faptul că, o expunere mai mare la alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse pentru sănătate, în special rezultate cardiometabolice, tulburări psihice comune şi mortalitate.

Aceste constatări oferă o justificare pentru dezvoltarea şi evaluarea eficacităţii utilizării măsurilor de sănătate publică şi a celor bazate pe populaţie pentru a viza şi a reduce expunerea la alimente ultraprocesate în vederea îmbunătăţirii sănătăţii umane.

viewscnt