Cercetătorii au descoperit biomarkeri de piele care pot indica dezvoltarea timpurie a alergiilor alimentare

Cercetătorii au descoperit biomarkeri de piele care pot indica dezvoltarea timpurie a alergiilor alimentare

Alergiile alimentare apar frecvent în copilărie şi pot fi grave sau chiar fatale. Cercetătorii de la spitalul National Jewish Health din Statele Unite lucrează la dezvoltarea unui program de prevenire a alergiilor alimentare şi au identificat acum, la sugari, predictorii timpurii ai acestei afecţiuni.

În timpul unui studiu recent, care a fost publicat online în ediţia din martie a Journal of Allergy & Clinical Immunology, cercetătorii au prelevat probe de piele, cu ajutorul testelor pe bază de bandă adezivă, de pe antebraţul nou-născuţilor la vârsta de două luni, o vârstă anterioară apariţiei oricăror semne de alergii alimentare.

Cercetătorii de la National Jewish Health au dezvoltat tehnica de prelevare a benzilor cutanate, care este neinvazivă şi delicată pentru aceşti pacienţi foarte tineri. Proteinele superficiale de pe piele şi lipidele se leagă de bandă, iar apoi banda este extrasă pentru a studia detaliile a ceea ce se găseşte pe piele. Copiii au fost monitorizaţi clinic până la vârsta de doi ani pentru a vedea dacă apar alergii.

„Ştim că sistemul imunitar de sub piele modifică bariera cutanată. Cu ajutorul benzilor noastre cutanate nedureroase, ştim dacă proteinele care stau la suprafaţa pielii sunt anormale", a declarat într-un comunicat al spitalului, dr. Evgeny Berdyshev, doctor în ştiinţe şi primul autor al studiului.

Dacă au existat lipide anormale şi proteine anormale pe piele, acesta a fost un semn timpuriu a ceea ce poate duce în cele din urmă la dermatită atopică şi alergii alimentare, a precizat medicul.

Echipa şi-a propus să identifice persoanele cu risc de alergie alimentară pentru a aborda din timp anomaliile barierei cutanate şi a preveni dezvoltarea acestor afecţiuni

„Acesta este doar un prim pas", a declarat la rândul său, dr. Donald Leung, şeful Diviziei de Alergologie şi Imunologie Pediatrică din cadrul departamentului de pediatrie de la National Jewish Health, unul dintre autorii principali ai studiului.

„Avem acum un biomarker pentru dermatita atopică şi alergia alimentară - anomalia este reprezentată de lipide, bacterii şi proteine anormale. Acum testăm nou-născuţii pentru a determina dacă putem preveni această anomalie. Testăm o cremă pe bază de lipide şi sperăm că poate pătrunde în piele şi să o infuzeze cu acizi graşi. Lucrăm la dezvoltarea unei creme antiinflamatoare ca urmare a acestui studiu", a mai precizat medicul american.

Cercetătorii de la National Jewish Health recrutează în prezent viitoarele mame şi bebeluşii de 0-12 săptămâni pentru a participa la studiul aflat în curs.

National Jewish Health este una dintre cele patru locaţii din întreaga lume pentru acest studiu, numit SEAL (Stop Eczema and Allergy/Stop eczemei şi alergiilor).

viewscnt