Cercetătorii spanioli au descoperit că un acid ribonucleic care nu conţine informaţii pentru a produce proteine (ARN lung necodificator) joacă un rol-cheie în semnalizarea şi repararea erorilor de replicare a ADN-ului în timpul diviziunii celulare. Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi terapii antitumorale.
Oamenii de ştiinţă de la Cima Universidad de Navarra au anunţat că au identificat un ARN pe care l-au numit „LncREST" (Long non-coding RNA REplication STress) şi au descoperit rolul său în declanşarea unui răspuns eficient la stresul indus de diviziunea celulară rapidă.
Potrivit cercetătorilor spanioli, LncREST se localizează în cromatină (structura în care este organizat ADN-ul în celulă).
Funcţia sa principală este de a facilita localizarea proteinelor cheie în procesul de replicare a ADN-ului şi de reparare a leziunilor ADN acolo unde sunt necesare.
De fapt, s-a demonstrat că absenţa LncREST determină o semnalare deficitară a stresului, ceea ce duce la acumularea de defecte grave ale ADN-ului şi, în cele din urmă, la moartea celulelor, explică Luisa Statello primul autor şi coautor al studiului, într-un comunicat al universităţii.
„Am descoperit că LncREST - controlat de supresorul tumoral p53 - acţionează ca un senzor funcţional. Acesta se asigură că proteinele necesare se află la locul potrivit la momentul potrivit şi că replicarea genomului nu eşuează", spune Maite Huarte, conducătorul studiului şi cercetător principal al Grupului ARN necodificabil şi genomul cancerului de la Cima Universidad de Navarra.
Cercetarea, publicată recent în revista Nature Communications, indică faptul că IncREST este o componentă critică a răspunsului la stres, şi ar putea fi o ţintă terapeutică eficientă în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer.
Această descoperire este un pas important către o mai bună înţelegere a modului în care celulele noastre fac faţă stresului în timpul diviziunii celulare, spun cercetătorii spanioli.
Cercetarea ar putea deschide o nouă cale de studii pentru dezvoltarea de noi terapii împotriva celulelor canceroase sau pentru îmbunătăţirea celor existente, folosind lncREST ca ţintă terapeutică.
Echipa care a realizat studiul pe celule de cancer colorectal şi pe modele tumorale de şoarece, subliniază, de asemenea, scenariul promiţător care ar putea rezulta din combinarea inhibitorilor cunoscuţi cu inhibitorii lncREST pentru a obţine un efect terapeutic mai puternic.
„Descoperirile ar putea duce la o terapie combinată pentru a utiliza mai puţine medicamente şi a reduce toxicitatea pentru pacient. Prin utilizarea a doi inhibitori în acelaşi timp, sunt reduse şansele ca celulele tumorale să dezvolte rezistenţă la tratament", scriu ei.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Cima au reformulat o tehnologie existentă pentru a detecta moleculele de ARN în procesul de replicare.
„Am dezvoltat o metodologie numită iROND, care ne permite să identificăm ARN-urile care sunt localizate în mod specific în locurile în care ADN-ul se replică. De fapt, acesta este modul în care am detectat lncREST asociat cu situsurile de replicare în condiţii de stres", mai precizează cercetătorii spanioli de la Cima Universidad de Navarra.