Ficatul pare să joace un rol surprinzător de important în combaterea bolilor de inimă. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska, din Suedia, au decsoperit că celulele imune din ficat, cunoscute sub numele de celule Kupffer, sunt esenţiale pentru eliminarea excesului de colesterol din sânge, evitând potenţial apariţia aterosclerozei - o cauză majoră a infarctului miocardic (atac de cord) şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
Colesterolul este un tip de grăsime care este esenţial pentru multe funcţii din organism, cum ar fi producerea de hormoni şi de membrane celulare.
Colesterolul, deşi este esenţial pentru producerea de hormoni şi formarea membranelor celulare, poate reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea cardiovasculară atunci când nivelurile din sânge devin prea ridicate.
Astfel, prea mult colesterol în sânge poate fi dăunător, deoarece se poate lipi de pereţii arterelor şi poate forma plăci care îngustează sau blochează fluxul sanguin.
Mai exact, colesterolul LDL, denumit adesea şi „colesterolul rău", se poate acumula în artere, formând plăci care restricţionează sau blochează circulaţia sângelui.
Această afecţiune, cunoscută sub numele de boală cardiovasculară aterosclerotică, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.
Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska arată că celulele imunitare din ficat reacţionează la un nivel ridicat de colesterol şi consumă excesul de colesterol care, altfel, ar putea provoca deteriorarea arterelor.
Descoperirile, publicate luni, în revista Nature Cardiovascular Research, sugerează că răspunsul la apariţia aterosclerozei începe în ficat.
Pentru a testa acest lucru, ei au creat un sistem prin care au putut creşte rapid colesterolul din sângele şoarecilor.
Pentru a explora modul în care organismul reacţionează la creşterile bruşte ale colesterolului, cercetătorii au conceput un experiment care a declanşat efectiv o „bombă de colesterol" la şoareci, crescând rapid nivelul de colesterol din sângele acestora.
„Am constatat că ficatul a reacţionat aproape imediat şi a eliminat o parte din excesul de colesterol", spune autorul principal al studiului, Stephen Malin, de la Departamentul de Medicină, Solna, din cadul Institutului Karolinska, într-un comunicat.
Interesant este că răspunsul nu a venit de la celulele tipice ale ficatului, ci de la celulele Kupffer.
Aceste celule imunitare au sarcina de a identifica şi elimina substanţele nocive din organism, inclusiv excesul de colesterol.
Descoperirile la şoareci au fost susţinute în continuare de observaţiile făcute pe mostre de ţesut uman, evidenţiind un răspuns biologic universal.
„Am fost surprinşi să vedem că ficatul pare să fie prima linie de apărare împotriva excesului de colesterol şi că celulele Kupffer sunt cele care îşi fac treaba", notează autorii studiului.
Acest lucru arată că sistemul imunitar al ficatului este un jucător activ în reglarea nivelului de colesterol şi sugerează că ateroscleroza este o boală sistemică care afectează mai multe organe şi nu doar arterele.
Această cercetare furnizează noi informaţii pentru a înţelege interacţiunile complexe dintre ficat, colesterol şi sănătatea cardiovasculară.
Făcând lumină asupra modului în care diferite organe răspund şi gestionează nivelurile ridicate de colesterol, echipa de la Karolinska speră să dezvolte strategii mai cuprinzătoare şi mai eficiente pentru prevenirea sau tratarea atât a bolilor cardiovasculare, cât şi a celor hepatice.
Următorul pas al cercetătorilor este de a analiza modul în care alte organe răspund la excesul de colesterol şi cum interacţionează acestea cu ficatul şi cu vasele de sânge în ateroscleroză, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii mai holistice şi mai eficiente pentru a combate această boală comună şi mortală.