Artrita reumatoidă afectează aproximativ 2 milioane de persoane numai în Statele Unite şi este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, evaluarea riscului cardiovascular este dificilă la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, deoarece evaluările clinice standard bazate pe factori precum vârsta, colesterolul şi statutul de fumător tind să subestimeze riscul cardiovascular la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
Într-un nou studiu publicat în revista Journal of the American Heart Association, o echipă de cercetare condusă de medici de la Mass General Brigham, cu expertiză în reumatologie şi boli cardiovasculare, a identificat şase biomarkeri din sânge care sunt asociaţi cu riscul cardiovascular la pacienţii cu poliartrită reumatoidă şi ale căror măsurători au îmbunătăţit capacitatea cercetătorilor de a estima o viitoare creştere a inflamaţiei arteriale.
Biomarkerii deţin potenţialul de a evalua clinic riscul de boli cardiovasculare al unui pacient individual, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceştia sunt asociaţi cu evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
„Credem că aceşti biomarkeri ar putea să ne îmbunătăţească capacitatea de a estima riscul şi de a interveni din timp pentru a ne ajuta pacienţii", a declarat primul autor dr. Daniel H. Solomon, şeful secţiei de ştiinţe clinice din cadrul diviziei de reumatologie al spitalului universitar Harvard, într-un comunicat.
Prin măsurarea biomarkerilor specifici artritei reumatoide, s-ar putea identifica mai bine persoanele cu cel mai mare risc de evenimente cardiovasculare.
Pentru a identifica biomarkeri specifici artritei reumatoide pentru riscul cardiovascular, cercetătorii au identificat 24 de biomarkeri candidaţi care s-au dovedit anterior a fi asociaţi cu artrita reumatoidă şi cu inflamaţia sistemică.
Apoi, au măsurat concentraţia acestor biomarkeri la 109 pacienţi cu poliartrită reumatoidă care participau la un studiu clinic randomizat (studiul TARGET) pentru a compara eficacitatea a două tratamente diferite pentru poliartrita reumatoidă în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au măsurat biomarkerii la începutul studiului şi şase luni mai târziu, realizând la fiecare dată imagini ale arterelor pacienţilor pentru a evalua inflamaţia arterială - un indicator al riscului cardiovascular.
„Inflamaţia arterială poate estima riscul viitor de boli cardiovasculare", a declarat la rândul său cardiologul şi coautorul studiului, dr. Ahmed Tawakol, director al cardiologiei nucleare şi co-director al Centrului de Cercetare a Imagisticii Cardiovasculare de la spitalul general Massachusetts.
„Dacă facem o radiografie a vaselor de sânge ale unei persoane, cu cât este mai multă inflamaţie măsurată acolo, cu atât mai mare este probabilitatea ca persoana să aibă o progresie a boliişi cu atât mai mare este probabilitatea ca aceasta să aibă un AVC sau un infarct miocardic", a precizat medicul american.
Şase dintre cei 24 de biomarkeri au fost asociaţi cu un risc cardiovascular crescut, iar utilizarea lor în modelele de predicţie a îmbunătăţit capacitatea cercetătorilor de a estima creşteri ale inflamaţiei arteriale în comparaţie cu indicii clinici standard, cum ar fi scorul de risc Framingham, care se bazează pe factori precum vârsta, sexul, colesterolul, tensiunea arterială, diabetul şi fumatul.
Acesta este un pas important în direcţia utilizării probelor de sânge pentru a măsura modificările riscului cardiovascular odată cu tratamentul poliartritei reumatoide, spun specialiştii.
Acum, echipa lucrează pentru a testa aceşti biomarkeri într-o cohortă mai mare şi pe termen mai lung de pacienţi cu poliartrită reumatoidă, în studiul BRASS, care urmăreşte peste 1.000 de pacienţi cu poliartrită reumatoidă din 2003.
Acest studiu de urmărire le va permite cercetătorilor nu numai să testeze asocierile dintre biomarkeri şi inflamaţia arterială, ci şi să evalueze dacă biomarkerii pot estima evenimente cardiovasculare viitoare, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) sau un AVC (accident vascular cerebral).