Oamenii de ştiinţă cred că muştele de fructe i-ar putea ajuta să oprească dezvoltarea tumorilor cerebrale.
Un studiu publicat recent vine în sprijinul înţelegerii modului în care se formează tumorile cerebrale şi deschide noi orizonturi de cercetare pentru găsirea unor ţinte potenţiale de medicamente în vederea unor terapii noi pentru pacienţii cu tumori gliomatoase.
Experţii de la Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale de la Universitatea din Plymouth au reuşit să identifice şi să examineze celulele în primele stadii de creştere, folosind ca model musca de fructe Drosophila.
Noua cercetare ar putea contribui la o mai bună înţelegere a tumorilor gliomatoase, care includ tipuri de tumori de grad înalt, cum ar fi glioblastomul.
Glioblastomul are o rată de supravieţuire scăzută, iar tumorile cresc rapid, invadând şi distrugând ţesuturile sănătoase.
Simptomele includ dureri de cap care se înrăutăţesc, greaţă şi vărsături, vedere înceţoşată sau dublă şi convulsii.
Dr. Claudia Barros, care a condus noile cercetări publicate recent în EMBO Reports, a declarat că echipa sa a descoperit procese de „pregătire" care ar putea fi vitale pentru a ajuta tumorile să se formeze şi să crească.
„Folosind musca de fructe Drosophila ca model, am reuşit să identificăm şi să examinăm celulele aflate în stadiile iniţiale de formare a tumorilor cerebrale în interiorul creierului", a declarat ea într-un comunicat.
Aceste celule prezintă cele mai izbitoare diferenţe în peisajul lor metabolic şi de echilibru proteic în comparaţie cu celulele normale.
Deşi mai sunt încă multe de făcut, aceste descoperiri timpurii sunt semnificative, deoarece, cu mai multe investigaţii, ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente care să vizeze mai eficient celulele tumorale şi să îmbunătăţească astfel rezultatele pentru pacienţi, scriu autorii.
Foto: Cercetări asupra celulelor cerebrale ale muştelor de fructe - celule mari în roşu şi albastru. Credit: Brain Tumour Research.