Vaccinurile cu proteine recombinate, cum ar fi cele utilizate pentru combaterea coronavirusului care provoacă Covid-19, oferă mai multe avantaje faţă de vaccinurile convenţionale. Sunt uşor de produs, au o precizie crescută, sunt sigure şi potenţial mai eficiente. Şi ar putea necesita doze mai mici.
Datorită acestor trăsături, există mult interes pentru dezvoltarea unor vaccinuri recombinante împotriva gripei.
Cu toate acestea, până în prezent, Statele Unite, de exemplu, au autorizat un singur vaccin de acest tip.
O echipă de cercetare condusă de Universitatea din Bufalo (UB) speră să crească acest număr.
Echipa dezvoltă în prezent un nou vaccin anti-gripal recombinant - descris într-un studiu, publicat cu câteva zile în urmă, în revista Cell Reports Medicine - care are potenţialul de a concura cu vaccinurile existente.
„Datorită naturii variabile a virusurilor care provoacă gripa, vaccinurile actuale nu au o eficacitate optimă în rândul întregii populaţii. Credem că vaccinul nostru candidat are potenţialul de a îmbunătăţi această situaţie prin inducerea unei imunităţi mai puternice cu spectru mai larg şi prin reducerea probabilităţii de îmbolnăvire şi de deces", a declarat într-un comunicat, coautorul principal al studiului, Jonathan Lovell, profesor în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la UB.
Vaccinurile antigripale convenţionale conţin fie microbi dezactivaţi care provoacă gripa, fie se bazează pe forme slăbite ale bolii. Acestea sunt realizate cu ajutorul ouălor de găină fertilizate sau, mai rar, prin producţie bazată pe culturi celulare.
Vaccinul pe care echipa condusă de UB îl dezvoltă se bazează pe un nanolipozom - un mic săculeţ sferic - pe care cercetătorii l-au creat şi care se numeşte cobalt-porfirină-fosfolipid (CoPoP).
Platforma CoPoP permite ca proteinele care promovează răspunsul imunitar să fie afişate pe suprafaţa nanolipozomului, ceea ce duce la o eficacitate puternică a vaccinului.
Nanolipozomul „hexaplex". Deşi nu a făcut parte din acest studiu, platforma de vaccin CoPoP a fost supusă unor studii clinice de fază 2 şi 3 în Coreea de Sud şi Filipine ca vaccin candidat împotriva Covid-19. Acesta este un parteneriat între POP Biotechnologies, o companie spinoff a UB, cofondată de cercetătorii de la UB, şi compania sud-coreeană de biotehnologie EuBiologics.
Singuri, aceşti nanolipozomi nu luptă împotriva bolilor. Dar, atunci când sunt combinaţi cu proteine recombinante ale gripei, care pot fi generate pe baza informaţiilor genetice din virusuri, aceştia îmbunătăţesc răspunsul sistemului imunitar la boală.
În noul studiu, echipa a ataşat la nanolipozom un total de şase proteine - câte trei din două grupuri de proteine diferite, hemaglutinine şi neuraminide. De asemenea, echipa a adăugat doi adjuvanţi (PHAD şi QS21) pentru a stimula răspunsul imunitar.
Cercetătorii au evaluat nanolipozomul „hexaplex" rezultat în modele animale cu trei tulpini gripale comune: H1N1, H3N2 şi tipul B.
Chiar şi atunci când a fost administrat în doze mici, nanolipozomul hexaplex a oferit o protecţie şi o supravieţuire superioare împotriva H1 şi N1 în comparaţie cu Flublok, care este singurul vaccin gripal recombinant autorizat în Statele Unite, şi Fluaid, un vaccin pe bază de ouă.
Testele au arătat niveluri comparabile de protecţie împotriva virusurilor H3N2 şi a celor de tip B.
Testele au fost efectuate prin vaccinare şi prin transfer de ser sanguin de la şoareci vaccinaţi la şoareci nevaccinaţi.
„Combinaţia celor două grupuri de proteine a dus la efecte sinergice. În special, nanolipozomii adjuvanţi au excelat în ceea ce priveşte producerea de anticorpi funcţionali şi activarea celulelor T, care sunt esenţiale pentru a lupta împotriva unei infecţii grave de gripă", scriu autorii studiului.
Potrivit acestora, utilizarea nu numai a antigenelor hemaglutininei, ci şi a antigenelor de neuraminidază pentru a crea vaccinuri este importantă, deoarece se traduce printr-o imunitate mai largă, iar companiile vor putea crea mai multe doze cu mai puţine materiale.
Acest lucru este esenţial, spun specialiştii, nu numai pentru gripă, ci şi pentru potenţiale epidemii, cum a fost cazul pandemiei de Covid-19.
Mai sunt încă multe de făcut pentru a testa şi valida pe deplin această tehnologie antigripală, dar, în acest moment, aceste prime rezultate sunt „destul de promiţătoare", concluzionează echipa de la UB.