Consumul de carne, în special consumul de carne procesată şi de carne roşie neprocesată, a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, ]n urma unei analize a datelor de la 1,97 milioane de participanţi, publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Producţia globală de carne a crescut rapid în ultimele decenii, iar consumul de carne depăşeşte recomandările alimentare în multe ţări.
Şi alte cercetări anterioare au indicat faptul că un consum mai mare de carne procesată şi de carne roşie neprocesată este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, dar rezultatele au fost variabile şi nu concludente.
Păsările de curte, cum ar fi puiul, curcanul sau raţa, sunt adesea considerate a fi o alternativă la carnea procesată sau la carnea roşie neprocesată, dar mai puţine studii au examinat asocierea dintre consumul de carne de la păsări de curte şi diabetul zaharat de tip 2.
Pentru a determina asocierea dintre consumul de carne procesată, carne roşie neprocesată şi carne de pasăre şi diabetul zaharat de tip 2, echipa condusă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a utilizat proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de ţări.
Analiza extinsă a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul energetic şi indicele de masă corporală.
Cercetătorii au constatat că un consum obişnuit de 50 de grame de carne procesată pe zi - echivalentul a două felii de şuncă - este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani.
Consumul a 100 de grame de carne roşie neprocesată pe zi - echivalent cu o friptură mică - a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet zaharat de tip 2.
Consumul obişnuit de 100 de grame de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare, dar atunci când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa rezultatele în diferite scenarii, asocierea pentru consumul de carne de pasăre a devenit mai slabă, în timp ce asocierile cu diabetul zaharat de tip 2 pentru carnea procesată şi carnea roşie neprocesată au persistat.
Potrivit autorilor, rezultatele susţin recomandările de a limita consumul de carne procesată şi de carne roşie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet zaharat de tip 2 în rândul populaţiei.
„Această cercetare oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind o asociere între consumul de carne procesată şi carne roşie neprocesată şi un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2", a declarat profesorul Nita Forouhi, de la Consiliul pentru Cercetare Medicală (MRC) Unitatea de epidemiologie din cadrul Universităţii Cambridge şi autor principal al lucrării.
„Deşi constatările noastre oferă dovezi mai cuprinzătoare cu privire la asocierea dintre consumul de carne de pasăre şi diabetul zaharat de tip 2 decât erau disponibil anterior, legătura rămâne incertă şi trebuie investigată în continuare”, a precizat el.
InterConnect utilizează o abordare care permite cercetătorilor să analizeze datele individuale ale participanţilor din diverse studii, fără să fie limitate la rezultatele publicate.
Acest lucru a permis autorilor să includă până la 31 de studii în această analiză, dintre care 18 nu au publicat anterior rezultate privind legătura dintre consumul de carne şi diabetul zaharat de tip 2. Prin includerea datelor nepublicate anterior, autorii au extins considerabil baza de dovezi şi au redus potenţialul de bias prin excluderea cercetărilor existente.
„Meta-analizele anterioare au implicat revizuirea rezultatelor deja publicate ale studiilor privind legătura dintre consumul de carne şi diabetul zaharat de tip 2, însă analiza noastră a examinat datele participanţilor individuali la fiecare studiu. Acest lucru a însemnat că am putut armoniza datele cheie colectate în cadrul studiilor, cum ar fi informaţiile privind consumul de carne şi dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2", a explicat autorul principal, dr. Chunxiao Li, de asemenea din cadrul Unităţii de Epidemiologie MRC.
„Utilizarea datelor armonizate a însemnat, de asemenea, că am putut ţine cont mai uşor de diferiţi factori, cum ar fi stilul de viaţă sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne şi diabet”, a precizat acesta.
„InterConnect ne permite să studiem factorii de risc pentru obezitate şi diabet de tip 2 în rândul populaţiilor din multe ţări şi continente diferite din întreaga lume, ajutând la includerea populaţiilor care sunt subreprezentate în meta-analizele tradiţionale", a adăugat profesorul Nick Wareham, director al Unităţii de Epidemiologie MRC şi unul dintre autorii principali ai lucrării.
Potrivit acestuia, majoritatea studiilor de cercetare privind carnea şi diabetul zaharat de tip 2 au fost efectuate în Statele Unite şi Europa, cu unele în Asia de Est.
Noua cercetare a inclus studii suplimentare din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia de Sud şi a subliniat nevoia de investiţii în cercetare în aceste regiuni şi în Africa.
„Utilizarea datelor armonizate şi a metodelor analitice unificate la aproape 2 milioane de participanţi ne-a permis să furnizăm dovezi mai concrete ale legăturii dintre consumul de diferite tipuri de carne şi diabetul zaharat de tip 2 decât a fost posibil anterior”, au mai scris autorii studiului.