Copiii cu ambliopie prezintă un risc crescut de boli grave la vârsta adultă, susţine un studiu

Copiii cu ambliopie prezintă un risc crescut de boli grave la vârsta adultă, susţine un studiu

Ambliopia sau „boala ochiului leneş" este o afecţiune caracterizată prin performanţa slabă a unuia dintre ochi. Aceasta apare atunci când vederea la un ochi nu se dezvoltă în mod corespunzător şi poate fi declanşată de strabism sau de faptul de a fi hipermetropic.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că adulţii care au avut ambliopie în copilărie sunt mai predispuşi la hipertensiune, obezitate şi sindrom metabolic la vârsta adultă, precum şi la un risc crescut de infarct miocardic (atac de cord), a constatat un nou studiu.

Echipa a analizat date de la peste 126.000 de participanţi cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani din cohorta UK Biobank, care au fost supuşi unui examen ocular.

Participanţii au fost întrebaţi în timpul recrutării dacă au fost trataţi pentru ambliopie în copilărie şi dacă mai aveau această afecţiune la vârsta adultă.

De asemenea, au fost întrebaţi dacă au avut un diagnostic medical de diabet, hipertensiune arterială sau boli cardio/cerebrovasculare (angină pectorală, infarct, AVC).

Participanţilor la studiu, le-au fost măsurate IMC (indicele de masă corporală), glicemia şi nivelul colesterolului şi a fost urmărită mortalitatea.

Cercetătorii au confirmat că, din cei 3.238 de participanţi care au declarat că au avut un „ochi leneş" în copilărie, 82,2% au avut o vedere redusă persistentă la un ochi la vârsta adultă.

Constatările au arătat că participanţii cu ambliopie în copilărie aveau şanse cu 29% mai mari de a dezvolta diabet, cu 25% mai mari de a avea hipertensiune arterială şi cu 16% mai mari de a avea obezitate.

Aceştia prezentau, de asemenea, un risc crescut de infarct miocardic - chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare alţi factori de risc pentru aceste afecţiuni (de exemplu, alte boli, etnia şi clasa socială).

Riscul crescut de probleme de sănătate a fost constatat nu numai în rândul celor ale căror probleme de vedere au persistat, ci, într-o oarecare măsură, şi la participanţii care avuseseră ambliopie în copilărie şi vedere 20/20 la vârsta adultă, deşi corelaţia nu a fost la fel de puternică.

Ambliopia sau „boala ochiului leneş" este o afecţiune oculară care afectează până la patru din 100 de copii.

„În Marea Britanie, toţi copiii ar trebui să facă un screening de vedere înainte de vârsta de cinci ani, pentru a asigura un diagnostic prompt şi un tratament oftalmologic relevant", spune autorul corespondent, profesorul Jugnoo Rahi (Institutul pentru sănătatea copilului Great Ormond Street şi Institutul de oftalmologie al UCL şi spitalul Great Ormond Street).

Potrivit specialistului britanic aceste constatări ar putea fi un stimulent suplimentar pentru numărul mare de copii afectaţi şi familiile lor, care ar putea încerca să realizeze un stil de viaţă sănătos încă din copilărie.

„Este rar să avem un 'marker' în copilărie care este asociat cu un risc crescut de boală gravă în viaţa adultă şi, de asemenea, unul care este măsurat şi cunoscut pentru fiecare copil - datorită screening-ului populaţiei", a precizat el.

Ambliopia este o afecţiune de neurodezvoltare care se dezvoltă atunci când există o defecţiune în modul în care creierul şi ochiul lucrează împreună, iar creierul nu poate procesa în mod corespunzător semnalul vizual de la ochiul afectat.

Deoarece provoacă de obicei reducerea vederii la un singur ochi, mulţi copii nu observă nimic în neregulă cu vederea lor şi sunt diagnosticaţi doar prin intermediul testului de vedere efectuat la vârsta de patru-cinci ani.

Un raport recent al Academiei de Ştiinţe Medicale*, în care au fost implicaţi unii cercetători de la Institutul pentru sănătatea copilului Great Ormond al UCL, a solicitat factorilor de decizie politică să abordeze problema declinului sănătăţii fizice şi mentale a copiilor sub cinci ani din Regatul Unit şi să acorde prioritate sănătăţii copiilor.

Echipa speră că noua lor cercetare va contribui la consolidarea acestui mesaj şi va evidenţia modul în care sănătatea copiilor pune bazele sănătăţii adulţilor.

„Vederea şi ochii sunt santinelă pentru sănătatea generală - fie că este vorba de boli de inimă sau de disfuncţii metabolice, aceştia sunt intim legaţi de alte sisteme de organe. Acesta este unul dintre motivele pentru care facem screening pentru o vedere bună la ambii ochi", a declarat primul autor, dr. Siegfried Wagner (Institutul de Oftalmologie UCL şi Spitalul de Ochi Moorfields).

În studiul, publicat joi, pe 7 martie, în revista eClinicalMedicine, cercetătorii de la University College London (UCL) au menţionat că, deşi au identificat o corelaţie, cercetarea lor nu arată o relaţie de cauzalitate între ambliopie şi sănătatea precară la vârsta adultă.

„Subliniem faptul că cercetarea noastră nu arată o relaţie de cauzalitate între ambliopie şi o sănătate precară la vârsta adultă. Cercetarea noastră înseamnă că un adult mediu care a avut ambliopie în copilărie are mai multe şanse să dezvolte aceste tulburări decât adultul care nu a avut ambliopie. Constatările nu înseamnă că fiecare copil cu ambliopie va dezvolta în mod inevitabil tulburări cardiometabolice la vârsta adultă".

viewscnt