Numărul anual de decese cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va dubla până în 2050, conform unui studiu publicat marţi de cercetătorii australieni.
Eforturile globale de prevenire şi îngrijire a cancerului au suferit perturbări majore după 2020, determinate de efectele continue ale pandemiei de Covid-19 şi exacerbate de conflictele armate persistente, de schimbarea priorităţilor de finanţare a asistenţei medicale şi de criza costului vieţii, ceea ce a dus la o scădere a indicelui de dezvoltare umană (HDI) la nivel mondial, în special în ţările cu venituri mici şi medii.
Aceste provocări şi modificările ulterioare ale priorităţilor în materie de asistenţă medicală subliniază necesitatea monitorizării continue a disparităţilor şi statisticilor privind rezultatele cancerului la nivel mondial pentru a asigura furnizarea de servicii echitabile şi optime de prevenire şi îngrijire a cancerului în vremuri incerte, scriu autorii unui studiu publicat în revista JAMA Network.
Studiul prevede că 18,5 milioane de persoane vor muri de cancer la nivel mondial în 2050, o creştere de 89,7% faţă de 9,7 milioane în 2022.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland (UQ) au analizat cazurile şi ratele de deces pentru 36 de tipuri de cancer în 185 de ţări şi au proiectat viitoarele cazuri şi decese prin aplicarea ratelor la previziunile populaţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru 2050.
Potrivit autorilor, între 2020 şi 2022, indicele global al dezvoltării umane - HDI, o măsură compozită a indicatorilor critici de dezvoltare umană, cum ar fi speranţa de viaţă, educaţia şi venitul naţional brut pe cap de locuitor, a scăzut substanţial timp de doi ani consecutivi.
Consecinţele acestor perturbări continue pot afecta în mod disproporţionat îngrijirea cancerului în anumite regiuni şi pentru persoanele bazate pe anumite caracteristici sociodemografice, cum ar fi sexul şi vârsta, rezultând în disparităţi evaluate de cercetători prin raportul mortalitate/ incidenţă (MIR). Acest raport, pentru care valorile mai mari indică o mortalitate mai mare şi o supravieţuire redusă, a fost utilizat în literatura de specialitate şi în rapoartele guvernamentale
Cercetătorii australieni au constatat că numărul total de cazuri de cancer la nivel mondial ar putea să crească cu 76,6%, de la 20 de milioane în 2022 la 35,3 milioane în 2050.
În acest studiu transversal bazat pe date din 2022, disparităţile în ceea ce priveşte cancerul au fost evidente în funcţie de HDI, regiunile geografice, vârstă şi sex, iar până în 2050 se preconizează o creştere suplimentară.
Potrivit studiului, se preconizează că numărul cazurilor de cancer şi decesele cauzate aproape se vor tripla până în 2050 în ţările cu un nivel scăzut HDI, comparativ cu creşteri moderate în ţările cu un nivel HDI foarte ridicat.
Totodată, se estimează că cancerul pulmonar va rămâne principala cauză de deces prin cancer în 2050, reprezentând aproximativ 19,2% din totalul deceselor prin cancer la nivel mondial, în creştere de la 18,7% în 2022.
Cercetarea a preconizat că numărul de cazuri de cancer şi de decese va creşte uşor mai mult la bărbaţi decât la femei între 2022 şi 2050.
Aceste constatări sugerează că consolidarea accesului la asistenţă medicală şi a calităţii acesteia, inclusiv acoperirea universală a asigurărilor de sănătate, este esenţială pentru furnizarea de servicii de prevenire, diagnosticare şi îngrijire a cancerului bazate pe dovezi.