Adulţii cu boală celiacă nediagnosticată au deseori deficienţe de nutrienţi şi vitamine, iar acesta ar putea fi singurul semn al afecţiunii, afirmă cercetătorii.
Medicii adesea caută semne tipice, cum ar fi pierderea inexplicabilă în greutate sau slăbirea extremă, însă semnalul bolii celiace poate fi un nivel scăzut de vitamine şi alţi micronutrienţi.
"Oamenii au idei preconcepute despre cum arată boala celiacă. Se aşteaptă să vadă pacienţii care, datorită malabsorbţiei şi diareei, vor ajunge să fie slabi cu multe deficienţe. Dar acum avem o mulţime de pacienţi care nu au pierdut în greutate - şi mulţi care sunt destul de supraponderali - dar au totuşi deficienţe în micronutrienţi. În timp ce ei nu pierd calorii, nu absorb nutrienţii vitali", a declarat coautorul studiului Dr. Joseph Murray, profesor de medicină la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
Practic, aceasta înseamnă că medicii trebuie să fie în căutarea unor niveluri scăzute ale anumitor micronutrienţi, în special fier, vitamina D şi zinc, se arată în concluziile studiului.
Oamenii simt că nu mai au energia obişnuită, fie că este vorba în timpul exerciţii fizice, fie că desfăşoară activităţi cotidiene, senzaţie ce ar putea fi generată de lipsa de fier cauzată de boala celiacă ascunsă, chiar dacă nu au diaree sau dureri de burtă , dar nu asimilează fierul din cauza intestinelor deteriorate, mai susţin autorii cercetării.
Cercetătorii suspectează că până la 50% dintre adulţii cu boală celiacă nu sunt diagnosticaţi fie pentru că nu înregistrează pierderea în greutate şi alte semne şi simptome considerate a fi tipice pentru boală sau pentru că ţin o dietă fără gluten, care poate schimba rezultatele testului de sânge, care este principlul mod de identificare a bolii celiace.
Murray şi colegii săi au studiat 309 de adulţi nou diagnosticaţi cu boală celiacă între 2000 şi 2014. Pacienţii au fost selactaţi din datele obţinute prin Sondajul Naţional de Sănătate şi Nutriţie (NHANES), o bază de date reprezentativă la nivel naţional şi grupaţi în funcţie de vârstă.
Atunci când cercetătorii au comparat pacienţii diagnosticaţi cu boală celiacă cu participanţii sănătoşi din NHANES, au descoperit diferenţe mari în nivelurile de nutrienţi. Zincul a fost deficitar la 59,4% dintre cei cu boală celiacă comparativ cu 33,2% dintre membrii grupului de controal, cuprul avea un nivel scăzut la 6,4% dintre pacienţii cu boală celiacă faţă de 2,1% dintre participanţii fără boală, acidul folic era scăzut în cazul a 3,6% dintre pacienţii cu boală celiacă comparativ cu 0,3% din cei fără, iar vitamina B12 avea aun nivel scăzut la 5,3% dintre pacienţii cu boală celiacă şi la doar 1,8% dintre participanţii din grupul de control.
În rândul pacienţilor cu boală celiacă, fierul a fost scăzut în 30,8%, din cazuri dar nu au existat cu măsurătorile ale fierului în rândul grupului de control pentru a le compara. Şi contrar presupunerilor tradiţionale despre boala celiacă şi slăbit, pierderea în greutate a fost observată la doar 25,2% dintre pacienţii diagnosticaţi cu acestă maladie.