Femeile însărcinate au un risc mai mic de a dezvolta diabet gestaţional dacă trec la o dietă mediteraneană, sugerează un studiu recent realizat în Marea Britanie.
Cercetătorii au studiat 1.252 de femei care aveau obezitate, hipertensiune arterială sau valori crescute ale colesterolului înainte de a fi însărcinate. La jumătatea perioadei de sarcină, cercetătorii au trecut aproximativ jumătate din aceste femei pe o dietă mediteraneană bogată în nuci, ulei de măsline extravirgin, fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase şi cu conţinut scăzut de alimente zaharoase, şi carne roşie sau procesată.
Pe parcursul cercetării, în comparaţie cu femeile care nu şi-au schimbat obiceiurile alimentare, mamele care au trecut la dieta mediteraneană au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabet gestaţional.
Odată cu trecerea la dieta mediteraneană, femeile au luat de asemenea mai puţin în greutate pe timul sarcinii în medie 6,8 kg faţă de 8,3 kg cât s-a înregistrat în grupul de control al mamelor care nu şi-au modificat dieta.
"S-a demonstrat că o dietă mediteraneană reduce riscul de diabet de tip 2 şi de complicaţii cardiovasculare la femeile care nu sunt însărcinate. Acesta este cel mai mare studiu realizat în perioada de sarcină pentru a arăta că dieta mediteraneană reduce riscul de diabet gestaţional şi creşterea în greutate”, a declarat Shakila Thangaratinam, autor principal al studiului şi cercetător la Universitatea Queen Mary din Londra din Marea Britanie, citată de Reuters.
Toate femeile implicate în studiu au primit îngrijire prenatală, au fost sfătuite cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase în timpul sarcinii şi au primit suplimente de acid folic şi vitamina D pentru a asigura sănătatea sugarului.
Femeilor din grupul care a consumat o dietă mediteraneană li s-a administrat, de asemenea, o porţie zilnică de nuci şi migdale, precum şi o porţie săptămânală de ulei de măsline extravirgin pentru a le folosi că principală sursă grăsime pentru gătit.
Scopul principal al studiului a fost de a vedea dacă dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc general mai mic de complicaţii pentru mame - inclusiv diabetul gestaţional, precum şi preeclampsia - sau un risc general mai mic de complicaţii pentru bebeluşi, inclusiv moartea la naştere, greutatea mai mică pentru vârsta gestaţională sau internarea la terapie intensivă neonatală.
Deşi riscul de complicaţii generale pentru mame şi bebeluşi a fost uşor mai scăzut odată cu dieta mediteraneană, diferenţele nu au fost semnificative statistic.
Chiar şi aşa, echipa de studiu concluzionează că o dietă mediteraneană suplimentată cu nuci şi ulei de măsline extra virgin poate ajuta la reducerea riscului femeilor de diabet gestaţional sau de creştere excesivă în greutate în timpul sarcinii.