O cercetare australiană a constatat că testele oftalmologice de rutină pot estima cu exactitate riscul de accident vascular cerebral (AVC) al unei persoane. Cercetarea, condusă de Centrul pentru Cercetări Oftalmologice din Australia (CERA), a identificat o „amprentă” a vaselor de sânge din spatele ochiului care poate fi utilizată pentru a estima riscul de AVC al unei persoane la fel de precis ca factorii de risc tradiţionali, dar fără a fi nevoie de teste invazive.
O „amprentă digitală” vasculară pe stratul de ţesut sensibil la lumină din spatele ochiului - retina - poate indica riscul de AVC (accident vascular cerebral) al unei persoane la fel de precis ca factorii de risc tradiţionali, dar fără a fi nevoie de mai multe teste de laborator invazive, indică o nouă cercetare. Combinată cu vârsta şi sexul, puterea de predicţie este la fel de bună ca cea a factorilor de risc tradiţionali.
Amprenta digitală, care cuprinde 29 de indicatori ai sănătăţii vasculare, este o abordare practică şi uşor de implementat, care este deosebit de potrivită pentru asistenţa medicală primară şi pentru mediile cu resurse reduse, concluzionează cercetătorii într-un articol publicat luni în revista Heart online.
Cercetătorii au descoperit că amprenta constă din 118 indicatori ai sănătăţii vasculare şi poate fi analizată din fotografia fundului de ochi, un instrument obişnuit utilizat în testele de rutină ale ochilor.
Echipa a utilizat un instrument de învăţare automată numit Sistemul de evaluare a sănătăţii microvasculare bazate pe retină (RMHAS) pentru a analiza imaginile fundului de ochi a 45. 161 de persoane din Regatul Unit cu o vârstă medie de 55 de ani.
Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12,5 ani, 749 de participanţi au suferit un AVC.
Cercetătorii au identificat 29 din cei 118 indicatori ca fiind asociaţi semnificativ la prima vedere cu riscul de AVC.
Dintre cei 29, 17 indicatori erau legaţi de densitatea vasculară, procentul unei regiuni de ţesut care este ocupată de vase de sânge. Densitatea scăzută în retină şi creier este asociată cu un risc crescut de AVC.
Potrivit studiului, fiecare modificare a indicatorilor de densitate a fost asociată cu un risc crescut de AVC de 10-19 procente.
Scăderi ale indicatorilor de torsiune şi complexitate s-au dovedit a creşte riscul de accident vascular cerebral cu 10,5-19,5%.
„Având în vedere că vârsta şi sexul sunt uşor disponibile, iar parametrii retinieni pot fi obţinuţi prin imaginile de rutină a fundului de ochi, acest model prezintă o abordare practică şi uşor de implementat pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral incident, în special pentru asistenţa medicală primară şi setările cu resurse reduse”, au scris autorii.
Accidentul vascular cerebral afectează peste 100 de milioane de persoane din întreaga lume şi cauzează aproximativ 6,7 milioane de decese la nivel global în fiecare an, subliniază cercetători, ceea ce face ca identificarea timpurie a persoanelor cu risc să fie esenţială pentru reducerea invalidităţii şi mortalităţii legate de AVC. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de factori de risc modificabili, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, alimentaţia deficitară şi fumatul.
Se ştie că reţeaua vasculară complexă a retinei prezintă caracteristici anatomice şi fiziologice comune cu vasculatura creierului, ceea ce o face candidatul ideal pentru evaluarea daunelor cauzate de afecţiuni sistemice, precum diabetul, explică cercetătorii. Potenţialul său de predicţie a riscului de AVC nu a fost explorat pe deplin, din cauza rezultatelor variabile ale studiilor şi a utilizării inconsecvente a tehnicii imagistice specializate pentru fotografia fundului de ochi, scriu autorii articolului.
Învăţarea automată (AI), precum Sistemul de evaluare a sănătăţii microvasculare pe bază de retină (RMHAS), a deschis posibilităţile de identificare a markerilor biologici care pot indica cu exactitate riscul de AVC fără a fi nevoie de teste de laborator invazive, spun cercetătorii.
Pentru a explora în continuare acest aspect, ei au măsurat 30 de indicatori din 5 categorii ale arhitecturii vasculare retiniene în imaginile fundului de ochi de la 68.753 de participanţi la studiul UK Biobank, o bază de date medicale extinsă din Marea Britanie.
Cele 5 categorii au inclus densitatea calibrului (lungime, diametru, raport), torsiunea, unghiul de ramificare şi complexitatea venelor şi arterelor, şi au luat în considerare factorii de risc potenţiali care pot influenţa rezultatele: factorii demografici şi socioeconomici de bază; stilul de viaţă; şi parametrii de sănătate, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul, HbA1c (indicatorul glicemiei) şi greutatea (Indicele de Masă Corporală).
Analiza finală a inclus 45.161 de participanţi (vârsta medie de 55 de ani). Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12,5 ani, 749 de participanţi au suferit un AVC.
Aceste persoane erau semnificativ mai în vârstă, de sex masculin, aveau diabet şi erau fumători. De asemenea, cântăreau mai mult, aveau o tensiune arterială mai mare şi niveluri mai scăzute de colesterol „bun”, toţi aceştia fiind factori de risc cunoscuţi pentru un AVC.
În total, au fost incluşi 118 indicatori vasculari retinieni măsurabili, dintre care 29 au fost asociaţi în mod semnificativ cu riscul de AVC după ajustarea pentru factorii de risc tradiţionali. Peste jumătate (17) au fost indicatori de densitate; 8 au intrat în categoria complexităţii; 3 au fost indicatori de calibru; iar unul a intrat în categoria de torsiune.
Fiecare modificare a indicatorilor de densitate a fost asociată cu un risc crescut de AVC de 10-19%, în timp ce modificări similare ale indicatorilor de calibru au fost asociate cu un risc crescut de 10-14%. Totodată, fiecare scădere a indicatorilor de complexitate şi torsiune a fost asociată cu un risc crescut de 10,5-19,5%.
Rezultatele au arătat că această „amprentă vasculară” a retinei, chiar şi atunci când este combinată doar cu vârsta şi sexul, a fost la fel de bună ca utilizarea factorilor de risc tradiţionali pentru a estima riscul pentru un viitor AVC.
Studiul a fost unul observaţional şi, prin urmare, nu pot fi trase concluzii ferme cu privire la cauză şi efect. Cercetătorii recunosc că este posibil ca rezultatele să nu se aplice diferitelor etnii, deoarece majoritatea participanţilor la UK Biobank sunt albi. De asemenea, nu au putut evalua riscul asociat diferitelor tipuri de AVC.
În plus faţă de cerecetătorii de la CERA, studiul a implicat oameni de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Universitatea Monash şi Universitatea Politehnică din Hong Kong.