Multe vieţi se pierd din cauza cancerului, în parte pentru că boala este adesea depistată târziu. Companiile de cercetare din domeniul cancerului, lucrează la noi instrumente performante de screening, care ar putea să permită detectarea bolii în faze incipiente. Este şi cazul grupului farmaceutic elveţian Roche, care investeşte în dezvoltarea de noi teste care să detecteze cancerul în stadiile sale iniţiale, atunci când este mai uşot de tratat.
Compania americană de biotehnologie, Freenome, care dezvoltă teste de sânge pentru detectarea precoce a cancerului, a anunţat obţinerea a 254 de milioane de dolari de la investitori noi şi existenţi, într-o nouă rundă de finanţare condusă de producătorul elveţian de medicamente Roche, pentru a dezvolta noi teste care pot detecta potenţial mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente.
Finanţarea va permite avansarea dezvoltării testelor de detectare precoce a unui singur tip de cancer şi a testelor personalizate pentru mai multe tipuri de cancer, construite pe platforma multiomică a companiei de biotehnologie.
Aceasta dezvoltă în prezent teste de depistare axate pe cancerele colorectal şi pulmonar, cu două studii de înregistrare în curs de desfăşurare.
Un studiu de evaluare a testului de screening pe bază de sânge la adulţii cu risc mediu de cancer colorectal a înscris peste 40.000 de participanţi.
Compania cu capital privat se aşteaptă să prezinte rezultatele studiului în prima jumătate a acestui an.
De asemenea, compania înrolează până la 20.000 de participanţi la un studiu de evaluare a testului său pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar la fumătorii actuali şi foşti fumători cu vârsta de peste 50 de ani, care sunt eligibili pentru a fi supuşi unui screening cunoscut sub numele de tomografie computerizată cu doză redusă (LDCT).
Roche s-a alăturat mai multor investitori strategici printre care ARK Investments, Bain Capital Life Sciences şi operatorului de laboratoare Quest Diagnostics. Squarepoint Capital, împreună cu fonduri şi conturi consiliate de T. Rowe Price Associates, au participat, de asemenea, ca investitori la această rundă de finanţare.
„Aceşti investitori strategici, în special Roche, toţi aduc diverse seturi nu doar de expertiză, ci şi oportunităţi de potenţiale colaborări, având în vedere domeniile terapeutice de interes", a declarat Riley Ennis, cofondator al companiei americane, citat de Reuters.
Roche a investit 290 de milioane de dolari în companie în ianuarie 2022.
Freenome îşi valorifică platforma multiomică, care utilizează biologia computaţională, combinând semnalele tumorale şi non-tumorale cu învăţarea automată şi alte tehnologii pentru a dezvolta instrumente de screening pentru detectarea cancerului în stadiile sale timpurii, cele mai uşor de tratat, folosind o prelevare standard de sânge.
Compania dezvoltă, de asemenea, teste care pot detecta potenţial mai multe tipuri de cancer, adaptând screening-ul relevant pentru fiecare persoană pentru a evalua riscul acesteia.
Platforma sa multiomică este, de asemenea, în curs de evaluare pentru a detecta în mod non-invaziv boala reziduală minimă (MRD).