Există diferenţe puternice între ţările europene în ceea ce priveşte rambursarea şi accesul la noi tratamente pentru pacienţii cu cancer pulmonar în stadiu incipient. Există, de asemenea, diferenţe în ceea ce priveşte indicaţiile şi termenele de rambursare, între Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, potrivit unei noi analize.
Cercetătorii de la Centrul de cancer Amsterdam UMC au analizat acest peisaj, iar rezultatele lor au fost publicate luni, în The Lancet Regional Health Europe.
Analiza face parte dintr-o serie despre cele mai recente evoluţii în tratamentul cancerului pulmonar.
„Combaterea inegalităţilor în ceea ce priveşte accesul la îngrijiri trebuie să fie o prioritate europeană comună", spune medicul pneumolog Idris Bahce de la Amsterdam UMC, într-un comunicat.
În colaborare cu colegi din şase ţări europene, respectiv Spania, Franţa, Germania, Anglia, Italia şi Polonia, medicul olandez a folosit o analiză a literaturii de specialitate pentru a cartografia cele mai recente evoluţii şi a analiza accesul la aceste noi tratamente dintr-o perspectivă europeană.
„Diferenţele existente între sistemele de sănătate şi structurile de rambursare dintre ţările europene ameninţă să exacerbeze inegalităţile în materie de asistenţă medicală la nivel european", spune Bahce, care solicită o abordare colectivă europeană pentru a reduce aceste inegalităţi
El sugerează măsuri precum o mai mare cooperare internaţională între EMA şi alte autorităţi de reglementare, armonizarea procedurilor privind raportul cost-eficacitate în ţările europene, o evaluare mai critică a criteriilor de rambursare şi îmbunătăţirea colaborărilor multidisciplinare în jurul pacientului.
Tratamentul standard pentru pacienţii apţi cu cancer pulmonar în stadiu incipient a fost întotdeauna intervenţia chirurgicală, uneori combinată cu chimioterapie pre sau postoperatorie.
Recent, EMA a aprobat noi tratamente, cum ar fi imunoterapia, care par să îmbunătăţească semnificativ ratele de supravieţuire după operaţie.
Se aşteaptă şi mai multe aprobări de tratamente inovatoare, ceea ce ar putea exacerba şi mai mult inegalităţile existente în Europa.