Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) (2017), aproximativ jumătate din infertilitate este cauzată de bărbaţi. Analiza materialului seminal este considerată esenţială pentru diagnosticarea infertilităţii masculine, dar nu este disponibilă cu uşurinţă în alte instituţii medicale decât cele specializate în tratamentul infertilităţii.
Într-un nou studiu, un grup condus de cercetători de la Departamentul de urologie al Facultăţii de medicină a Universităţii Toho din Tokyo, Japonia, a dezvoltat un model de inteligenţă artificială (AI) care poate estima riscul de infertilitate masculină fără a fi necesară analiza materialului seminal, prin simpla măsurare a nivelurilor hormonale într-o analiză de sânge.
Pentru model a fost utilizat un software de creare AI care nu necesită programare.
Studiul a fost publicat miercuri, în revista Scientific Reports.
Modelul de predicţie AI s-a bazat pe date de la 3.662 de pacienţi şi a avut o rată de acurateţe de aproximativ 74%.
Testul a fost 100% corect în indicarea azoospermiei non-obstructive, cea mai gravă formă de infertilitate masculină.
Studiul actual a colectat date clinice de la 3.662 de bărbaţi care au fost supuşi testelor de material seminal şi hormonale pentru infertilitate masculină între 2011 şi 2020.
Volumul materialului seminal, concentraţia acestuia şi motilitatea spermei au fost măsurate în testele de spermă specifice, iar LH, FSH, PRL, testosteronul şi E2 au fost măsurate în testele hormonale.
De asemenea, s-a adăugat T/E2. Numărul total de spermatozoizi mobili (volumul de spermă x concentraţia de spermă x rata de motilitate a spermatozoizilor ) a fost calculat pe baza rezultatelor testelor de spermă.
Pe baza valorilor de referinţă pentru testarea materialului seminal din manualul de laborator al OMS pentru examinarea şi prelucrarea materialului seminal uman, ediţia a 6-a (2021), un număr total de spermatozoizi mobili de 9,408 X106 (1,4 ml X 16 X106/mL X 42%) a fost definit ca limita inferioară a normalului, atribuindu-se o valoare de „0” dacă numărul total de spermatozoizi mobili pentru un pacient individual a fost mai mare de 9,408 X106 şi o valoare de „1” atunci când a fost mai mic.
Precizia modelului AI a fost de aproximativ 74%.
În continuare, modelul AI a fost validat utilizând datele din 2021 şi 2022 pentru care erau disponibile atât testele de spermă, cât şi cele hormonale.
Folosind datele pentru 188 de pacienţi din 2021, acurateţea a fost de aproximativ 58%, în timp ce acurateţea folosind datele pentru 166 de pacienţi din 2022 a fost de aproximativ 68%.
Totodată, azoospermia non-obstructivă a putut fi estimată cu o rată de precizie de 100% atât în 2021, cât şi în 2022.
„Acest model de predicţie AI este destinat doar ca pas de screening primar, înainte de testarea materialului seminal, şi, deşi nu înlocuieşte testarea materialului seminal, poate fi efectuat cu uşurinţă în alte instituţii decât cele specializate în tratamentul infertilităţii" a declarat profesorul Hideyuki Kobayashi de la departamentul de urologie a facultăţii de medicină, care a condus studiul, într-un comunicat al universităţii japoneze.
„Modelul de predicţie AI utilizat în acest studiu a fost deosebit de precis în predicţia azoospermiei non-obstructive, care este o formă severă de azoospermie. Atunci când modelul de predicţie detectează valori anormale, când pacienţii pot suspecta, eventual, că au azoospermie non-obstructivă, acest lucru ar trebui să fie un declanşator pentru ca aceştia să se supună unor teste detaliate la o clinică specializată în infertilitate şi să primească tratamentul adecvat”, a precizat cercetătorul nipon.
Compania CreaTact desfăşoară activităţi de dezvoltare şi analiză de software a datelor pentru a dezvolta un model comercial original de predicţie AI în acest sens.
Cercetătorii spercă că, în viitor, laboratoarele clinice şi centrele de control al sănătăţii vor utiliza modelul de predicţie AI pentru a depista infertilitatea masculină, făcând astfel mai accesibilă testarea pentru infertilitatea masculină.