Inimi artificiale, care bat şi sângerează, create pentru pregătirea chirurgilor de transplant

Inimi artificiale, care bat şi sângerează, create pentru pregătirea chirurgilor de transplant

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat modele realiste de inimă şi plămâni - care bat, sângerează şi respiră ca organele reale - pentru a ajuta la pregătirea chirurgilor în vederea efectuării transplanturilor.

O echipă de la Universitatea Nottingham Trent (NTU) a creat organele artificiale din geluri de silicon, ţesături şi diferite fibre, folosind tehnologia de imprimare 3D.

Modelele, care pot fi reparate şi refolosite, sunt prevăzute cu vase care sângerează pentru a simula experienţa reală, şi pot fi chiar prinse cu instrumentar chirurgical pentru a opri orice flux sanguin.

Organele au, de asemenea, calităţile tactile ale inimilor umane, cu diferite niveluri de duritate a ţesuturilor, au declarat designerii.

Chirurgii care se antrenează efectuând operaţii simulate pot face incizii şi pot îndepărta organul bolnav înainte de a sutura o nouă inimă în locul ei cu instrumente chirurgicale reale.

Pentru a crea modelele, echipa a folosit scanări ale inimii de la un pacient cu afecţiuni cardiace, precum şi de la un donator sănătos.

Scopul este de a le oferi chirurgilor posibilitatea de a învăţa aspectele tehnice ale chirurgiei de transplant de organe şi de a experimenta aspectele tactile de îndepărtare a unei inimi care nu funcţionează şi conectarea unei alte inimi sănătoase, identificarea şi suturarea vaselor care menţin inima donatorului la locul ei.

Tehnologia permite simularea sângerării ca în cazul unei inimi naturale pentru a oferi experienţa reală şi vizibilitatea limitată cu care chirurgii trebuie să se confrunte pe masa de operaţie.

Modelul este conceput pentru a fi accesibil, reutilizabil şi portabil, pentru a maximiza accesul la această tehnologie, permiţând creşterea oportunităţilor de formare fără riscuri pentru chirurgii de transplant din Marea Britanie.

Chirurgii vor putea, de asemenea, să exerseze efectuarea de incizii prin pericard - un sac subţire care înconjoară inima - şi prin vasele de sânge care leagă inima de plămâni şi de restul corpului.

Versiuni anterioare ale modelelor sunt folosite de armata britanică şi de spitalele civile pentru a îmbunătăţi pregătirea pentru tratamentul traumatismelor de urgenţă.

„Deşi am mai realizat şi alte modele de organe false anterior, acesta este cel mai avansat dintre ele şi reprezintă primul exemplu al următoarei generaţii de organe sintetice în care detaliile interne realiste includ în mod esenţial toate vasele de sânge şi supapele inimii, care sunt importante şi ascunse", a declarat dr. Richard Arm, de la NTU (foto).

Chirurgii învaţă în prezent pe cadavre şi animale, deoarece modelele existente nu sunt suficient de realiste.

„Pur şi simplu nu există nimic asemănător în lume în acest moment, aşa că în prezent lucrăm alături de chirurgi britanici pentru a testa această nouă generaţie de modele medicale. Este foarte important, deoarece transplantul de inimă este o specializare anume" a precizat dr. Arm.

Cercetarea va avea un impact şi în departamentele de protetică maxilo-facială din Regatul Unit, care folosesc cele mai avansate modele de piele pentru a ajuta la antrenarea chirurgilor plasticieni în tehnici avansate de sutură.

De asemenea, echipa de specialişti produce cele mai avansate modele dentare din lume, care sunt folosite de studenţii britanici la medicină dentară pentru a învăţa cum să sondeze gingiile în siguranţă.

 „Ştim că această cercetare inovatoare va contribui la îmbunătăţirea tehnicilor chirurgilor pentru transplantul de organe", a declarat Adele Lambert, preşedinta Asociaţiei de transplant cardiovascular şi pulmonar Freeman (FHLTA), care a finanţat proiectul.

Cercetarea a fost prezentat luni, în cadrul Societăţii de Chirurgie Cardiotoracică din Marea Britanie.

viewscnt