Cercetătorii au realizat un progres semnificativ în lupta împotriva Covid-19 prin dezvoltarea unui instrument de diagnostic de ultimă oră capabil să identifice rapid variantele emergente ale virusului SARS-CoV-2.
O echipă de la Universitatea Kumamoto, din Japonia, a dezvoltat un instrument de diagnostic molecular nou, mai rapid şi mai rentabil, denumit „Intelli-OVI”. Acesta oferă posibilitatea monitorizării continue a variantelor emergente de SARS-CoV-2 şi oferă o oportunitate de intervenţie în timp util pentru a intercepta transmiterea şi a preveni răspândirea virală.
Acest nou sistem combină tehnologia avansată de detectare a ADN-ului cu algoritmi computaţionali pentru a oferi o metodă mai rapidă şi mai rentabilă de monitorizare a mutaţiilor virale , care ar putea juca un rol crucial în gestionarea viitoarelor pandemii.
O nouă eră în detectarea virusurilor
Pe măsură ce pandemia Covid-19 progresează, în ciuda creşterii vaccinării şi a imunităţii colective în urma infecţiilor anterioare, care contribuie la o scădere a cazurilor grave în comparaţie cu stadiile iniţiale, au apărut noi variante ale virusului SARS-CoV-2, ceea ce reprezintă provocări semnificative pentru monitorizarea sănătăţii publice şi pentru răspunsul la virus.
Metodele tradiţionale, cum ar fi secvenţierea întregului genom (WGS), deşi precise, necesită mult timp şi sunt costisitoare.
Platforma Intelli-OVI oferă o alternativă mai rapidă, combinând tehnologia IntelliPlex micro-disc cu un algoritm inovator, Obiectiv Identificarea variantelor (OVI), pentru a detecta şi diferenţia peste 20 de variante SARS-CoV-2 cu o precizie ridicată.
„Sistemul poate fi uşor actualizat pentru a urmări noile mutaţii virale”, a declarat într-un comunicat profesorul Yorifumi Satou, cercetătorul principal de la Centrul de cercetare pentru infecţia cu retrovirusuri umane (JRCHRI), de la Universitatea Kumamoto.
„Această adaptabilitate este crucială pentru detectarea timpurie a variantelor emergente, permiţând acţiuni rapide pentru a preveni răspândirea în continuare”, a adăugat cercetătorul.
Cum funcţionează Intelli-OVI
Tehnologia IntelliPlex utilizează microdischete, imprimate cu un model pictural unic (πCode), pentru a capta şi analiza mutaţii genetice specifice ale virusului. Acest lucru permite sistemului să proceseze simultan mai multe mutaţii virale, accelerând semnificativ procesul de detectare. Algoritmul OVI interpretează apoi datele, identificând variantele cunoscute şi noi prin analizarea modelelor unice de mutaţii.
În testele de laborator, Intelli-OVI a identificat cu succes peste 20 de variante, inclusiv mai multe subtipuri ale variantei omicron , utilizând 35 de probe ADN diferite.
Spre deosebire de metodele tradiţionale bazate pe testele cu tehnologie PCR, care sunt limitate la detectarea unui număr mic de mutaţii, Intelli-OVI poate analiza teoretic până la 100 de situsuri de mutaţii virale simultan, ceea ce îl face unul dintre cele mai complete instrumente de diagnosticare disponibile.
Odată cu dezvoltarea cu succes a Intelli-OVI, Universitatea Kumamoto ar putea contribui în mod semnificativ la pregătirea globală pentru potenţialele pandemii. Echipa de cercetare speră că această tehnologie poate fi aplicată şi altor virusuri care evoluează rapid, oferind un instrument vital pentru depistarea timpurie şi eforturile de izolare.
„Acest nou instrument de diagnostic are potenţialul de a revoluţiona modul în care monitorizăm mutaţiile virale, nu numai pentru Covid-19, ci şi pentru pandemiile viitoare”, a adăugat profesorul Satou.
Un articol care detaliază această cercetare a fost publicat în revista Communications Medicine.