Sporii patogeni fungici valorifică celulele imunitare ale gazdei pentru a ieşi de plămâni şi a migra la creier, unde provoacă meningita, o boală letală, se arată în concluziile unui nou studiu realizat în Statele Unite.
Înţelegerea interacţiunilor dintre sporii fungici patogeni şi celulele imune pulmonare oferă noi oportunităţi pentru înţelegerea bolilor fungice cauzate şi răspândite de spori.
Concluziile studiului efectuat, pe şoarecii de laborator, de o echipă coordonată dr. Christina Hull de la Universitatea din Wisconsin-Madison au fost publicate în revista PLOS Pathogens.
Până în prezent se ştia puţin despre modul în care sporii inhalati de la agenţi patogeni umani determină infecţiile şi se răspândesc în alte părţi ale corpului.
Cea mai frecventă cauză a bolii fungice fatale este inhalarea de Cryptococcus, care provoacă meningită. Pentru a înţelege modul în care provoacă Cryptococcus boala, Hull şi colegii ei au evaluat efectele a două tipuri de celule (spori şi drojdie) în declanşarea unei infecţii în cazul şoarecilor de laborator. Ei au comparat tulpini de drojdie care nu pot provoca boală cu sporii produşi de acestea în timpul reproducerii.
Cercetătorii au descoperit că drojdia iniţială care nu este virulentă a produs spori care au fost extrem de virulenţi şi au provocat meningită letală la 100% dintre şoareci.
Această situaţie a fost asociată cu mişcarea şporilor la nivelul sistemului limfatic deoarece şoarecii infectaţi cu spori au prezentat Cryptococcus în ganglionii limfatici care drenează plămânii. În cazul şoarecii infectaţi cu drojdie, Cryptococcus nu a migrat în sistemul limfatic.
În plus, atunci când au infectat şoarecii care nu aveau celule imune în plămânii lor, cercetătorii au descoperit că sporii nu am trecut în ganglionii limfatici.
Acest lucru indică faptul că, în loc să protejeze şoarecii de infecţia cu spori, celulele imune pulmonare au mutat sporii din plămâni în sistemul limfatic, de unde sporii s-au putut răspândi apoi în creier.
Potrivit autorilor, concluziile ar putea deschide noi căi pentru dezvoltarea de noi terapii care ar putea fi eficiente în prevenirea criptococcozei mortale şi a altor boli cauzate de sporii de agenţi patogeni invazivi fungici umani.
Inspirarea sporilor fungici provoacă infecţii grave, chiar fatale, mai des decât majoritatea oamenilor realizează, iar prin înţelegerea modului în care sporii se mută de la plămâni la alte ţesuturi, se pot dezvolta noi strategii pentru prevenirea bolilor fungice şi realiza unele tratamente mai eficiente, a precizat Hull, citată de sciencedaily.com.