Organismul nostru depinde de mucus pentru a funcţiona corect. Se pare că şi unele celule canceroase fac la fel. Oamenii de ştiinţă de la CSHL au descoperit că mucusul nu numai că permite celulelor tinere de cancer pancreatic să crească, dar le şi previne să se transforme în variante mai mortale, rezistente la medicamente. Această descoperirea arată o nouă vulnerabilitate a cancerului care poate duce la viitoare strategii terapeutice.
Cunoaşterea exactă a ceea ce se află în interiorul unei tumori poate maximiza capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului.
Dar aceste cunoştinţe nu sunt uşor de obţinut.
Tumorile sunt aglomerări de celule canceroase în continuă schimbare.
Unele devin variante comune ale cancerului. Altele se transformă în varietăţi mai mortale, rezistente la medicamente.
Nimeni nu ştie cu adevărat ce guvernează acest comportament haotic.
Acum, cercetătorii de la laboratorul american Cold Spring Harbor (CSHL) au descoperit un mecanism implicat în transformarea cancerului pancreatic - mucusul.
În timpul stadiului incipient al bolii, celulele canceroase pancreatice produc mucus.
În plus, aceste celule depind de reglatorii din organism de producere a mucusului.
Aceste noi cunoştinţe ar putea ajuta la stabilirea condiţiilor pentru viitoarele strategii de diagnosticare sau terapeutice.
Natura imprevizibilă şi schimbătoare a tumorilor face dificilă identificarea tratamentelor potrivite pentru pacienţi.
„Trebuie să înţelegem mai bine acest concept de plasticitate celulară şi să proiectăm o terapie care să ţină cont de acest lucru", spune într-un comunicat publicat miercuri, Claudia Tonelli, cercetător la CSHL, care a condus studiul.
Pentru a afla ce se află în spatele comportamentului neregulat al tumorilor, cercetători de la laboratorul de biologie celulară din cadrul CSHL au descompus aglomerările dezordonate de tumori pancreatice în celule canceroase individuale.
De acolo, au putut examina diferenţele unice dintre fiecare tip de cancer pancreatic.
Şi aici a ieşit la iveală rolul mucusului în diferenţierea cancerului.
Tumori pancreatice de şoarece prezintă o eterogenitate celulară extinsă, aşa cum se observă în aceste secţiuni transversale. Celulele cancerului pancreatic în stadiu incipient (verde şi roşu) din stânga au o formă mai structurată şi mai organizată. Pe măsură ce se transformă într-o varietate de celule canceroase mai letale şi rezistente la medicamente, acestea îşi pierd această structură, aşa cum se vede în dreapta.
Producerea mucusului este un proces dificil pentru celulele canceroase. Este nevoie de o mulţime de resurse pentru a asambla şi exporta aceste grupări de proteine.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele canceroase pancreatice de grad scăzut ale unei varietăţi comune de cancer pancreatic, cunoscută sub numele de tipul clasic, depind de mucus pentru a supravieţui şi a se dezvolta.
Însă, pe măsură ce celulele canceroase se maturizează şi se transformă în tipul mai letal (adenocarcinomul ductal pancreatic - PDA), cunoscut sub numele de tip bazal-like, ele par să iasă din această dependenţă.
Echipa de la CSHL suspectează că mucusul ar putea oferi celulelor canceroase începătoare protecţie împotriva sistemului imunitar.
În timp ce ţintirea terapeutică a mucusului în celulele tinere şi vulnerabile ale cancerului pancreatic poate avea unele avantaje, este o sabie cu două tăişuri.
Atunci când producţia de mucus este blocată, celulele canceroase se opresc din creştere.
Dar acest lucru le forţează pe unele dintre ele, ca un mecanism de supravieţuire, să devină celule canceroase de tip bazal, mai mortale.
„Ar trebui să facem studii suplimentare pentru a fi pregătiţi să lovim cancerele odată ce au suferit această diferenţiere", spune Tonelli.
Identificarea unei combinaţii de terapii ar putea fi o opţiune.
Cunoştinţele asupra a ceea ce determină celulele canceroase pancreatice să se transforme ar putea ajuta într-o zi cercetătorii să descopere terapii mai bune.
Studiul a fost recent publicat în revista BMJ - Gut.
Foto: O secţiune transversală a unei tumori pancreatice în stadiu incipient la un şoarece. Oamenii de ştiinţă de la CSHL au descoperit că celulele canceroase pancreatice timpurii depind de reglatorii producţiei de mucus pentru a supravieţui şi a se dezvolta. Verdele, movul, galbenul, cyanul şi albul indică zonele în care producţia de mucus este ridicată.