Noi abordări terapeutice pentru tratarea cancerului pancreatic metastatic

Noi abordări terapeutice pentru tratarea cancerului pancreatic metastatic

Metastazele hepatice apar la 40-50% dintre persoanele cu adenocarcinom ductal pancreatic (PDAC). În prezent nu există terapii eficiente pentru a vindeca pacienţii cu cancer pancreatic care au metastaze hepatice.

O lucrare de cercetare publicată miercuri în revista Nature Cancer detaliază noi informaţii despre rolul eferocitozei - eliminarea reziduurilor celulare/a celulelor moarte - în cancerul pancreatic care se răspândeşte în ficat.

Acest studiu a constatat că metastazele PDAC prezintă niveluri ridicate de macrofage imunosupresoare, un tip de celule albe din sânge care favorizează creşterea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că blocarea căii de eferocitoză în timpul metastazelor în stadii incipiente a prevenit această activitate imunosupresoare a macrofagelor, restabilind activarea celulelor T şi reducând povara tumorală metastatică.

În cazul cancerului pancreatic, celulele tumorale maligne se răspândesc adesea în ficat.

„Datele noastre arată că generarea unei 'nişe' metastatice de susţinere în ficat este esenţială pentru dezvoltarea eficientă a celulelor maligne la distanţă, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Michael Schmid, de la Universitatea din Liverpool, într-un comunicat al facultăţii de ştiinţele vieţii şi sănătatea.

Descoperirile sugerează că un anumit tip de celule imune orchestrează formarea nişei metastatice prin reprogramarea altor celule imune, creând astfel un micro-mediu metastatic imunosupresat, în care celulele maligne sunt capabile să se ascundă de un răspuns imunitar antitumoral, noteaz[ cercet[torul.

Ţintirea acestui tip special de celule imune înnăscute sau interferarea funcţiilor lor imunosupresoare ar putea servi ca o abordare terapeutică promiţătoare pentru pacienţii cu cancer pancreatic metastatic, adaugă el.

Utilizând tehnologii de secvenţiere cu o singură celulă, echipa a identificat o diversitate subapreciată de macrofage în metastazele hepatice ale cancerului pancreatic.

Cercetătorii au descoperit că, în ficat coexistă macrofage asociate metastazelor cu funcţii opuse, unele prezentând caracteristici imunostimulatoare, iar altele imunosupresoare.

În mod interesant, o analiză temporală suplimentară a arătat că metastazele hepatice sunt însoţite de o creştere a morţii celulelor ţesutului hepatic şi că înghiţirea celulelor moarte acţionează ca un factor cheie pentru reprogramarea macrofagelor către un fenotip imunosupresor.

Potrivit autorilor, studiul oferă dovada conceptului că vizarea macrofagelor specifice restabileşte imunitatea tumorală şi inhibă metastazele PDAC.

„Cancerul pancreatic este un tip de cancer foarte agresiv care se răspândeşte adesea în ficat. În prezent, nu dispunem de terapii eficiente pentru a vindeca pacienţii cu cancer pancreatic care au metastaze hepatice", a comentat rezultatul cercetărilor, profesorul Ainhoa Mielgo, unul dintre principalii colaboratori ai echipei de cercetare.

El a comentat descoperirile ca fiind  „foarte interesante", întrucât identifică un mecanism care poate fi ţintit, prin care celulele canceroase pancreatice se răspândesc şi cresc în ficat.

În continuare, obiectivul cercetătorilor este de a transpune aceste descoperiri de laborator în beneficiul pacienţilor.

O nouă combinaţie pentru tratamentul de primă linie al cancerului pancreatic metastatic

Totodată, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat, pe 13 februarie, un tratament bazat pe o combinaţie de 4 medicamente pentru tratamentul de primă linie al cancerului pancreatic metastatic.

Un regim de chimioterapie cu patru medicamente, format din irinotecan lipozom (Onivyde) în combinaţie cu oxaliplatin, leucovorin şi fluorouracil - denumit împreună Nalirifox - a fost aprobat de către FDA pentru tratamentul de primă linie al adenocarcinomului pancreatic metastatic, potrivit unui comunicat al agenţiei americane.

Aprobarea FDA s-a bazat pe rezultatele studiului Napoli 3, un studiu condus de dr. Zev Wainberg, codirector al Programului de oncologie gastrointestinală şi cercetător la Centrul Comprehensiv de cercetare a cancerului UCLA Health Jonsson.

Rezultatele studiului Napoli 3 au fost prezentate pentru prima dată la reuniunea anuală a  Societăţii Americane de Oncologie Gastrointestinală Clinică din 2023 şi publicate în The Lancet, în septembrie 2023.

Potrivit cercetătorilor această combinaţie de tratament a dus la o supravieţuire generală mai mare decât un protocol cu două medicamente alcătuit din nab-paclitaxel (Abraxane) şi gemcitabină.

„Cancerul pancreasului metastatic a fost recunoscut de mult timp ca fiind un tip de cancer foarte dificil de tratat, dar acest studiu reprezintă un posibil nou standard de referinţă pentru terapiile actuale şi o cale promiţătoare pentru cercetarea şi dezvoltarea continuă a medicamentelor", a declarat dr. Zev Wainberg.

Studiul de fază 3 a inclus 770 de pacienţi cu adenocarcinom pancreatic ductal, care reprezintă 95% din cancerele pancreatice.

Participanţii proveneau din 250 de locaţii din 25 de ţări şi au fost repartizaţi aleatoriu la combinaţia de patru medicamente sau la terapia cu două medicamente.

Pacienţii din grupul cu patru medicamente au avut o supravieţuire generală de 11,1 luni, comparativ cu 9,2 luni pentru cei din braţul cu două medicamente.

Supravieţuirea fără progresie a crescut, de asemenea, cu noua combinaţie, la 7,4 luni faţă de 5,6 luni cu regimul cu două medicamente, ceea ce se traduce printr-o reducere cu 30% a riscului de progresie a bolii sau de deces.

Potrivit FDA, doza recomandată de irinotecan lipozomic este de 50 mg/m2 administrată prin perfuzie intravenoasă timp de 90 de minute la fiecare 2 săptămâni.

„Administraţi irinotecan lipozomul înainte de oxaliplatin, fluorouracil şi leucovorin. Nu există o doză recomandată de irinotecan lipozom pentru pacienţii cu bilirubină serică peste limita superioară a limitei normale", precizează FDA.

Studiul este considerat a fi primul privind cancerul pancreatic metastatic din aproape un deceniu care are un punct final pozitiv pentru supravieţuirea generală.

Majoritatea cazurilor de cancer pancreatic sunt diagnosticate în stadii mai avansate, când boala este mai agresivă şi a început deja să se răspândească în alte părţi ale corpului.

Există, de asemenea, opţiuni de tratament limitate, ceea ce contribuie la rata ridicată de deces a cancerului pancreatic.

Doar aproximativ 13% dintre pacienţi supravieţuiesc cinci sau mai mulţi ani.

Numai în 2024, Societatea Americană de Cancer anticipează că aproximativ 35.000 de persoane vor muri din cauza acestei boli.

Cele mai frecvente efecte secundare pe care le-au avut persoanele care au participat la studiu au inclus diaree, oboseală, greaţă, vărsături, scăderea poftei de mâncare, dureri abdominale, inflamarea mucoaselor, constipaţie şi scăderea în greutate.

viewscnt