O descoperire „de pionierat" deschide calea unui nou tratament pentru cancerul de sân

O descoperire „de pionierat" deschide calea unui nou tratament pentru cancerul de sân

Un nou tratament ar putea „întrerupe" creşterea tumorilor de cancer de sân. Noul tip de imunoterapie care vizează celulele necanceroase ar putea ajuta la prevenirea creşterii şi răspândirii tumorilor de cancer de sân, potrivit unei noi cercetări finanţate de Breast Cancer Now, din Marea Britanie.

Cancerul de sân a provocat 685 000 de decese la nivel mondial în 2020, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aproximativ 0,5-1% din cancerele de sân apar la bărbaţi.

Acum, o injecţie revoluţionară ar putea deschide calea unui nou tratament de pionierat pentru cancerul de sân.

Oamenii de ştiinţă din Regatul Unit au găsit o modalitate de a utiliza un tratament împotriva cancerului, vizând celulele care ajută tumorile să supravieţuiască, pentru a preveni pentru prima dată creşterea şi răspândirea cancerului de sân.

Institutul de cercetare a cancerului de sân (ICR) din Londra a anunţat miercuri, într-un comunicat, că o imunoterapie ţintită ar putea duce la un tratament de pionierat pentru cancerul de sân.

Cercetătorii de la ICR au identificat, prin intermediul testelor pe şoareci, o modalitate de a adapta un nou tip de tratament de ultimă generaţie de imunoterapie, care în mod tradiţional a avut un succes limitat în tratarea cancerului de sân, pentru a-l face mai „eficient şi mai ţintit".

Descoperirea, publicată miercuri, în The Journal for ImmunoTherapy of Cancer, a arătat că o abordare de imunoterapie care vizează o proteină numită endosialină întrerupe alimentarea cu sânge a tumorii şi, ca urmare, poate împiedica creşterea şi răspândirea acesteia.

Spre deosebire de majoritatea tratamentelor împotriva cancerului, acest tratament inovator nu vizează direct celulele canceroase, ci atacă celulele care susţin boala.

Testele pe oameni ar putea fi următorul pas.

În timp ce chimioterapia şi radioterapia ţintesc direct celulele canceroase, imunoterapia este un tip de tratament împotriva cancerului care acţionează ajutând sistemul imunitar propriu al organismului să recunoască şi să distrugă celulele canceroase.

Oamenii de ştiinţă de la ICR au adaptat acum o metodă de imunoterapie pentru cancerul de sân în mod specific şi au testat tratamentul pe şoareci.

Tratamentul utilizează terapia cu celule CAR-T, care funcţionează prin îndepărtarea celulelor imunitare sănătoase ale pacientului şi modificarea genetică a acestora pentru a ataca ţinte specifice.

Ca parte a tratamentului, celulele T - celule sanguine care protejează organismul de infecţii şi boli - sunt modificate genetic în laborator pentru a le face mai bune în a ucide cancerul şi sunt returnate în sânge.

Terapiile CAR-T sunt deja utilizate pentru tratarea unor tipuri de cancer de sânge, iar oamenii de ştiinţă încearcă să găsească modalităţi de a le face eficiente pentru alte tipuri de cancer, inclusiv pentru cancerul de sân.

Cu toate acestea, terapia cu celule CAR-T nu funcţionează întotdeauna în cazul tumorilor, deoarece mediul în care se află acestea suprimă răspunsul imunitar şi, de asemenea, poate fi dificil să se găsească caracteristici specifice ale celulelor canceroase de sân care să fie vizate.

Acest tratament a fost utilizat pentru tratarea unor tipuri de cancer de sânge, dar foarte rar a dat rezultate în tumorile solide cum este şi cancerul de sân.

Cercetătorii au declarat că utilizarea terapiei CAR-T în cazul cancerelor solide „rămâne o provocare".

Pentru a rezolva aceste probleme, în loc să ţintească celulele canceroase propriu-zise, echipa a direcţionat celulele CAR-T către celulele din jurul alimentării cu sânge a tumorii care produc proteina endosialină.

Pentru a utiliza CAR-T pentru cancerul de sân, cercetătorii au modificat tratamentul pentru a viza o proteină numită endosialină.

Aceştia au descoperit că acest lucru a perturbat alimentarea cu sânge a tumorii şi a redus creşterea şi răspândirea acesteia.

În experimentele efectuate pe şoareci, ţintirea endosialinei a redus cu succes creşterea şi răspândirea cancerului de sân.

„Acesta este primul studiu care demonstrează eficacitatea utilizării celulelor CAR-T dirijate de endosalină pentru a reduce creşterea şi răspândirea tumorii de cancer de sân", spune dr. Frances Turrell, coautor al studiului şi cercetător postdoctoral la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Ea a declarat că imunoterapia a avut un succes limitat în tratarea cancerului de sân, dar, vizând celulele care susţin tumora şi o ajută să supravieţuiască, studiul a găsit o nouă modalitate „promiţătoare" de a dezvolta un tratament mai „eficient şi mai bine ţintit" pentru cancerul de sân.

Echipa, de la Centrul de cercetare Breast Cancer Now, din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului (ICR), a testat, de asemenea, tratamentul pe tumori de cancer pulmonar la şoareci şi a obţinut rezultate similare, ceea ce indică faptul că ar putea fi utilizat şi pentru alte tipuri de cancer.

Cercetătorii dezvoltă în prezent acest tratament, astfel încât să poată fi testat în cadrul unor studii clinice.

Specialiştii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, spun că testele pe oameni pentru noua metodă vor dura cel puţin doi ani de acum încolo, deoarece trebuie luate măsuri pentru ca terapia să fie potrivită pentru pacienţii umani.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că, întrucât terapia are impact asupra celulelor fără proteina endosialină, acest lucru ar putea duce la un tratament cu mai puţine efecte secundare pentru pacienţi decât imunoterapia tradiţională.

„Această cercetare ar putea duce la tratamente ţintite foarte necesare pentru persoanele cu cancer de sân şi, având în vedere că în Marea Britanie o persoană moare de cancer de sân la fiecare 45 de minute, este nevoie urgentă de noi tratamente ca acestea", spune dr. Simon Vincent, director de cercetare la Breast Cancer Now.

Acum că ştiu că tratamentul funcţionează în principiu la şoareci, cercetătorii pot continua să dezvolte această imunoterapie pentru a o face potrivită pentru oameni, precum şi pentru a înţelege efectul deplin pe care l-ar putea avea şi cine ar putea beneficia cel mai mult.

Identificarea de noi ţinte pentru imunoterapie ar putea creşte numărul de cancere care pot fi tratate prin acest tip de terapie.

„Deşi se află încă într-un stadiu incipient, această cercetare sugerează că putem viza procesele care ajută anumite tumori să prospere, mai degrabă decât să ţintim cancerul în sine, o strategie care ar putea fi aplicată la o gamă largă de tipuri de cancer", spun cercetătorii

Între timp, luni, o cercetare a International Cancer Benchmarking Partnership -Parteneriatul internaţional pentru evaluarea comparativă a cancerului - a avertizat, de asemenea, că Marea Britanie este în urma altor ţări în ceea ce priveşte utilizarea altor două tratamente împotriva cancerului, chimioterapia şi radioterapia.

Vestea vine pe fondul înrăutăţirii timpilor de aşteptare pentru tratamentul cancerului de sân în Anglia.

În fiecare an, în Regatul Unit, cel puţin 55.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sân şi 11.500 de femei mor din cauza acestei boli.

Potrivit The Independent, anul trecut presa britanică a dezvăluit un avertisment „şocant" din partea oncologilor, potrivit căruia tratamentul cancerului de sân se confruntă cu o „criză" din cauza lipsei de medici specialişti şi de asistente medicale care să ofere noi tratamente.

viewscnt