Inteligenţa artificială (AI) schimbă peisajul ştiinţelor medicale. Datorită progreselor recente în domeniul informaticii, AI devine rapid o parte integrantă a asistenţei medicale moderne. Algoritmii de inteligenţă artificială împreună cu alte aplicaţii bazate pe AI sunt utilizate pentru a sprijini cadrele medicale în mediul clinic şi în cercetările în curs.
Inteligenţa artificială în medicină reprezintă utilizarea modelelor de învăţare automată pentru a ajuta la procesarea datelor medicale şi pentru a oferi profesioniştilor din domeniul medical informaţii importante, îmbunătăţind rezultatele în materie de sănătate şi experienţele pacienţilor.
Sistemele computerizate pe bază de inteligenţă artificială sunt din ce în ce mai utilizate pe scară largă în ştiinţele medicale.
Printre aplicaţiile comune se numără diagnosticarea pacienţilor, descoperirea şi dezvoltarea de medicamente de la A la Z, îmbunătăţirea comunicării dintre medic şi pacient, transcrierea documentelor medicale, cum ar fi reţetele, şi tratarea pacienţilor de la distanţă.
În timp ce sistemele informatice execută adesea sarcinile mai eficient decât oamenii, mai recent, algoritmii informatici de ultimă generaţie au atins o precizie care este la fel de mare ca cea a experţilor umani în domeniul ştiinţelor medicale.
Cercetătorii portughezi de la Institutul pentru Inginerie, Tehnologie şi Ştiinţă a Sistemelor şi Calculatoarelor (INESC TEC), şi de laboratorul IMP Diagnostics Molecular & Anatomic Pathology au dezvoltat acum primul prototip care utilizează inteligenţa artificială (AI) pentru diagnosticarea colo-rectală.
Cercetarea a fost publicată marţi în revista online npj Precision Oncology.
Această lucrare se concentrează pe îmbunătăţirea unui prototip care utilizează AI ca instrument complementar la diagnosticarea biopsiilor de colon şi rectale, precum şi pe disponibilitatea celei mai mari baze de date de imagini digitale de patologii colorectale - care a fost pusă la dispoziţie marţi, 5 martie, cu acces gratuit în beneficiul cercetării şi al avansării cunoştinţelor în acest domeniu.
Cercetătorii au antrenat acest nou model folosind aproape 10.000 de imagini de ţesuturi cu patologie colorectală, obţinând astfel o precizie de diagnosticare de 93,44% şi o sensibilitate de 99,7% în detectarea leziunilor cu risc ridicat legate de acest tip de cancer.
Mai mult de jumătate (5.300) din imaginile respective (aproape 5 terabytes de date) sunt acum disponibile pentru comunitatea ştiinţifică.
„Diseminarea imaginilor digitale face parte din eforturile IMP Diagnostics şi INESC TEC de a promova ştiinţa şi schimbul de cunoştinţe ştiinţifice, urmând principiile FAIR - un set de orientări internaţionale care recomandă ca datele ştiinţifice să fie uşor de găsit, accesibile, interoperabile şi reutilizabile", a declarat Diana Montezuma Felizardo, patolog la IMP Diagnostics.
O parte din imagini pot fi utilizate pentru a antrena alte modele de inteligenţă artificială, în timp ce celelalte vor fi folosite în mod special pentru testarea/benchmarking între instrumentele de inteligenţă artificială - în vederea îmbunătăţirii rigurozităţii şi corectitudinii atunci când se compară instrumentele respective, au precizat cercetătorii.
Prototipul a fost dezvoltat pe baza unei inovaţii tehnice, în care a fost aplicată o metodologie mai nouă şi mai eficientă de instruire; aceasta reduce semnificativ numărul de imagini necesare pentru a învăţa modelul de inteligenţă artificială, fără a compromite performanţa acestuia.
Aceste progrese nu numai că impulsionează tehnologia de analiză a imaginilor, dar contribuie şi la dezvoltarea unor soluţii mai eficiente în diagnosticarea cancerului colorectal, au subliniat cercetătorii.