O nouă abordare pentru tratarea cancerelor agresive: distrugerea ADN-ului celulelor maligne

O nouă abordare pentru tratarea cancerelor agresive: distrugerea ADN-ului celulelor maligne

Tumorile ar putea fi eliminate prin atacarea materialului genetic care determină creşterea lor, cu ajutorul unui nou medicament aflat în stadii incipiente de testare.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că ar putea trata unele dintre cele mai agresive cazuri de cancer prin ţintirea unor mici fragmente de ADN care ajută tumorile să se dezvolte şi să devină rezistente la chimioterapie.

Descoperirea a apărut în urma unui studiu realizat în Statele Unite şi Marea Britanie, care a arătat că multe tipuri de cancer greu de tratat conţin bucle de material genetic malign, esenţiale pentru ca tumorile să supravieţuiască şi să reziste la tratament.

Testele efectuate pe 39 de tipuri diferite de tumori provenite de la aproape 15.000 de pacienţi din Regatul Unit au arătat că mai mult de unul din şase cancere avea ADN circular extracromozomial (ADNec) - bucle de cod genetic care pot face tumorile mai greu de tratat.

Studii anterioare au descoperit că, mici cantităţi de ADN cromozomial pot ieşi din cromozom şi se pot reintegra din nou în acesta devenind „ADN circular extracromozomial” (ADNec).

Celulele canceroase pot genera şi reţine multe copii ale acestor ADNec – 50 până la 100 de copii în unele cazuri – amplificând astfel genele cheie care conduc rezistenţa la terapie. De asemenea, ADNec-ul se poate reintegra înapoi în cromozomi, devenind o sursă stabilă de amplificare a genelor.

Recenta cercetare a pus în lumină modul în care ADNec induce creşterea şi rezistenţa cancerului şi a determinat cercetătorii să identifice un nou medicament, aflat deja în faza iniţială a studiilor clinice, care are potenţialul de a distruge selectiv celulele afectate şi de a împiedica tumorile să dezvolte o rezistenţă rapidă.

ADN-ul „răufăcător” ar putea transforma tratamentul cancerului, afirmă oamenii de ştiinţă

„Este o descoperire importantă, care afectează o mulţime de oameni din întreaga lume”, a declarat Paul Mischel, profesor de patologie la Universitatea Stanford. „Aceştia sunt pacienţii care suferă cu adevărat pentru că nu răspund la terapiile actuale, iar cancerele lor sunt foarte agresive”, a precizat acesta.

Majoritatea genelor din celulele umane sunt purtate pe 23 de perechi de cromozomi care se află în interiorul nucleului celular. Însă, uneori, fragmente se desprind de cromozomi şi formează bucle de ADNec care se află separat de cromozomi. Până de curând, ADNec era considerat rar şi fără importanţă în dezvoltarea cancerului.

În trei lucrări publicate miercuri în revista Nature, cercetătorii aprofundează originile şi implicaţiile ADNec. Ei au descoperit că 17,1% dintre tumorile studiate conţineau ADNec, materialul genetic dăunător fiind mai frecvent în anumite forme de cancer de sân, de creier şi de plămâni.

Fragmentele ADNec conţin gene care favorizează apariţia cancerului şi alte gene care suprimă sistemul imunitar. Primele încurajează creşterea tumorilor, în timp ce ultimele pot ajuta tumorile să se sustragă apărării naturale a organismului şi să reziste imunoterapiilor moderne care vizează direcţionarea tirului de apărare al sistemului imunitar către celulele canceroase.

Cercetătorii au descoperit că replicarea rapidă şi haotică a ADNec conduce, de asemenea, la apariţia tumorilor. Atunci când o celulă canceroasă se divide, fiecare celulă rezultată moşteneşte acelaşi număr de cromozomi. Dar dacă celula iniţială conţine mai multe ADNec, acestea pot fi transmise neuniform, una dintre celulele formate prin diviziune moştenind mai multe decât celelalte. Acest lucru creşte diversitatea genetică a tumorii, sporindu-i rezistenţa la medicamentele împotriva cancerului.

Finanţată prin Cancer Grand Challenges, o iniţiativă co-fondată de Cancer Research UK şi de Institutul Naţional pentru Cancer din Statele Unite, cercetarea sugerează că medicamentele numite inhibitori CHK1 pot distruge selectiv celulele tumorale care conţin ADNec.

În experimentele efectuate pe un număr mic de şoareci, un inhibitor CHK1 dezvoltat de Boundless Bio, un start-up co-fondat de cercetătorii acestui studiu, a contribuit la reducerea tumorilor şi la prevenirea rezistenţei atunci când a fost administrat alături de un medicament anticancer tradiţional.

„Aceasta nu este doar o descoperire despre ceea ce poate face cancerul atât de rău, ci indică de fapt calea către un nou set de terapii”, a declarat prof. Mischel. „Există o cale de urmat pentru dezvoltarea de noi tratamente, deoarece acest tip de ADN este diferit şi creează vulnerabilităţi care sunt diferite”, spune cercetătorul.

„Multe dintre cele mai agresive tipuri de cancer depind de ADNec pentru supravieţuire, iar pe măsură ce aceste tipuri de cancer avansează, ADNec determină rezistenţa lor la tratament, lăsând pacienţii cu puţine opţiuni. Prin ţintirea ADNec, am putea tăia linia vieţii acestor tumori implacabile, transformând un prognostic teribil într-unul tratabil”, a comentat la rândul său noile descoperiri, David Scott, directorul Cancer Grand Challenges la Cancer Research UK.

Potrivit autorilor, cercetarea demonstrează importanţa acestor elemente circulare de ADN în cancer şi rolul lor emergent în stimularea fitness-ului celulelor canceroase şi susţinerea capacităţii lor de a se sustrage sistemului imunitar.

Echipa speră că cercetarea detaliată în cele trei lucrări va contribui la deschiderea drumului către noi abordări pentru a limita originile şi impactul acestor ADNec, şi pentru a îmbunătăţi în cele din urmă sensibilitatea la medicamentele pentru cancer şi rezultatele pentru pacienţi.

viewscnt