Bolile neurodegenerative, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, apar atunci când celulele nervoase din creier sau din sistemul nervos îşi pierd funcţia în timp şi, în cele din urmă, mor, potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH). Dintre acestea, bolile Alzheimer şi Parkinson sunt cele mai frecvente.
Acum, o echipă condusă de oameni de ştiinţă de la facultatea de medicină a universităţii americane, Case Western Reserve, a identificat o nouă abordare terapeutică pentru combaterea bolilor neurodegenerative, oferind speranţa unor tratamente îmbunătăţite pentru boala Alzheimer, boala Parkinson, dispariţia substanţei albe- „vanishing white matter" şi scleroza multiplă, printre altele.
Noul studiu al echipei de cercetători, publicat online pe 20 februarie, în revista Nature Neuroscience, s-a concentrat pe astrocite - cele mai abundente celule ale creierului, care în mod normal susţin funcţia sănătoasă a creierului.
Tot mai multe dovezi indică faptul că astrocitele pot trece la o stare dăunătoare care creşte pierderea celulelor nervoase în bolile neurodegenerative.
Cercetătorii au creat o nouă tehnică celulară pentru a testa mii de medicamente posibile în ceea ce priveşte capacitatea lor de a împiedica formarea acestor astrocite necorespunzătoare.
„Prin valorificarea puterii de screening al medicamentelor de mare capacitate, am identificat un reglator proteic cheie care, atunci când este inhibat, poate împiedica formarea astrocitelor dăunătoare", a declarat Benjamin Clayton, autorul principal şi bursier al Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă în laboratorul lui Paul Tesar de la facultatea de medicină Case Western Reserve.
Cercetătorii de la Case Western au descoperit că blocarea activităţii unei anumite proteine, HDAC3, poate împiedica dezvoltarea astrocitelor periculoase.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, prin administrarea de medicamente care vizează în mod specific HDAC3, au reuşit să prevină dezvoltarea astrocitelor periculoase şi să crească semnificativ supravieţuirea celulelor nervoase în modelele de şoareci.
„Această cercetare stabileşte o platformă pentru descoperirea unor terapii care să controleze astrocitele bolnave şi evidenţiază potenţialul terapeutic al reglării stărilor astrocitelor pentru a trata bolile neurodegenerative", a declarat Tesar, profesor de terapeutică inovatoare şi cercetător principal al studiului.
Tesar, care este şi directorul Institutului de ştiinţe gliale al facultăţii de medicină, a declarat că mai sunt necesare mai multe cercetări înainte ca pacienţii să poată beneficia de această abordare promiţătoare.
Totuşi, a spus el, descoperirile ar putea duce la crearea unor terapii noi care să dezarmeze astrocitele dăunătoare şi să sprijine neuroprotecţia, posibil îmbunătăţind în viitor viaţa persoanelor cu boli neurodegenerative.
„Terapiile pentru bolile neurodegenerative vizează de obicei celulele nervoase în mod direct", a explicat cercetătorul, „dar aici ne-am întrebat dacă repararea efectelor dăunătoare ale astrocitelor ar putea aduce beneficii terapeutice. Descoperirile noastre redefinesc peisajul tratamentului bolilor neurodegenerative şi indică o nouă eră a medicamentelor care vizează astrocitele", a precizat el.
Foto: Celule din creierul de şoarece (în roşu). Credit: Universitatea Case Western Reserve.