O nouă metodă ar putea detecta cancerul ovarian precoce din probe de urină

O nouă metodă ar putea detecta cancerul ovarian precoce din probe de urină

Cancerul ovarian este greu de diagnosticat în stadii incipiente, deoarece are simptome vagi, precum constipaţia, balonarea şi durerile de spate. În plus, nu există teste de rutină pentru cancerul ovarian, aşa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân sau de colon. Cancerul ovarian are o rată de supravieţuire generală de doar 35%. Un proces de screening mai simplu ar putea îmbunătăţi diagnosticarea precoce şi ar putea duce la o rată de supravieţuire mai bună

Noi cercetări arată că un test de depistare a cancerului ovarian bazat pe urină a furnizat rezultate promiţătoare.

Cercetarea a identificat o modalitate de detectare a moleculelor din urină care sunt specifice cancerului ovarian, ceea ce ar putea îmbunătăţi diagnosticarea timpurie.

O echipă de la Virginia Commonwealth din Statele Unite va prezenta aceste cercetări în cadrul celei de-a 68-a reuniuni anuale a Societăţii de Biofizică, care are loc între 10 şi 14 februarie în Philadelphia, Pennsylvania.

Cercetări anterioare au arătat că există mii de molecule mici, numite peptide, în urina persoanelor cu cancer ovarian.

Deşi detectarea acestora este posibilă folosind anumite tehnici bine stabilite, acestea nu sunt simple şi nici rentabile.

Echipa de cercetători  de la Virginia Commonwealth a căutat o nouă abordare pentru a detecta mai uşor aceste peptide.

Ei au apelat la detectarea nanoporilor, care are potenţialul de a identifica simultan mai multe peptide. Ideea de bază a detecţiei prin nanopori presupune trecerea moleculelor printr-un por mic, sau nanopor, şi măsurarea modificărilor curentului electric sau a altor proprietăţi pe măsură ce moleculele se deplasează prin el.

Pentru a valorifica tehnologia nanoporilor şi a detecta diverse peptide, echipa a folosit nanoparticule de aur care pot bloca parţial porul.

Peptidele, cum ar fi cele din urina persoanelor cu cancer ovarian, se vor „lipi de particula de aur şi practic vor dansa şi ne vor arăta o semnătură unică de curent", explică conducătorul studiului, Joseph Reiner, într-un comunicat.

Metoda este capabilă să identifice simultan mai multe peptide, iar în studiul lor echipa a identificat şi analizat 13 peptide, inclusiv cele derivate din LRG-1, un biomarker care se regăseşte în urina pacientelor cu cancer ovarian.

„Acum ştim cum arată aceste semnături şi cum ar putea fi utilizate pentru această schemă de detecţie. Este ca o amprentă digitală care ne spune practic ce este peptida", explică Reiner.

Datele clinice arată o îmbunătăţire cu 50-75% a supravieţuirii la 5 ani atunci când cancerele sunt detectate în cele mai timpurii stadii, lucru este valabil pentru numeroase tipuri de cancer.

Echipa şi-a propus săa dezvolte un test care, combinat cu alte informaţii, cum ar fi testele de sânge CA-125, ecografia transvaginală şi istoricul familial, ar putea îmbunătăţi în viitor acurateţea detectării cancerului ovarian în stadii incipiente.

viewscnt