Primul studiu de caz care arată îmbunătăţiri remarcabile pentru un pacient cu cancer de prostată. Starea sa s-a îmbunătăţit semnificativ, sfidând prognosticurile anterioare care sugerau o tranziţie către îngrijire paliativă din cauza lipsei de opţiuni de tratament.
Cercetătorii de la Universitatea George Washington (GW) şi de la Centrul medical pentru veterani din Washington DC au publicat un raport de caz care reprezintă o potenţială descoperire în tratamentul unui tip agresiv de cancer de prostată.
Raportul se axează pe un veteran al Forţelor Aeriene în vârstă de 60 de ani diagnosticat cu cancer de prostată metastatic în stadiul patru şi pe rezultatele pozitive ale tratamentului cu trastuzumab deruxtecan (T-DXd), un conjugat anticorp-medicament.
Pacientul nu a răspuns la mai multe linii de tratament şi a prezentat o progresie tumorală persistentă. Ca ultimă soluţie, cercetătorii au testat HER2 prin imunohistochimie, care a ieşit pozitiv, iar pacientul a fost tratat off-label în februarie 2024 cu T-DXd.
Conjugatul anticorp-medicament, care este aprobat de Administraţia americaă pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratamentul unei varietăţi de tumori solide care exprimă HER2, inclusiv cancerul de sân, nu a fost studiat în cancerul de prostată.
Acest pacient este primul caz cunoscut de utilizare a T-DXd pentru tratamentul cancerului de prostată.
Raportul de caz a fost publicat marţi, în revista medicală Annals of Internal Medicine.
După patru cicluri de T-DXd, pacientul a prezentat o reducere globală de 57% a volumului tumoral, inclusiv în creier. Starea sa s-a îmbunătăţit semnificativ, sfidând prognosticurile anterioare care sugerau o tranziţie către îngrijire paliativă din cauza lipsei de opţiuni de tratament.
Din noiembrie 2024, pacientul se simte clinic bine. El a fost pe această terapie acum timp de nouă luni, în timp ce ultimele trei linii de tratament pentru cancerul său de prostată avansat au funcţionat doar trei până la patru luni fiecare.
„Acest caz evidenţiază potenţialul promiţător al T-DXd în tratarea pacienţilor cu cancer de prostată, în special în formele agresive”, a declarat într-un comunicat dr. Maneesh Jain, cercetător principal şi oncolog la facultatea de medicină şi ştiinţele sănătăţii de la GW şi medic curant în cadrul secţiei de hematologie şi oncologie medicală de la Centrul medical Washington DC (VA), care l-a tratat pe pacient.
Totodată, rezultatele subliniază importanţa testării de rutină a expresiei HER2 în cancerul de prostată avansat, care ar putea ajuta la identificarea mai multor pacienţi care ar putea beneficia de terapii ţintite precum T-DXd, a concluzionat medicul.