Oamenii de ştiinţă de la City of Hope, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare şi tratare a cancerului din Statele Unite, au anunţat luni că au conceput o abordare inovatoare pentru a ţinti şi distruge celulele stem leucemice greu de eliminat.
Prin depăşirea provocărilor, cum ar fi rezistenţa la medicamente şi recidiva tratamentului, comune pacienţilor cu leucemie mieloidă acută (LMA), metoda terapeutică ar putea oferi o abordare mai puţin toxică şi mai eficientă pentru pacienţii mai în vârstă şi mai bolnavi care nu se califică pentru transplanturi de celule stem, acesta fiind în prezent singurul tratament disponibil pentru LMA.
Interferonul de tip II (IFNy), o substanţă produsă de celulele imunitare, întrerupe capacitatea celulelor stem leucemice de a se diviza şi de a răspândi cancerul.
Cu toate acestea, IFNy stimulează, de asemenea, CD38, o proteină care suprimă capacitatea celulelor imunitare de a organiza un răspuns împotriva infecţiei.
Pentru a depăşi această provocare, cercetătorii au conceput un anticorp de angajare a celulelor T numit CD38-BIONIC, care creează o punte între celulele T şi celulele stem leucemice ce exprimă CD38, permiţând sistemului imunitar să elimine celulele canceroase.
La fel de important, abordarea nu a afectat celulele stem sănătoase din sângele timpuriu sau celulele imunitare în ţesutul uman sau în modelele de şoareci cu leucemie mieloidă acută.
Atunci când leucemia invadează măduva osoasă, aceasta produce celule sanguine timpurii anormale numite blaste care sunt CD38-pozitive.
Acestea se divid rapid şi sunt uşor de ţintit. În schimb, celulele stem ale leucemiei care formează cancerul rezistă cu încăpăţânare la tratament şi sunt CD38-negative.
„CD38 a fost exploatat cu succes ca ţintă terapeutică în mielomul multiplu şi în alte forme de leucemie", a declarat într-un comunicat al clinicii, Flavia Pichiorri, care a condus studiul împreună cu colegii săi de cercetare - toţi profesori la City of Hope.
Cu toate acestea, deoarece celulele stem LMA sunt în principal CD38-negative, oamenii de ştiinţă nu au prioritizat CD38 ca ţintă terapeutică pentru leucemia mieloidă acută recidivată, notează cercetătoarea.
În studiul actual, CD38-BIONIC se leagă de blastele CD38-pozitive. Acest lucru declanşează celulele T să elibereze IFNy, care transformă celulele stem imature ale leucemiei din CD38-negative în CD38-pozitive.
Dintr-o singură lovitură, anticorpul modificat demaschează toate celulele leucemice, expunându-le la tratament, spun specialiştii de la City of Hope.
În felul acesta, anticorpul BN-CD38 poate eradica leucemia mieloidă acută, prin inducerea expresiei propriei sale ţinte terapeutice şi prin extinderea şi redirecţionarea celulelor T autologe împotriva blastelor LMA şi a celulelor stem leucemice, spune prof Flavia Pichiorri.
Cercetătorii cred că formatul compact al BIONIC duce la un punct de conectare eficientă a sistemului imunitar cu blastele CD38-pozitiv, ceea ce determină producţia de IFNy.
„Celulele stem leucemice reacţionează la IFNy, acoperindu-se cu CD38, ceea ce le permite, la rândul lor, să fie ţintite de CD38-CD3 BIONIC", scriu autorii.
Acest mecanism nou de ţintire va permite specialiştilor să elimine celulele stem leucemice, altfel latente.
„Speranţa şi obiectivul nostru este că eradicarea celulelor stem leucemice va scădea şi chiar elimina riscul de recidivă a bolii la pacienţii cu LMA, dar trebuie să se facă mult mai multe cercetări pentru a transpune cercetările noastre preclinice în tratament uman", au mai scris autorii în comunicatul publicat luni.
În ciuda terapiilor recente aprobate, doar 30% dintre pacienţii adulţi cu LMA supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare.
Mai mult de jumătate dintre pacienţi recidivează după tratament, iar rezistenţa la tratament rămâne o provocare majoră.
Adesea, pacienţii trebuie să rămână spitalizaţi deoarece sângele şi sistemul imunitar sunt compromise de cancer şi de terapiile împotriva acestuia.
Deşi transplantul de celule stem de la un donator de măduvă osoasă poate prelungi viaţa, mulţi pacienţi mai în vârstă nu se califică din cauza sănătăţii lor compromise sau a incapacităţii de a găsi un donator compatibil.
Majoritatea pacienţilor cu LMA au nevoie urgentă de tratamente mai puţin toxice şi mai eficiente, şi există speranţă că această abordare ar putea adresa această nevoie, au mai precizat specialiştii de la City of Hope.
Revista Blood a publicat luni rezultatele preclinice.