Oamenii de ştiinţă au pus la punct un instrument gratuit de screening pentru identificarea persoanelor cu risc de epuizare

Oamenii de ştiinţă au pus la punct un instrument gratuit de screening pentru identificarea persoanelor cu risc de epuizare

Prevenirea burnout-ului, sau altfel spus a epuizării, este importantă pentru angajatori şi angajaţi. Intervenţia timpurie este esenţială, atâta timp cât problema poate fi detectată, iar acum acest lucru poate deveni mai simplu de făcut, întrucât cercetătorii au dezvoltat un nou instrument pentru a identifica semne timpurii de avertizare pentru epuizare.

Nu este neobişnuit ca oamenii să piardă multă energie la locul de muncă şi să se confrunte cu epuizarea pentru perioade mai scurte sau masi lungi de timp.

„Am constatat că aproximativ 13% dintre angajaţii norvegieni prezintă un risc ridicat de epuizare", a declarat Leon De Beer, profesor asociat de psihologie a muncii şi organizaţională la Departamentul de psihologie al Universităţii norvegiene de ştiinţă şi tehnologie (NTNU), într-un comunicat.

Prof. De Beer a contribuit la un nou studiu despre epuizare publicat în Scandinavian Journal of Psychology împreună cu colegii din grupul de cercetare Healthy Workplaces/Loc de muncă sănătos.

Aceştia lucrează la un nou instrument care poate identifica persoanele cu risc de epuizare. (O versiune simplificată poate fi găsită în partea de jos a acestui articol).

Semne care indică faptul că aţi putea fi expus riscului de epuizare profesională

Dacă vă confruntaţi cu multe solicitări şi stres la locul de muncă care par a fi de nerezolvat şi aţi experimentat frecvent următoarele simptome în ultimele săptămâni, ar putea fi un semn că sunteţi pe punctul de a vă epuiza:

  • Vă simţiţi epuizat din punct de vedere mental la locul de muncă;
  • Vă străduiţi să vă simţiţi entuziasmat de munca dumneavoastră;
  • Aveţi probleme de concentrare atunci când lucraţi;
  • Uneori exagerezi la locul de muncă fără să vrei;

Intervenţia timpurie este esenţială

Este important să identificaţi semnele timpurii ale epuizării pentru a atenua efectele nocive.

Semnele de avertizare sunt adesea prezente înainte ca lucrurile să fi mers prea departe, atâta timp cât reuşim să le identificăm.

„Dacă nu abordăm la timp riscul de epuizare a angajaţilor poate avea consecinţe pe termen lung", completează prof. De Beer.

Efectele fizice şi psihologice ale epuizării includ boli cardiovasculare, dureri legate de leziuni musculo-scheletice, probleme de somn şi depresie.

De asemenea, organizaţiile pot pierde angajaţi talentaţi şi pot înregistra o creştere a absenţelor pe caz de boală şi a pierderilor de productivitate.

Un nou instrument ar putea deveni standard

Grupul de cercetare al prof. De Beer a testat un nou instrument de măsurare pentru a identifica semnele de avertizare timpurie ale epuizării profesionale. În trecut, nu a fost întotdeauna atât de uşor.

„Anterior, nu am avut un instrument de măsurare suficient de detaliat pentru a fi utilizat atât în domeniul practicii, cât şi în cel al cercetării, care să identifice lucrătorii care sunt expuşi riscului de epuizare", scrie prof. De Beer.

În prezent, nu există un standard internaţional pentru evaluarea burnout-ului.

Noul instrument se numeşte Burnout Assessment Tool (Instrumentul de evaluare a burnout-ului), sau BAT printre cercetătorii care au o înclinaţie pentru abrevierile amuzante. Consorţiul BAT, din care fac parte cercetătorii, testează în prezent instrumentul în peste 30 de ţări.

„Studiile noastre arată că BAT este un instrument bun pentru identificarea riscului de epuizare", notează prof. De Beer.

Epuizarea este răspunsul organismului la stres

BAT măsoară patru grupe principale de factori de risc: epuizare, distanţare mentală, afectare cognitivă şi afectare emoţională.

Burnout nu este cu adevărat o boală, ci un sentiment de epuizare mentală sau fizică - răspunsul organismului la o situaţie de durată, solicitantă.

Acesta este definit în mod normal ca un sindrom legat de muncă, dar există dovezi că şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată joacă un rol.

Stresul şi epuizarea nu se opresc neapărat atunci la sfârşitul zilei de lucru, deoarece aceste efecte se extind adesea şi în alte domenii ale vieţii şi viceversa.

Unele persoane pot experimenta ani de zile de epuizare

Pentru unii oameni, burnout-ul poate fi oprit din faşă şi se pot găsi soluţii pentru a le îmbunătăţi situaţia. Pentru alţii, însă, burnout-ul poate dura ani de zile dacă problema nu este abordată.

„Ne putem ocupa de burnout prin tratament individual, dar acesta este de puţin folos dacă oamenii se întorc la un loc de muncă unde cerinţele sunt prea mari şi resursele sunt puţine. Atunci este foarte probabil ca angajatul să se îmbolnăvească din nou. Prin urmare, este important să creăm condiţii bune de lucru şi structuri care să protejeze sănătatea angajaţilor", spune profesorul Marit Christensen de la departamentul de Psihologie al NTNU.

Au fost studiaţi 500 de lucrători

Cercetătorii au studiat un eşantion reprezentativ de 500 de lucrători norvegieni.

Norvegia se situează aproximativ la egalitate cu media Uniunii Europene în ceea ce priveşte sănătatea mintală, dar ceva mai bine atunci când vine vorba de aspecte legate de muncă.

Un procent mai mic din populaţia norvegiană se luptă cu epuizarea în legătură cu munca.

Un număr ceva mai mic de persoane decât media UE raportează pericole de sănătate la locul de muncă şi avem un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată.

„Folosind o metodă recunoscută, am constatat că aproximativ 13% dintre cei 500 de lucrători chestionaţi prezentau un risc ridicat de epuizare", spune profesorul Christensen.

Instrumentul poate ajuta la identificarea celor care necesită cel mai urgent monitorizare, astfel încât riscul de epuizare să poată fi redus.

Studiul norvegian se numără printre mai multe studii BAT care au loc în prezent în Norvegia, pentru a vedea dacă prevalenţa burnout-ului în această ţară este ridicată în context internaţional.

Instrumentul este menit să fie independent din punct de vedere cultural şi, cu siguranţă, funcţionează bine în Norvegia.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că instrumentul funcţionează indiferent de sex.

„În scopuri de divertisment şi educaţionale, cei interesaţi pot folosi instrumentul nostru online pentru a testa dacă sunt expuşi riscului de epuizare", spune profesorul Christensen.

Potrivit autorilor,  instrumentul, publicat gratuit online, oferă doar o indicaţie a riscului şi nu oferă niciun fel de diagnostic formal sau sfaturi medicale.

Dacă vă îngrijorează nivelul de stres legat de locul de muncă, aceştia vă încurajează să vă adresaţi unui furnizor de servicii medicale pentru a discuta această problemă.

viewscnt