Oamenii de ştiinţă lucrează la un dispozitiv de monitorizare a cancerului de sân ce poate fi montat în sutien

Oamenii de ştiinţă lucrează la un dispozitiv de monitorizare a cancerului de sân ce poate fi montat în sutien

În 2022, la nivel mondial, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân şi s-au înregistrat 670. 000 de decese din această cauză, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cancerul de sân a fost cel mai frecvent cancer la femei în 157 de ţări din 185 în 2022. Tratamentul pentru cancerul de sân depinde de subtipul de cancer şi de gradul de răspândire a acestuia în afara sânului, la ganglionii limfatici (stadiile II sau III) sau în alte părţi ale corpului (stadiul IV). Pentru a îmbunătăţi prognosticul oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru identificarea cancerului mai devreme, atunci când este mai uşor de tratat.

Cancerul de sân apare în toate ţările lumii la femei la orice vârstă după pubertate, dar cu rate în creştere la vârste mai înaintate.

Un grup de cercetători de la Universitatea Nottingham Trent (NTU), din Marea Britanie, lucrează la un dispozitiv care se potriveşte în interiorul unui sutien, şi care ar putea monitoriza apariţia unei tumori canceroase la sân.

Cercetătorii speră astfel că dispozitivul va oferi o nouă metodă neinvazivă de detectare a creşterii tumorilor de sân, pe care pacientele o pot folosi „în confortul propriei case".

Dispozitivul, aflat în curs de dezvoltare la facilitatea de inovare în domeniul tehnologiilor medicale a NTU, va folosi un curent electric pentru a scana şi detecta mici modificări ale fluidelor din interiorul şi exteriorul celulelor din sân.

Deoarece ţesutul tumoral este mai dens decât ţesutul sănătos şi conţine mai puţină apă, dispozitivul va putea măsura în timp real modificările şi creşterea tumorii până la o dimensiune de doar 2 mm.

Specialiştii spun că dispozitivul ar putea fi folosit ca inserţie în sutienul unei paciente sau dezvoltat ca un nou sutien care să încorporeze dispozitivul, care ar înregistra datele şi le-ar trimite echipei medicale prin intermediul unui smartphone.

Echipa din spatele acestui proiect îşi propune să treacă dispozitivul la un studiu clinic în următorii câţiva ani.

„Tehnologia ar măsura schimbările din ţesutul mamar şi ar ajuta la îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire ale pacientei", a declarat, într-un comunicat al universităţii, dr. Yang Wei, expert în textile electronice şi inginerie electronică la NTU.

Potrivit medicului britanic, cancerul de sân poate creşte extrem de repede, putând fi de 1 mm în şase luni sau de 2 mm în şase săptămâni.

Dispozitivul ar fi o măsură suplimentară pentru a vedea cât de repede creşte tumora.

„Investigăm o alternativă de detectare a cancerului de sân care ar putea fi realizată în confortul casei pacientelor, conservând resursele esenţiale ale spitalului, oferind în acelaşi timp o soluţie viabilă pentru a detecta semnele timpurii ale cancerului", a precizat dr. Wei.

Potrivit Cancer Research UK, în fiecare an, în Regatul Unit se înregistrează peste 55.000 de cazuri noi de cancer de sân şi peste 11.000 de decese. Dintre cazurile noi, aproximativ 23% pot fi prevenite.

Cercetătorii speră că dispozitivul va îmbunătăţi activitatea vitală de monitorizare a tumorilor, care poate fi dificil de realizat cu precizie, în special în cazul celor care măsoară mai puţin de 1 cm.

Faţă de scanările RMN, care pot fi efectuate la luni de zile distanţă, noul instrument ar  oferi posibilitatea monitorizării între vizitele la spital, în prezent existând o nevoie urgentă de cercetări pentru o mai bună detectare şi tratare a cancerului de sân.

Potrivit specialiştilor, această nouă tehnologie ar putea oferi o nouă modalitate de monitorizare a creşterii tumorilor de cancer de sân.

Echipe din Statele Unite lucrează, de asemenea, la instrumente de diagnosticare mai devreme a cancerului de sân.

Recent, cercetătorii americani au conceput un plasture portabil cu ultrasunete care poate fi ataşat la sutien, şi se bazează pe aceeaşi tehnologie cu ultrasunete folosită în centrele de imagistică. Testele iniţiale arată că acesta poate detecta chisturi mici, similare ca dimensiune cu tumorile mamare în stadiu incipient, şi le-ar permite pacientelor să depisteze cancerul de sân mai devreme, la domiciliu.

Pe pagina online a Institutului american de cancer din cadrul Institutelor americane de sănătate (NIH) se află un calculator de risc pentru cancerul de sân. Testul pentru calcularea riscului durează mai puţin de cinci minute.

viewscnt