OMS a publicat lista agenţilor patogeni prioritari pentru dezvoltarea de noi vaccinuri

OMS a publicat lista agenţilor patogeni prioritari pentru dezvoltarea de noi vaccinuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat pentru prima dată marţi o listă care cuprinde 17 agenţi patogeni pentru care „sunt necesare de urgenţă vaccinuri''. Studiul reconfirmă priorităţile de lungă durată pentru cercetarea şi dezvoltarea (C&D) de vaccinuri, inclusiv pentru HIV, malarie şi tuberculoză - trei boli care provoacă împreună aproape 2,5 milioane de decese anual.

Un nou studiu al OMS, publicat marţi în revista eBioMedicine numeşte 17 agenţi patogeni, care provoacă în mod regulat boli în comunităţi, ca priorităţi pentru dezvoltarea de noi vaccinuri.

Studiul OMS este primul efort global de prioritizare sistematică a agenţilor patogeni endemici pe baza unor criterii care includ povara regională a bolii, riscul de rezistenţă antimicrobiană şi impactul socioeconomic.

Acesta reconfirmă priorităţile de lungă durată pentru cercetarea şi dezvoltarea de vaccinuri (C&D), inclusiv pentru HIV, malarie şi tuberculoză - trei boli care provoacă împreună aproape 2,5 milioane de decese în fiecare an.

De asemenea, se acordă atenţie agenţilor patogeni precum streptococul de grup A, care provoacă infecţii grave şi contribuie la 280 000 de decese cauzate de boala reumatică cardiacă, în principal în ţările cu venituri reduse.

O altă nouă prioritate este Klebsiella pneumoniae - o bacterie care a fost asociată cu 790.000 de decese în 2019 şi este responsabilă pentru 40% din decesele neonatale cauzate de infecţii ale sângelui (sepsis) în ţările cu venituri reduse.

Concentrarea pe nevoi, nu pe profit

Această nouă listă globală prioritară a OMS de agenţi patogeni endemici pentru cercetarea şi dezvoltarea de vaccinuri sprijină obiectivul Agendei pentru imunizare 2030 de a se asigura că toată populaţia, în toate regiunile, poate beneficia de vaccinuri care îi protejează de boli grave.

Acesta urmăreşte să mute accentul în dezvoltarea vaccinurilor de la rentabilitatea comercială la nevoile de sănătate regionale şi globale, a declarat într-un comunicat dr. Mateusz Hasso-Agopsowicz de la OMS, care lucrează în domeniul cercetării vaccinurilor.

El a explicat că, în trecut, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul vaccinurilor erau influenţate de obicei de rentabilitate. Ca urmare, bolile care afectează grav regiunile cu venituri mici au primit puţină atenţie.

„Sperăm că acest lucru reprezintă o schimbare cheie prin care dorim să schimbăm accentul de la rentabilitatea din perspectivă comercială a noilor vaccinuri la povara reală asupra sănătăţii, astfel încât cercetarea şi dezvoltarea de noi vaccinuri să fie determinată de povara asupra sănătăţii şi nu doar de oportunităţile comerciale”, a declarat el, vorbind din Polonia.

Recomandările experţilor

Pentru a realiza studiul, OMS a cerut experţilor internaţionali şi regionali să recomande ce cred ei că este important atunci când se stabileşte prioritatea agenţilor patogeni pentru cercetarea şi dezvoltarea vaccinurilor. Criteriile au inclus decesele, boala şi impactul socioeconomic sau rezistenţa antimicrobiană.

„Am solicitat experţi care au expertiză în epidemiologia agenţilor patogeni, clinicieni, pediatri, experţi în vaccinuri din toate regiunile OMS, astfel încât să ne asigurăm că lista şi rezultatele pe care le producem reflectă cu adevărat nevoile diverselor populaţii din întreaga lume”, a precizat dr. Hasso-Agopsowicz.

Analiza acestor preferinţe, combinată cu datele regionale pentru fiecare agent patogen, a dus la stabilirea primilor 10 agenţi patogeni prioritari pentru fiecare dintre cele şase regiuni ale OMS la nivel global.

Listele regionale au fost apoi consolidate pentru a forma lista globală, rezultând cei 17 agenţi patogeni endemici prioritari pentru care sunt necesare urgent noi vaccinuri.

Pentru a promova cercetarea şi dezvoltarea vaccinurilor, OMS a clasificat fiecare agent patogen în funcţie de stadiul de dezvoltare a vaccinului şi de provocările tehnice implicate în crearea unor vaccinuri eficiente.

Dr. Hasso-Agopsowicz a declarat că se aşteaptă ca studiul să orienteze viitoarele investiţii în cercetarea şi dezvoltarea vaccinurilor, inclusiv de către finanţatori, cercetători şi dezvoltatori de vaccinuri, dar şi de către factorii de decizie politică, deoarece aceştia „pot decide dacă să introducă aceste vaccinuri în programele de imunizare”.

Lista agenţilor patogeni endemici prioritari ai OMS

Vaccinurile pentru aceşti agenţi patogeni sunt în diferite stadii de dezvoltare.

Agenţi patogeni pentru care este necesară cercetarea vaccinurilor

  • Streptococul de grup A
  • Virusul hepatitei C
  • HIV-1
  • Klebsiella pneumoniae

Agenţi patogeni pentru care vaccinurile trebuie dezvoltate în continuare

  • Citomegalovirus
  • Virusul gripal (vaccin cu protecţie largă)
  • Specii de Leishmania
  • Salmonella non-tifoidă
  • Norovirus
  • Plasmodium falciparum (malarie)
  • Specia Shigella
  • Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu)

Agenţi patogeni pentru care se apropie aprobarea autorităţilor de reglementare din domeniul sănătăţii, recomandarea politică sau introducerea vaccinurilor

  • Virusul Dengue
  • Streptococul de grup B
  • E. coli patogen extra-intestinal
  • Mycobacterium tuberculosis
  • Virusul sinciţial respirator (RSV)
viewscnt