Pierderea vederii în cazul unor boli oculare ereditare (moştenite) ar putea fi cauzată de bacteriile intestinale şi ar putea fi tratată cu antibiotice, sugerează o nouă cercetare. Studiul internaţional a observat că la ochii cu pierderea vederii cauzată de o anumită mutaţie genetică, cunoscută ca fiind cauza unor boli oculare care duc la orbire, au fost găsite bacterii intestinale în zonele afectate ale ochiului.
Studiul efectuat pe şoareci a descoperit bacterii intestinale în zonele deteriorate ale ochiului, în care pierderea vederii a fost cauzată de o anumită mutaţie genetică.
Potrivit cercetătorilor, descoperirile sugerează că mutaţia genetică poate relaxa apărarea organismului şi permite bacteriilor dăunătoare să ajungă la ochi şi să provoace orbirea.
Intestinul conţine trilioane de bacterii, dintre care multe sunt esenţiale pentru o digestie sănătoasă.
Cu toate acestea, ele pot fi şi potenţial dăunătoare.
„Am descoperit o legătură neaşteptată între intestin şi ochi, care ar putea fi cauza orbirii la unii pacienţi", a declarat într-un comunicat publicat luni, coautorul principal, profesorul Richard Lee, de la Institutul de Oftalmologie al UCL (University College London) şi Spitalul de ochi Moorfields, din cadrul Sistemului naţional de Sănătate britanic (NHS), finanţat de stat.
Descoperirile ar putea avea implicaţii uriaşe pentru transformarea tratamentului pentru bolile oculare asociate cu CRB1, spune
Echipa speră să continue această cercetare în cadrul unor studii clinice pentru a confirma dacă acest mecanism este într-adevăr cauza orbirii la oameni şi dacă tratamentele care vizează bacteriile ar putea preveni orbirea.
În plus, întrucât au dezvăluit un mecanism cu totul nou care leagă degenerescenţa retiniană de intestin, descoperirile pot avea implicaţii pentru un spectru mai larg de afecţiuni oculare, pe care specialiştii britanci îşi propun să continue să le exploreze prin studii suplimentare.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au investigat impactul genei, omologul 1 Crumbs (CBR1), care are un rol-cheie pentru reglarea a ceea ce intră şi iese din ochi.
Gena este asociată cu bolile oculare moştenite, cel mai frecvent formele de amauroză congenitală Leber (LCA) şi retinită pigmentară (RP), şi este cauza a 10% din cazurile de LCA şi a 7% din cazurile de RP din întreaga lume.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în partea inferioară a intestinului, gena combate bolile şi bacteriile dăunătoare prin reglarea a ceea ce trece între conţinutul intestinului şi restul corpului.
Echipa a descoperit că aceste bariere, atât în retină, cât şi în intestin, pot fi încălcate atunci când gena are o anumită mutaţie care îi reduce efectul.
Acest lucru permite bacteriilor din intestin să se deplaseze prin corp şi să ajungă în ochi, ceea ce duce la leziuni în retină care provoacă pierderea vederii.
Potrivit studiului, tratarea acestor bacterii cu antimicrobiene, cum ar fi antibioticele, a reuşit să prevină pierderea vederii la şoareci, chiar dacă nu a reconstruit barierele celulare afectate din ochi.
Cercetările ulterioare vor trebui să analizeze dacă acest lucru se aplică şi la oameni.
Deteriorarea pierderii vederii este ireversibilă şi are implicaţii pe tot parcursul vieţii.
Până în prezent, dezvoltarea tratamentelor s-a axat în mare parte pe terapiile genetice.