La nivel mondial, osteoporoza cauzează aproape 9 milioane de fracturi anual. Aceasta înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare trei secunde. Fundaţia Naţională pentru Osteoporoză estimează că mai mult de 10 milioane de americani suferă de osteoporoză. Alte 43 de milioane au o masă osoasă scăzută, care este precursoarea osteoporozei. Până în 2030, se estimează că numărul adulţilor cu osteoporoză sau masă osoasă scăzută va creşte cu peste 30%, ajungând la 71 de milioane. Printre motivele acestei creşteri se numără stilul de viaţă, în special fumatul, lipsa de activitate fizică şi abuzul de alcool. Îmbătrânirea populaţiei, împreună cu atenţia insuficientă acordată acestei boli, sunt, de asemenea, motivele pentru care osteoporoza este în creştere, spun specialiştii.
Dacă sunteţi mai în vârstă, poate fi descurajant să citiţi aceste statistici. Dar, în calitate de specialişti ortopezi care au studiat această boală, Ting Zhang, cercetător universitar, şi Jianying Zhang, profesor de cercetare în chirurgie ortopedică, ambii de la Universitatea din Pittsburgh, spun că osteoporoza nu este inevitabilă. Cheia pentru a avea oase sănătoase o viaţă întreagă este să luaţi câteva măsuri simple de prevenire - şi cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
Întrucât de obicei nu există simptome până la apariţia primei fracturi, osteoporoza este considerată o boală tăcută. Unii o numesc un ucigaş tăcut.
Osteoporoza este o boală osoasă caracterizată prin scăderea densităţii şi rezistenţei osoase, ceea ce duce la oase fragile, casante, care cresc riscul de fracturi, în special la nivelul coloanei vertebrale, şoldurilor şi încheieturilor.
Deşi simptomele nu sunt evidente la început, anumite semne vor indica faptul că oaseledevin mai slabe. Cele mai grave complicaţii ale osteoporozei sunt fracturile, care pot duce la dureri cronice, spitalizare, handicap, depresie, reducerea calităţii vieţii şi creşterea mortalităţii.
Pierderea înălţimii, dureri de spate
Accidentările sau căzăturile minore pot duce la fracturi, în special la nivelul şoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Aceste tipuri de fracturi sunt adesea primul semn al bolii.
Dacă observaţi că deveniţi mai scund, cauza ar putea fi fracturile de compresie la nivelul coloanei vertebrale; şi acesta este un simptom comun al osteoporozei, spun cei doi specialişti.
Deşi este normal ca majoritatea oamenilor să piardă din înălţime pe măsură ce îmbătrânesc - aproximativ 2,5 până la 3,8 centimetri de-a lungul vieţii - cei cu osteoporoză care au fracturi multiple ale coloanei vertebrale ar putea pierde 2 până la 3 inch sau mai mult într-un interval de timp relativ rapid.
Postura curbată sau modificările notabile ale posturii pot duce la un spate cocoşat, ceea ce ar putea fi un semn că coloana vertebrală slăbeşte şi pierde densitate.
Durerile de spate persistente sunt un alt indicator - şi acestea sunt rezultatul unor mici fracturi sau al compresiei coloanei vertebrale.
O dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice sunt două modalităţi de creştere a densităţii osoase.
O ilustrare a osteoporozei coloanei vertebrale. Se observă ţesutul de tip burete, care este parţial distrus (dreapta) faţă de ţesutul sănătos (stânga).
Calciul şi vitamina D
Osteoporoza nu poate fi vindecată complet, dar anumiţi factori din stilul de viaţă şi din alimentaţie pot reduce riscul, afirmă cercetătorii.
Calciul şi vitamina D sunt esenţiale pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la menţinerea oaselor puternice, în timp ce vitamina D ajută la absorbţia calciului. Femeile de peste 50 de ani şi bărbaţii de peste 70 de ani ar trebui să consume zilnic cel puţin 1 200 miligrame de calciu din alimente şi, dacă este necesar, din suplimente.
Cel mai uşor mod de a obţine calciu este prin produsele lactate. Laptele, iaurtul şi brânza sunt printre cele mai bogate surse. O cană de lapte furnizează aproximativ 300 miligrame de calciu, un sfert din necesarul zilnic. Pentru vegetarieni, calciul se află în multe alimente pe bază de plante, inclusiv soia, fasole, mazăre, linte, portocale, migdale şi verdeţuri cu frunze închise.
Adulţii ar trebui să vizeze două până la trei porţii de alimente bogate în calciu pe zi. Consumul acestora pe parcursul zilei, odată cu mesele, ajută la îmbunătăţirea absorbţiei calciului, evidenţiază specialiştii.
Vitamina D se obţine în principal din suplimente şi din lumina soarelui, care este cel mai simplu mod de a obţine doza recomandată. Organismul uman va produce suficientă vitamina D dacă vă expuneţi braţele, picioarele şi faţa la lumina directă a soarelui timp de 10 până la 30 de minute între orele 10.00 şi 15.00, de două până la trei ori pe săptămână.
Deşi este mai bine să purtaţi tricouri cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi în timpul acestei perioade, este în regulă să purtaţi ochelari de soare şi să aplicaţi protecţie solară pe faţă. Lumina soarelui prin geam nu va avea acelaşi efect - sticla reducând absorbţia razelor UV necesare pentru producerea vitaminei D. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau cele care locuiesc în regiuni mai puţin însorite pot avea nevoie de mai multă lumină solară pentru a obţine acelaşi efect.
Dacă un medic v-a pus un diagnostic de osteoporoză, este posibil ca calciul şi vitamina D pe care le obţineţi doar prin alimente şi expunere la soare să nu fie suficiente; ar trebui să întrebaţi medicul dacă aveţi nevoie de medicamente, recomandă cei doi autori ai articolului.
Năutul, seminţele de susan şi legumele verde închis, cum ar fi varza, rucola şi broccoli, sunt surse bune de calciu.
Dansaţi, alergaţi, ridicaţi greutăţi şi evitaţi alcoolul
Exerciţiile fizice regulate sunt o activitate excelentă care poate ajuta la evitarea osteoporozei, spun ei. Exerciţiile de susţinere a greutăţii, cum ar fi mersul rapid, joggingul şi dansul, sunt excelente pentru creşterea densităţii osoase. Antrenamentele de forţă, cum ar fi ridicarea greutăţilor, ajută la stabilitate şi flexibilitate, ceea ce reduce riscul de căzături.
Vizaţi 30 de minute de exerciţii de susţinere a greutăţii cel puţin patru zile pe săptămână, combinate cu exerciţii de întărire musculară de cel puţin două ori pe săptămână.
În special pentru femei, care pierd densitatea osoasă în timpul şi după menopauză, exerciţiile fizice regulate sunt esenţiale. Exerciţiile fizice înainte de menopauză vor reduce riscul de osteoporoză în anii următori, subliniază specialiştii.
Şi evitaţi obiceiurile nocive - fumatul şi consumul excesiv de alcool pot slăbi densitatea osoasă şi creşte riscul de fracturi.
Strategiile de prevenire a căzăturilor şi antrenamentul echilibrului sunt esenţiale şi pot contribui la reducerea riscului de fracturi.
Screening şi tratament
Femeile ar trebui să înceapă screeningul osteoporozei la vârsta de 65 de ani, conform Grupului Operativ de Servicii de Prevenţie din Statele Unite. Bărbaţii ar trebui să ia în considerare screeningul dacă au factori de risc pentru osteoporoză, care includ fumatul, tulburările legate de consumul de alcool, unele boli cronice, cum ar fi diabetul, şi vârsta. Bărbaţii de peste 70 de ani prezintă un risc mai mare.
Imagistica medicală, cum ar fi scanarea densităţii osoase şi radiografiile coloanei vertebrale, pot ajuta la confirmarea osteoporozei şi la detectarea fracturilor prin compresie. Aceste analize de bază, combinate cu vârsta şi istoricul medical, sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar.
Gestionarea osteoporozei este un proces pe termen lung care necesită un angajament continuu faţă de modificările stilului de viaţă. Recunoaşterea semnelor de avertizare timpurie şi efectuarea acestor modificări proactive ale stilului de viaţă reprezintă primul pas pentru a preveni boala şi pentru a vă menţine oasele sănătoase.