Persoanele care dorm mai puţin de şase ore în fiecare noapte pot avea un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, chiar şi atunci când mănâncă sănătos, sugerează o nouă cercetare. Oamenii de ştiinţă spun că o alimentaţie sănătoasă nu poate compensa privarea cronică de somn.
O analiză a datelor de la aproape 250.000 de adulţi din Marea Britanie sugerează că persoanele care dorm între trei şi patru ore pe noapte pot avea un risc cu 41% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, în comparaţie cu cei care dorm mai mult de şapte ore, în timp ce cinci ore sau mai puţin de somn au fost asociate cu un risc cu 16% mai mare.
Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida constatările, dar subliniază că acest studiu sugerează faptul că o alimentaţie sănătoasă nu poate să compenseze singură privarea cronică de somn.
Profesorul Christian Benedict, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat într-un comunicat al universităţii că aceste constatări „nu ar trebui să provoace îngrijorare, ci, dimpotrivă, să fie privite ca pe o readucere aminte a faptului că somnul joacă un rol important în sănătate".
Se estimează că mai mult de 4,4 milioane de persoane din Marea Britanie trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 şi aproximativ 13,6 milioane de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecţiune.
Diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbţia insulinei şi având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge.
În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor şi al vaselor de sânge.
Pentru acest studiu, publicat marţi, în revista Jama Network Open, cercetătorii au analizat datele de sănătate a 247.867 de adulţi din UK Biobank - o bază de date care conţine înregistrări medicale şi pe cele legate de stilul de viaţă a peste o jumătate de milion de persoane.
Scopul cercetătorilor a fost acela de a înţelege dacă persoanele care dorm prea puţin îşi pot reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 prin alimentaţie sănătoasă.
Criteriile pentru o alimentaţie sănătoasă au inclus consumul a mai puţin de două porţii de produse din carne roşie neprocesată pe săptămână, sau mai puţin de două porţii săptămânale de produse din carne procesată, patru sau mai multe linguri de legume pe zi, două sau mai multe fructe pe zi şi două sau mai multe porţii de produse din peşte pe săptămână.
Cercetătorii au ajustat datele pentru factori precum etnia, statutul de fumător, utilizarea de antidepresive, indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială, educaţia, statutul social şi economic şi activitatea fizică.
Pe parcursul a 12 ani, 7.905 persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.
Studiile privind prelungirea somnului au demonstrat că indivizii au tendinţa de a consuma mai puţin zahăr şi mai puţine calorii, ceea ce probabil contribuie la o mai bună sănătate metabolică pe termen lung, spune profesorul Benedict.
În general, s-a constatat că persoanele cu cele mai sănătoase diete au un risc cu 25% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, potrivit studiului.
Dar cei care dormeau mai puţin de şase ore pe zi prezentau în continuare un risc crescut.
Prof. Benedict spune că ar putea exista mai mulţi factori care să crească riscul de diabet zaharat de tip 2 în rândul persoanelor care dorm prost, cum ar fi „un stil de viaţă sedentar, o funcţie musculară scheletică diminuată în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi modificări nefavorabile ale microbiotei (bacteriilor) intestinale".
„Studiile privind durata somnului au demonstrat că indivizii care dorm mai mult au tendinţa de a consuma mai puţin zahăr şi mai puţine calorii, ceea ce probabil contribuie la o mai bună sănătate metabolică pe termen lung", a adăugat el.
Comentând studiul, dr. Lucy Chambers, şefa departamentului de comunicare în domeniul cercetării de la Diabetes UK, spune că nu există un singur lucru care să cauzeze diabetul de tip 2.
„Genetica, vârsta şi greutatea corporală sunt contribuitori bine cunoscuţi, dar somnul inadecvat este adesea un factor insuficient recunoscut", a precizat ea.
Această nouă cercetare sugerează că doar o dietă sănătoasă nu va contracara riscul sporit de diabet zaharat de tip 2 din cauza orelor prea puţine de somn, şi reaminteşte că alimentaţia, exerciţiile fizice şi somnul sunt toate componente esenţiale ale unei bune sănătăţi.