Primul tratament cu celule stem din lume care redă vederea. Tratamentul, administrat la patru persoane cu cornee deteriorate, pare sigur, dar trebuie testat în cadrul unor studii mai ample

Primul tratament cu celule stem din lume care redă vederea. Tratamentul, administrat la patru persoane cu cornee deteriorate, pare sigur, dar trebuie testat în cadrul unor studii mai ample

În premieră, un transplant de celule stem a redat vederea la trei persoane. Cercetătorii de la Universitatea Osaka din Japonia au efectuat primul studiu pe oameni folosind epiteliu de cornee derivat din celule stem pluripotente induse pentru a trata deficitul de celule stem limbale, oferind o nouă cale potenţială pentru restabilirea vederii. Trei persoane cu deficienţe severe de vedere care au beneficiat de transplanturi de celule stem au înregistrat îmbunătăţiri substanţiale ale vederii care au persistat mai mult de un an. O a patra persoană cu deficienţe severe de vedere a înregistrat, de asemenea, îmbunătăţiri ale vederii, dar acestea nu au durat. Cele patru persoane sunt primele care au primit transplanturi realizate din celule stem reprogramate pentru tratarea corneei deteriorate, suprafaţa externă transparentă a ochiului.

Promisiunea terapiei cu celule stem revine în prim-plan în această săptămână, după ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea Osaka din Japonia au raportat că au tratat pacienţi cu un tip de afecţiune corneană numită deficit de celule stem limbale (DCSL) - în care ţesutul cicatricial acoperă corneea şi duce la orbire.

Trei dintre pacienţii cu deficienţe severe de vedere au înregistrat îmbunătăţiri substanţiale ale vederii care au durat mai mult de un an. Un al patrulea pacient şi-a recăpătat vederea, dar tratamentul nu a durat, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

Rezultatele, descrise în The Lancet, sunt cele mai recente dintr-o serie de experimente care demonstrează eficacitatea celulelor stem pluripotente induse (iPSC). În septembrie, cercetătorii chinezi au utilizat celule stem pluripotente induse chimic pentru a inversa diabetul zaharat de tip 1 al unei paciente.

În cadrul studiului japonez, niciunul dintre pacienţi nu a prezentat efecte secundare grave ale tratamentului la doi ani de la administrarea acestuia. De exemplu, iPSC-urile nu au format tumori - care pot apărea la persoanele care primesc acest tip de celule - şi nici sistemul imunitar nu a identificat şi atacat iPSC, crezând că sunt periculoase.

Stratul cel mai exterior al corneei este menţinut de un rezervor de celule stem localizat în inelul limbal - inelul întunecat din jurul irisului. Atunci când această sursă esenţială de întinerire este epuizată - o afecţiune cunoscută sub numele de deficit de celule stem limbale (DCSL) - ţesutul cicatricial acoperă corneea, ducând în cele din urmă la orbire. Aceasta poate rezulta în urma unei traume la nivelul ochiului sau a unor boli autoimune sau genetice.

Celulele stem limbale (aflate in limbusul corneal) îndeplinesc în mod normal funcţii de reparare prin diferenţierea în epiteliu cornean - stratul exterior al corneei. Fără ele, integritatea şi transparenţa corneei sunt compromise, ceea ce duce la acumularea de ţesut fibrotic şi, în cele din urmă, la pierderea vederii.

Deficitul de celule stem limbrale (DCSL) este o afecţiune oculară severă în care pierderea celulelor stem adulte funcţionale de la marginea corneei duce la afectarea vederii din cauza invaziei de ţesut conjunctival fibrotic peste cornee.

Tratamentele tradiţionale implică adesea grefe din ochiul sănătos al pacientului sau de la donatori, dar aceste metode prezintă riscuri precum respingerea imunologică sau necesită îndepărtarea ţesutului sănătos.

În acest studiu, cercetătorii au efectuat transplanturi de straturi epiteliale de cornee (iCEPS) derivate din celule stem pluripotente (iPSC) ca potenţial tratament pentru DCSL.

La studiu au participat patru pacienţi cu DCSL. După îndepărtarea oricărui ţesut fibrotic, echipa a transplantat iCEPS alogene pe ochii afectaţi.

Toate operaţiile au fost efectuate fără să fie nevoie de compatibilitatea antigenului leucocitelor umane (HLA). Jumătate dintre pacienţi au primit doze mici de ciclosporină (utilizată de obicei pentru a atenua respingerea organelor după un transplant), în timp ce cealaltă jumătate nu a primit niciun agent imunosupresor în afară de corticosteroizi.

Doi ani de monitorizare nu au evidenţiat evenimente adverse grave. Evenimentele adverse minore au fost gestionate eficient şi fără efecte de durată.

Toţi cei patru pacienţi au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale vederii. Stadiile bolii au avansat la clasificări mai puţin severe la trei pacienţi.

Un pacient, cu o afecţiune de bază mai severă, s-a îmbunătăţit iniţial la un stadiu mai puţin sever până la 32 de săptămâni, dar ulterior a regresat la valoarea iniţială după un an. Evaluările calităţii vieţii s-au aliniat cu îmbunătăţirile vizuale, trei dintre cei patru pacienţi raportând scoruri îmbunătăţite.

În general, studiul a demonstrat că transplantul de straturi epiteliale de cornee nu numai că stabilizează suprafaţa corneei, ci şi restabileşte vederea funcţională, îmbunătăţind semnificativ viaţa de zi cu zi a pacienţilor cu deficit de celule stem limbale.

Rezultatele benefice au fost mai pronunţate la pacienţii care au primit doze mici de ciclosporină, sugerând că neutilizarea ar fi putut declanşa respingerea imunologică subclinică.

iCEPS au fost cultivate folosind o metodă care reproduce aspecte ale dezvoltării naturale a ochiului pentru a produce celule funcţionale de cornee. Această tehnică nu numai că asigură integritatea structurală a grefelor, dar reduce, de asemenea, imunogenitatea, eliminând potenţial nevoia de compatibilitate HLA şi de imunosupresie extensivă, necesare în mod obişnuit pentru grefele tradiţionale.

Rezultatul de succes reprezintă un progres terapeutic major, care se bazează pe succesele anterioare în medicina regenerativă, depăşind în acelaşi timp limitările tratamentelor chirurgicale existente pentru DCSL.

Echipa din Osaka intenţionează să iniţieze un studiu clinic multicentric mai amplu pentru a valida în continuare rezultatele şi a explora aplicabilitatea mai largă a transplantului iCEPS.

viewscnt