Programul de somn neregulat este asociat cu obezitatea, diabetul şi un nivel ridicat al colesterolului

Programul de somn neregulat este asociat cu obezitatea, diabetul şi un nivel ridicat al colesterolului

Un nou studiu a arătat că nerespectarea unui program regulat de somn şi trezire poate expune o persoană la un risc ridicat de obezitate, colesterol ridicat, hipertensiune, nivel ridicat de zahăr în sânge şi alte afecţiuni metabolice. De fapt, pentru fiecare variaţie de o oră a timpului de culcare, o persoană ar putea avea un risc cu 27% mai mare de avea o anomalie metabolică.

”Multe studii anterioare au arătat legătura dintre somnul insuficient şi riscul crescut pentru obezitate, diabet şi alte afecţiuni metabolice. Dar nu am ştiut multe despre impactul somnului neregulat, variabilitatea de zi cu zi în durata şi sincronizarea somnului. Cercetarea noastră a arătat că şi după luarea în considerare a cantităţii de somn al unei persoane şi altor factori ai stilului de viaţă, orice diferenţă de o oră în timpul de culcare sau în durata somnului multiplică efectul metabolic advers”, a spus autorul studiului Tianyi Huang, epidemiolog la Channing Division of Network Medicine la Brigham and Women’s Hospital din Boston, citat de sciencedialy.com.

Pentru studiul din prezent, cercetătorii au urmărit 2.003 bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsa între 45 şi 84 de ani, participanţi la ”Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis” (Mesa). Participanţii au fost studiaţi în medie timp de şase ani pentru a găsi asocierile dintre regularitatea somnului şi anormalităţile metabolice.

Pentru asigurarea măsurătorilor obiective ale duratei şi calităţii somnului, participanţii au purtat ceasuri de mână actigrafe pentru urmărirea adecvată a programului de somn timp şapte zile consecutive. De asemenea, au păstrat un jurnal de somn şi au răspuns la chestionare standard în legătură cu cu obiceiurile de somn şi alţi factori ai stilului de viaţă şi ai sănătăţii. Participanţii au participat la urmărirea actigrafă între 2010 şi 2013 şi au fost urmăriţi până în 2016 şi 2017.

Concluziile cercetării au arătat că indivizii cu variaţii mai mari legate de ora la care se culcă şi de orele în care dorm au avut o prevalenţă mai ridicată a problemelor metabolice, iar aceste asocieri au persistat după ajustarea duratei medie de somn. De asemenea, acest lucru a fost valabil şi la participanţii ce au dezvoltat afecţiuni metabolice în timpul perioadei de urmărire de 6,3 ani.

Rezultatele prospective au arătat că variaţiile în durata de somn şi ora de culcare au precedat dezvoltarea disfuncţiilor metabolice. Conform autorilor, acestea au furnizat câteva dovezi ce susţin o legătură cauzală între somnul neregulat şi disfuncţia metabolică.

Participanţii ale căror durate de somn au variat mai mult de o oră aveau de asemenea, mai multe simptome depresive, un aport caloric mai mare şi apnee în somn.

Creşterea variabilităţii orelor şi a duratei somnului a fost asociată puternic cu multiple probleme metabolice şi simultane, cum ar fi colesterolul bun mai scăzut şi o circumferinţă a taliei mai mare şi valori mai mari ale tensiunii, trigliceridelor totale şi ale glucozei.

viewscnt