Progrese în terapiile de stimulare a creierului

Progrese în terapiile de stimulare a creierului

Pentru prima dată, cercetătorii americani de la Universitatea Twin Cities, din Minnesota, au arătat că stimularea cerebrală non-invazivă poate modifica un mecanism cerebral specific care este direct legat de comportamentul uman. Acesta este un important pas înainte pentru descoperirea unor noi terapii pentru tratarea tulburărilor cerebrale, cum ar fi schizofrenia, depresia, bolile Alzheimer şi Parkinson.

Cercetătorii au folosit ceea ce se numeşte „stimularea transcraniană cu curent alternativ" pentru a modula activitatea cerebrală, o tehnică cunoscută şi sub numele de neuromodulare.

Prin aplicarea unui mic curent electric la nivelul creierului, se modifică momentul în care celulele creierului sunt active.

Această modulare a sincronizării neuronale este legată de neuroplasticitatea creierului, care este o modificare a conexiunilor dintre celulele creierului, necesară pentru comportamentul uman, învăţare şi cogniţie.

„Cercetările anterioare au arătat că activitatea cerebrală era sincronizată în funcţie de stimulare. Ceea ce am descoperit în acest nou studiu este că această relaţie s-a schimbat încet şi că creierul s-a adaptat în timp pe măsură ce am adăugat stimularea externă", a declarat Alexander Opitz, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Minnesota.

„Acest lucru a arătat că activitatea creierului se schimbă într-un mod la care nu ne aşteptam", a precizat cercetătorul american.

Acest rezultat se numeşte „precesie de fază neuronală", care apare atunci când activitatea creierului se schimbă treptat în timp în raport cu un model care se repetă, cum ar fi un eveniment extern sau, în acest caz, o stimulare non-invazivă.

În această recentă cercetare, toate cele trei metode investigate (pe modele computaţionale, oameni şi animale) au arătat că stimularea externă ar putea schimba activitatea cerebrală în timp.

„Sincronizarea acestui model repetitiv are un impact direct asupra proceselor cerebrale, de exemplu, asupra modului în care navigăm în spaţiu, învăţăm şi ne amintim", explică Opitz.

Descoperirea acestei noi tehnici arată modul în care creierul se adaptează la stimularea externă.

Această tehnică poate creşte sau diminua activitatea cerebrală, dar este mai puternică atunci când vizează funcţii cerebrale specifice care afectează comportamentele, spun cercetătorii.

În acest fel, memoria pe termen lung, precum şi învăţarea pot fi îmbunătăţite. Obiectivul pe termen lung este de a utiliza această tehnică în tratamentul tulburărilor psihiatrice şi neurologice.

Echipa speră că această descoperire va contribui la îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a tehnologiei în aplicaţiile clinice, ceea ce ar putea duce la terapii mai personalizate pentru schizofrenie, depresie, precum şi pentru bolile Alzheimer şi Parkinson.

Studiul a fost publicat recent în revista Nature Communications.

Foto: Cercetătorii folosesc neuromodularea non-invazivă, o tehnică care a dat rezultate promiţătoare în reducerea simptomelor depresiei, ale bolii Alzheimer şi ale bolii Parkinson. Credit: Laboratorul Opitz, Universitatea din Minnesota Twin Cities.

viewscnt