O creştere îngrijorătoare a ratelor globale de infecţii invazive grave care devin rezistente la antibioticele cheie a determinat o echipă de cercetători în domeniul bolilor infecţioase să studieze o tulpină de bacterie apărută recent. Gravitatea infecţiilor cu această bacterie variază de la streptococul faringian la boala care mănâncă carnea.
O echipă de cercetători în domeniul bolilor infecţioase de la Institutul metodist de cercetare Houston studiază o tulpină bacteriană recent apărută, denumită Streptococcus dysgalactiae subspecia equisimilis (SDSE), ca urmare a creşterii îngrijorătoare a ratelor globale de infecţii invazive grave care devin rezistente la antibioticele esenţiale.
Bacteria infectează oamenii prin piele, gât, tractul gastrointestinal şi tractul genital feminin, cauzând infecţii a căror gravitate variază de la faringită streptococică (faringită) la fasciită necrozantă (boala care mănâncă carnea).
Strâns înrudit cu streptococul de grup A (cunoscut şi sub denumirea de Streptococcus pyogenes), care a fost foarte bine studiat, se cunosc puţine lucruri despre SDSE.
Concluziile acestui studiu sunt descrise într-o lucrare, apărută pe 17 octombrie, în revista mBio, care este publicată de Societatea Americană pentru Microbiologie în asociere cu Academia Americană de Microbiologie.
„Având în vedere marea sa importanţă pentru sănătatea umană ,avem cunoştinţe limitate în privinţa patogenezei moleculare a SDSE”, a declarat într-un comunicat Jesus M. Eraso, profesor asistent de cercetare în patologie şi medicină genomică la Houston Methodist şi autor principal al studiului.
Pentru a umple acest gol de cunoştinţe, echipa a utilizat o abordare integrativă sofisticată pentru a studia 120 de izolate umane ale unui anumit subtip SDSE, denumit stG62647.
Ei au analizat genomul subtipului, unde este stocată informaţia ADN-ului său, transcriptomul acestuia, care oferă o imagine a profilului complet de expresie genică în momentul în care celulele SDSE au fost colectate, şi virulenţa sa, care se referă la gradul de deteriorare pe care îl provoacă gazdei.
Tulpinile SDSE stG62647 sunt important de studiat deoarece au fost raportate ca provocând infecţii neobişnuit de grave, iar înţelegerea relaţiilor şi interacţiunii dintre aceste trei entităţi a oferit cercetătorilor o înţelegere mai bogată a modului în care provoacă boala.
Constatările rezultate din recenta analiză au furnizat multe date noi despre acest important agent patogen bacterian uman emergent şi sunt utile în cercetarea vaccinurilor.
De asemenea, au ridicat multe întrebări noi şi au generat noi ipoteze care urmează să fie studiate în cadrul acestei cercetări în curs de desfăşurare, finanţată, în parte, de Fundaţia Fondren.