Rezultatele promiţătoare după primului studiu cu pacienţi oferă noi speranţe pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer

Rezultatele promiţătoare după primului studiu cu pacienţi oferă noi speranţe pentru unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer

Cancerul gastric rămâne un adversar dificil, fiind al cincilea cel mai frecvent cancer şi a treia cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, cu peste un milion de cazuri noi şi aproape 770.000 de decese în fiecare an.

Peritoneul, mucoasa cavităţii abdominale, este frecvent implicat în cancerele în stadiu avansat, inclusiv cancerele gastric, de colon, pancreatic şi ovarian. Pentru cancerul gastric, peritoneul este, de fapt, cel mai frecvent loc de metastazare, înainte şi după tratamente.

Pacienţii cu cancer gastric cu metastaze peritoneale (GCPM) se confruntă adesea cu un prognostic extrem de sumbru, cu simptome severe şi progresie rapidă a bolii. Ratele medii de supravieţuire variază între doar trei şi şase luni, iar ratele de supravieţuire la cinci ani sunt de obicei sub cinci procente. Opţiunile terapeutice sunt în prezent limitate.

Într-o reuşită majoră, clinicienii şi oamenii de ştiinţă din Singapore au identificat mecanisme complexe care stau la baza răspândirii cancerului gastric la peritoneu. Această cercetare de referinţă, publicată în revista Gastroenterology, oferă noi speranţe pacienţilor care se luptă cu această formă agresivă de cancer.

Oamenii de ştiinţă au efectuat, de asemenea, un studiu clinic, publicat într-o altă revistă, ESMO Open, care demonstrează siguranţa şi potenţialul unei noi abordări de tratament pentru această boală.

Studiul a utilizat tehnologii genomice şi transcriptomice de ultimă oră pentru a analiza o colecţie vastă de probe de la pacienţi. Această analiză aprofundată a oferit o cunoaştere a a bazelor moleculare ale răspândirii peritoneale a cancerului gastric.

„Cercetarea aruncă o lumină asupra proceselor biologice complexe care conduc la răspândirea cancerului gastric la peritoneu. Aceste constatări oferă o foaie de parcurs crucială pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente şi mai ţintite pentru această boală devastatoare”, a declarat într-un comunicat dr. Raghav Sundar, consultant principal în cadrul departamentului de hematologie-oncologie de la NCIS, şi profesor asociat de medicină la NUS Medicine, care a condus studiul.

Noile descoperiri nu numai că aruncă lumină asupra motivului pentru care celulele cancerului gastric tind să metastazeze în peritoneu, ci şi deschid calea pentru dezvoltarea de terapii inovatoare care vizează celulele şi moleculele din jurul tumorii - cunoscute şi sub numele de micro-mediul tumoral (MTM), perturbând potenţial capacitatea cancerului de a prospera în peritoneu.

Principalele concluzii ale cercetării includ:

  • Descoperirea conexiunii peritoneale: Cercetarea a pus în evidenţă modificări genetice şi caracteristici specifice din cadrul TME care contribuie la răspândirea sau metastazarea cancerului gastric la peritoneu. TME este reţeaua complexă de celule şi molecule din jurul unei tumori. Această descoperire explică de ce celulele cancerului gastric au tendinţa de a se răspândi în peritoneu.
  • Rolul esenţial al micromediului tumoral: Studiul subliniază rolul crucial al mediului tumoral în facilitarea instalării şi creşterii metastazelor peritoneale. Aceste noi cunoştinţe deschid calea către dezvoltarea unor terapii inovatoare care să vizeze TME, perturbând potenţial capacitatea cancerului de a se dezvolta în peritoneu.
  • Identificarea biomarkerilor şi a ţintelor terapeutice: Cercetătorii au identificat cu succes biomarkeri potenţiali care ar putea indica riscul de metastază peritoneală, permiţând detectarea şi intervenţia mai timpurie. În plus, ei au descoperit noi ţinte terapeutice care ar putea fi valorificate pentru a dezvolta tratamente mai eficiente specifice pentru GCPM.

„Înainte de acest studiu existau cunoştinţe limitate despre micro-mediului tumoral care contribuie la răspândirea cancerului gastric la peritoneu. Cu toate acestea, majoritatea pacienţilor cu cancer nu mor din cauza tumorii primare, ci din cauza metastazelor la alte organe. Rezultatele noastre evidenţiază complexitatea metastazelor cancerului gastric, dezvăluind faptul că tumorile gastrice pot utiliza mecanisme genetice şi moleculare distincte pentru a se răspândi la diferite organe”, a subliniat profesorul Patrick Tan, cercetător senior la Duke-NUS şi unul dintre autorii principali ai studiului.

Studiu clinic promiţător

În Singapore, cancerul gastric se numără printre primele 10 cauze ale deceselor cauzate de cancer şi răpeşte aproximativ 300 de vieţi în fiecare an.

În paralel, aceeaşi echipă de cercetare a efectuat un studiu clinic care a demonstrat siguranţa şi eficacitatea potenţială a unei abordări inovatoare a tratamentului pentru GCPM.

Studiul PIANO de fază I, publicat în ESMO Open, a combinat o tehnică chirurgicală minim invazivă numită chimioterapie cu aerosoli intra-peritoneali presurizaţi (PIPAC) cu imunoterapia sistemică.

PIPAC este o tehnică recentă, utilizată în chirurgia oncologică pentru tratamentul unor tipuri de cancer care s-au răspândit la nivelul cavitătii peritoneale (cavitatea abdominală ce acoperă majoritatea organelor interne). Acest tratament este considerat minim invaziv şi utilizează aerosoli de chimioterapie (citostatice) sub presiune înaltă pentru a distribui medicamentul în mod uniform în peritoneu, în timp ce imunoterapia ajută sistemul imunitar al organismului să recunoască şi să atace celulele canceroase.

Această abordare inovatoare urmăreşte să consolideze capacitatea sistemului imunitar de a combate cancerul în cavitatea peritoneală.

Rezultatele studiului au fost promiţătoare, demonstrând că terapia combinată a fost bine tolerată de pacienţi şi a dus la o reducere a poverii tumorale pentru unii dintre aceştia.

În mod important, profilul molecular al probelor tumorale a evidenţiat o creştere a infiltrării celulelor T, semn al unui răspuns imun pozitiv împotriva cancerului.

Studiul a fost efectuat în perioada iunie 2020 - noiembrie 2022, cu 18 pacienţi recrutaţi în trei centre oncologice - două centre din Singapore şi unul din Belgia.

„Rezultatele studiului PIANO sunt incredibil de încurajatoare, demonstrând potenţialul combinării terapiei ţintite precum PIPAC cu imunoterapia pentru a îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţi”, a declarat profesorul Jimmy So, consultant principal şi şef al Diviziei de chirurgie generală (chirurgie gastrointestinală superioară) din cadrul NUH, care a condus studiul PIANO.

„Această abordare ar putea revoluţiona peisajul tratamentului pentru această afecţiune dificilă”, a mai precizat el. Profesorul So este, de asemenea, şef şi consultant principal al Diviziei de oncologie chirurgicală din cadrul NCIS şi profesor de chirurgie la NUS Medicine.

Noi orizonturi viitoare de cercetare

Eforturile combinate de cercetare marchează un progres semnificativ în lupta împotriva cancerului gastric cu metastaze.

Succesul studiului PIANO anunţă o nouă eră a terapiilor combinate care valorifică puterea sistemului imunitar pentru a combate metastazele peritoneale.

Identificarea biomarkerilor predictivi şi a ţintelor terapeutice ar putea conduce la dezvoltarea unor strategii de tratament personalizate, adaptând tratamentele la profilul molecular unic al tumorii fiecărui pacient.

„Cercetarea noastră a reunit lideri din mai multe instituţii care tratează şi diagnostichează cancerul gastric şi clinicieni-ştiinţifici care studiază boala”, a declarat profesorul asociat Johnny Ong, consultant principal în cadrul Departamentului de Tumori peritoneale şi sarcoame rare, Divizia de Chirurgie şi Oncologie Chirurgicală, de la Spitalul General din Singapore şi NCCS, care este coautor al studiului din Gastroenterology şi al studiului PIANO.

Studiile sunt susţinute de Singapore Gastric Cancer Consortium, un grup naţional de cercetare translaţională care cuprinde clinicieni şi oameni de ştiinţă care lucrează în cercetarea cancerului gastric din centre medicale academice, universităţi, spitale şi institute de cercetare din Singapore, care primeşte finanţare de la Fundaţia Naţională de Cercetare, administrat de Consiliul Naţional de Cercetare Medicală al Ministerului Sănătăţii din Singapore.

La studiu au participat medici şi oameni de ştiinţă din Singapore de la Spitalul Universitar Naţional (NUH), Institutul de cancer (NCIS), Facultatea de medicină a universităţii naţional (NUS Medicine), Centrul Naţional de Cancer(NCCS) şi facultatea de medicină Duke-NUS.

viewscnt