Pacienţii cu scleroză multiplă au riscul de a înregistra forme mai grave ale bolii dacă au şi alergii alimentare, potrivit unui nou studiu realizat în Statele Unite.
Cercetătorii de la MS Center at Brigham and Women's Hospital (BWH) din Boston, au efectuat un studiu care analizează datele despre 1349 de persoane cu MS dintr-un studiu de la Spitalul Brigham (CLIMB), care le-a oferit cercetătorilor date de despre alergii dar şi despre activitatea MS din chestionare clinice şi scanări RMN din perioada 2011-2015.
MS este o boală imprevizibilă care afectează sistemul nervos central (CNS), care include creierul, măduva spinării şi nervii optici. SM este o boală autoimună, adică una în care sistemul imunitar lansează atacuri inflamatorii asupra ţesuturilor sănătoase, că şi cum ar fi o ameninţare. În cazul SM, atacurile inflamatorii afectează acoperirea cu mielină care protejează fibrele nervoase, scrie medicalnewstoday.com.
Simptomele pot varia foarte mult, în funcţie de amploarea şi localizarea leziunilor SNC. Acestea pot cuprinde, de exemplu, tulburări de vedere, oboseală extremă, dificultăţi de mişcare, probleme de memorie şi de concentrare, tremor, amorţeală, orbire, paralizie şi multe altele.
Deşi nu este clar care este cursul bolii la fiecare persoană, medicii recunosc patru tipuri principale de MS care variază în funcţie de modelul şi severitatea simptomelor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că în lume există aproximativ 2,3 milioane de persoane care trăiesc cu această boală.
Folosind datele raportate, cercetătorii au împărţit pacienţii în patru grupe legate de alergiile care însoţesc SM: alergie la factori de mediu, alergie la alimente, alergie la medicamente sau alergii necunoscute.
Din total, 586 de persoane au raportat că au o alergie la mediu, 238 au spus că au avut o alergie alimentară şi 574 o alergie la medicamente. Numărul de alergii necunoscute a fost de 427.Cercetătorii au evaluat activitatea SM în fiecare grup. Pentru evaluare, au folosit o serie de ”variabile clinice şi radiologice”.
O primă analiză a constatat că, în comparaţie cu lipsa alergiilor, orice alergie a fost asociată cu o rată de 22% mai mare de atacuri MS cumulative.
În comparaţie cu lipsa alergiilor cunoscute, alergia la alimente a fost legată de o rată cumulativă de atacuri cu SM de 27% mai mare şi dublă faţă de grupul de alergii necunoscute.
O explicaţie potenţială ar putea fi faptul că, prin influenţa lor asupra bacteriilor intestinale, alergiile alimentare pot modifica substanţele chimice care afectează SNC.