Oamenii care suferă de boală hepatică grasă asociată cu o greutate crescută sau cu obezitate pot ţine boala sub control mai bine atunci când primesc mai mult sprijin pentru a pierde în greutate, arată o cercetarea realizată în Marea Britanie.
Boala ficatului gras non-alcoolic este cel mai adesea asociată cu obezitatea şi anumite obiceiuri alimentare nesănătoase.
Pentru analiza actuală, cercetătorii au examinat datele despre 2.588 de pacienţi care au participat la 22 de studii clinice care au examinat diferite intervenţii pentru a detemina pierderea în greutate.
Studiile au analizat, de asemenea, dacă aceste intervenţii au îmbunătăţit biomarkerii pentru boala ficatului gras non-alcoolic, care pot ajuta la prezicerea probabilităţii unor complicaţii grave.
În comparaţie cu sprijinul scăzut sau cu lipsa acestuia, intervenţiile care au oferit cel mai mult sprijin au fost asociate cu o pierdere în greutate mai mare şi reduceri mai mari ale biomarkerilor bolii, cum ar fi enzimele hepatice crescute în sânge, creşterea glicemiei şi rezistenţa la insulină.
"Se arată clar că pierderea în greutate îmbunătăţeşte sănătatea ficatului", a declarat Dimitrios Koutoukidis, cercetător la Universitatea Oxford din Regatul Unit şi autorul principal al studiului, citat de Reuters.
În mod ideal, pacienţii ar trebui să încerce să-şi piardă 7% din greutatea lor şi să menţină această pierdere în greutate în scopul de a avea îmbunătăţiri pe termen lung ale simptomelor bolii ficatului gras non-alcoolic.
Diferitele abordări ale scăderii în greutate nu păreau să influenţeze dacă fibroza sau cicatrizarea în ficat a fost mai bună sau mai gravă.
La nivel mondial, aproximativ unul din patru adulţi duferă de boala ficatului gras non-alcoolic, la fel şi cel puţin jumătate dintre persoanele cu obezitate, afirmă autorii studiului.
Noile descoperiri, potrivit cercetătorilor, par să sprijine necesitatea de a modifica liniile directoare clinice şi de a recomanda programe formale de slăbire pentru persoanele cu aceată maladie.