Un nou studiu de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona a demonstrat pentru prima dată o asociere dintre activitatea fizică regulată în timpul copilăriei şi valori mai ridicate ale funcţiei pulmonare pentru fetele adolescente.
Activitatea fizică are multe beneficii asupra sănătăţii, dar asocierea acesteia cu funcţia pulmonară în copilărie şi adolescenţă nu a fost până acum bine înţeleasă.
Studiul, publicat în "International Journal of Epidemiology", a examinat relaţia dintre activitatea fizică, din copilărie până la adolescenţă şi funcţia pulmonară în adolescenţă la 2.300 de băieţi şi fete ce au participat la Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), un grup cunoscut de asemenea ca "Children of the 90s".
Activitatea fizică a copiilor a fost înregistrată prin folosirea unui senzor Actigraph pe perioade de şapte zile la vârstele de 11, 13 şi 15 ani, iar funcţia lor pulmonară a fost analizată prin spirometrie la vârstele de 8 şi 15 ani. De asemenea, părinţii copiilor au completat chestionare legate de factorii sociodemografici, psihologici şi legaţi de stilul de viaţă.
Cercetătorii au definit trei categorii de activitate fizică: scăzută, moderată şi ridicată. "Fetele din categoriile cu activitate fizică moderată şi ridicată au avut o capacitate de exalaţie mai ridicată, în comparaţie cu fetele din categoria cu activitate fizică scăzută", a explicat autoarea principală Celina Roda, citată de sciencedaily.com.
În contrast, nu a fost observată aceeaşi asociere la băieţi. O explicaţie posibilă, conform lui Roda, este că eforturile de creştere apar mai repede la fete decât la băieţi, deci orice efect al activităţii fizice asupra funcţiei pulmonare poate fi observat mai uşor la o vârstă mai timpurie la fete.
Descoperirile au arătat că mai puţin de 7% din copii au atins nivelul de activitate fizică recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii - un minim de 60 de minute în fiecare zi. La vârsta de 11 ani, băieţii au avut o medie a activităţii fizice zilnice de 24 de minute, în comparaţie cu 16 minute pentru fete. În general, băieţii au fost mai activi decât fetele la toate vârstele.
"Prevalenţa inactivităţii fizice observată la copii este îngrijorătoare. Prin extrapolare la populaţie, acesta este un factor ce ar putea avea un impact considerabil asupra funcţiei plămânilor. Strategiile pentru promovarea activităţii fizice în copilărie ar putea fi foarte benefice pentru sănătatea populaţiei legate de respiraţie", a spus Judith Garcia Aymerich, coordonatoare a studiului.