Cercetătorii au dezvoltat o tehnologie revoluţionară cu nanoparticule pentru diagnosticarea şi tratamentul ţintit al aterosclerozei.
Ateroscleroza reprezintă acumularea de plăci în artere care provoacă îngustarea acestora. Este o cauză principală a bolii cardiace ischemice (IHD) şi a accidentului vascular cerebral ischemic (AVCIS), ambele contribuind major la cele 17,9 milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare în fiecare an la nivel mondial.
Incidenţa afecţiunilor legate de ateroscleroză a crescut constant în ultimele trei decenii, în special în rândul populaţiei tinere.
Această creştere este determinată de factori legaţi de stilul de viaţă, cum ar fi dietele nesănătoase, lipsa exerciţiului fizic, fumatul şi consumul de alcool.
În Singapore, bolile cardiovasculare (CVD) sunt o cauză principală a mortalităţii, reprezentând 31% din decese în 2022, iar până în 2050 se preconizează o creştere de trei ori a cazurilor de infarct (atac de cord) legate de obezitate.
Metodele utilizate în mod obişnuit pentru imagistica plăcilor aterosclerotice includ tehnici precum ultrasunetele intravasculare, angiografia coronariană, angiografia prin tomografie computerizată şi imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN).
Însă, aceste metode au limite în ceea ce priveşte rezoluţia, capacitatea de a furniza terapii specifice şi sunt invazive.
- Ecografia intravasculară utilizează o sondă cu ultrasunete pe un cateter în interiorul vasului de sânge pentru a vizualiza pereţii arterelor în vederea unei evaluări detaliate a extinderii şi naturii plăcilor. Cu toate acestea, această metodă este invazivă şi se aplică numai vaselor de sânge mai mari, cu o rezoluţie spaţială limitată
- Angiografia coronariană, care utilizează imagistica cu raze X şi injectarea unui colorant care oferă contrast pentru vizualizarea arterelor şi detectarea blocajelor cauzate de plăci.
- Similar angiografiei coronariene cu raze X, angiografia tomografică computerizată, care utilizează radiaţii ionizante şi o injectare a unui colorant pentru a obţine imagini mai detaliate ale vaselor de sânge.
- Tehnica RMN oferă imaginile cu cea mai mare rezoluţie a morfologiei vaselor de sânge şi a plăcilor dintre toate cele patru tehnici de imagistică.
În prezent, nu există medicamente sau tratamente care să vizeze în mod specific plăcile aterosclerotice, să reducă semnificativ încărcătura plăcii sau să inverseze ateroscleroza.
Pacienţilor cu risc ridicat de boli cardiovasculare li se prescriu, în general, medicamente care pot stabiliza plăcile, inclusiv statine care reduc nivelul colesterolului, agenţi antiplachetarieni precum aspirina pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor la nivelul plăcilor, în timp ce inhibitorii ace şi beta-blocantele sunt utilizate pentru a gestiona hipertensiunea arterială.
O echipă de la facultatea de medicină din Singapore, (NUS Medicine) a dezvoltat o tehnologie revoluţionară de nanoparticule care oferă o soluţie eficientă pentru diagnosticarea şi tratarea aterosclerozei, într-un mod neinvaziv.
Echipa a dezvoltat o nanoparticulă care abordează provocările predominante; nanoparticula nou dezvoltată poate diagnostica ateroscleroza, poate viza plăcile aterosclerotice şi poate furniza direct agenţi terapeutici pentru a inhiba progresia aterosclerozei în modelele preclinice.
Compuse din polimeri de coordonare la scară nanometrică (NCP) şi un liant care răspunde la pH, nanoparticulele funcţionează prin descompunerea specifică în mediul acid a plăcilor aterosclerotice, eliberând gadoliniu, un agent de contrast pentru imagistica RMN în timp real a severităţii plăcilor şi eliberând simultan simvastatin, un medicament insolubil în apă cu proprietăţi antiinflamatorii şi anti-ROS (specii reactive de oxigen) care contribuie la stabilizarea şi tratarea plăcilor, reducând riscul de evenimente cardiovasculare.
Comparativ cu administrarea sistemică a unor doze similare, nanoparticulele pot furniza de 1000 de ori mai mult medicament la nivelul plăcilor, sporind astfel eficacitatea terapeutică şi minimizând efectele secundare sistemice.
„În ansamblu, nanoparticulele noastre oferă o nouă abordare promiţătoare pentru diagnosticarea, monitorizarea şi tratamentul neinvaziv şi ţintit al aterosclerozei, un progres semnificativ care ar putea deschide calea către o nouă eră a îngrijirii cardiovasculare”, a declarat într-un comunicat prof. asistent Wang Jiong-Wei, cercetător principal, la programul de cercetare translaţională în nanomedicină, NUS Medicine.
Acest studiu de verificare a conceptului demonstrează un potenţial semnificativ pentru această abordarea inovatoare. Echipa intenţionează să-şi valideze în continuare cercetarea înainte de a trece la studii clinice.
Această abordare inovatoare, publicată în revista Small, reprezintă un progres semnificativ în domeniul medicinei cardiovasculare, deoarece oferă o alternativă promiţătoare la practicile medicale actuale pentru gestionarea aterosclerozei.