Un test de sânge de pionierat este în curs de dezvoltare pentru detectarea tulburărilor de sănătate mintală. Dezvoltarea unui astfel de test de sânge ar fi un „extraordinar" pas înainte, spun specialiştii, pentru că ar permite intervenţia timpurie şi, potenţial, prevenirea unor rezultate grave, cum ar fi comportamentul suicidar în cazul afecţiunilor psihiatrice.
Echipa de la Centrul pediatric Johns Hopkins speră că un test de sânge, aflat în dezvoltare, să poată identifica problemele psihiatrice şi neurologice, inclusiv depresia postpartum, schizofrenia şi epilepsia.
Cercetarea pune în lumină o metodă nouă de detectare a modificărilor asociate bolilor din creier prin analizarea materialului genetic care se găseşte în sângele uman.
Studiul, publicat recent în revista Molecular Psychiatry, se axează pe analiza veziculelor extracelulare (EV) din sânge.
Aceste vezicule, care arată ca nişte mici săculeţi plini de material genetic, cum ar fi ARN mesager (ARNm), joacă un rol-cheie în comunicarea celulară.
Veziculele extracelulare sunt eliberate de toate ţesuturile din organism, inclusiv de creier, transportând particule specifice de ARNm care reflectă activitatea genetică din ţesutul lor de origine.
Această cercetare se bazează pe un studiu anterior al facultăţii de medicină Johns Hopkins Medicine din septembrie 2022, care a observat o alterare a comunicării EV la femeile însărcinate care au dezvoltat ulterior depresie postnatală.
„Am detectat EV-uri specifice placentei doar în timpul sarcinii, nu şi după naştere. Aceasta a fost o dovadă de concept, că putem detecta EV-uri care provin dintr-un anumit ţesut sau organ", spune autorul principal al studiului, dr. Sarven Sabunciyan, profesor asistent de pediatrie la facultatea de medicină a Universităţii Johns Hopkins, într-un comunicat al universităţii.
Examinând EV-urile care conţin ARNm din ţesutul cerebral uman cultivat în laborator şi comparând aceste rezultate cu funcţiile şi tulburările cunoscute ale creierului, echipa a identificat ARNm-uri specifice din sânge care sunt legate de diverse tulburări ale creierului.
Aceste ARNm servesc ca potenţiali markeri biologici pentru afecţiuni care sunt în prezent diagnosticate în principal prin interviuri clinice, ceea ce ar reprezenta un progres semnificativ în domeniu.
„Acest lucru este foarte interesant, deoarece, în prezent, nu există un marker din sânge pentru tulburările care afectează creierul", explică coautorul studiului, dr. Lena Smirnova, profesor asistent în cadrul Departamentului de Sănătate şi Inginerie a Mediului de la facultatea pentru sănătatea populaţiei Bloomberg, din cadrul Johns Hopkins.
În esenţă, aceste afecţiuni sunt diagnosticate prin interviuri clinice între pacienţi şi specialiştii din serviciul medical.
Dezvoltarea unui test de sânge pentru a detecta aceste tulburări ar fi un „extraordinar" pas înainte, permiţând intervenţia timpurie şi, potenţial, prevenirea unor rezultate grave, cum ar fi comportamentul suicidar, a mai precizat medicul.
Metodologia studiului a implicat identificarea de ARNm specific creierului în EV din sânge şi verificarea asocierii acestora cu funcţiile şi tulburările cerebrale prin intermediul unei analize extinse a căilor genetice.
Acest lucru a dus la descoperirea a 13 ARNm legaţi de depresia postpartum, demonstrând potenţialul ARNm din EV ca indicatori ai activităţii şi patologiei creierului.
Scopul final al acestei cercetări este de a crea un test de sânge simplu, care să poată detecta modificări ale nivelurilor ARNm EV din sânge care să indice tulburări mentale, oferind astfel un instrument de diagnosticare neinvaziv şi accesibil.
Direcţiile viitoare ale echipei includ aplicarea acestei tehnici pentru a dezvolta teste pentru alte afecţiuni, cum ar fi tulburările din spectrul autist.
Cercetătorii au menţionat că rezultatele ar putea fi specifice depresiei postpartum (postnatale), deoarece studiul a fost realizat doar cu eşantioane de la participante de sex feminin, ceea ce evidenţiază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a valida aceşti biomarkeri pe un spectru mai larg de tulburări cerebrale.