Testele nazale pot indica severitatea bolii Covid-19

Testele nazale pot indica severitatea bolii Covid-19

O nouă cercetare condusă de o echipă de la Universitatea Emory oferă o predicţie mai precisă a severităţii Covid-19 care poate fi identificată prin examinarea autoanticorpilor din cavitatea nazală, ceea ce ar putea duce la planuri de tratament mai personalizate.

Există o mare varietate de simptome ale Cocid-19, de la uşoare la severe şi, în timp ce tulpinile actuale ale virusului cauzează, în general, simptome mai uşoare, cei cu comorbidităţi prezintă în continuare un risc exponenţial mai mare de boală severă.

Acum, o nouă cercetare de la Universitatea americană Emory oferă o predicţie mai precisă a severităţii Covid-19 care poate fi identificată prin examinarea autoanticorpilor din cavitatea nazală, ceea ce duce la planuri de tratament mai personalizate.

Pentru persoanele cu risc ridicat, acest lucru ar putea oferi informaţii esenţiale pentru opţiunile de tratament imediate, inclusiv administrarea rapidă de medicamente precum Paxlovid în termen de o săptămână de la apariţia simptomelor pentru a atenua un răspuns sever.

Studiul, publicat miercuri în revista Science Translational Medicine, a urmărit 125 de pacienţi cu diferite niveluri de Covid-19 (de la infecţia uşoară la severă) timp de aproape doi ani.

Echipa Emory a urmărit anticorpii atât în sânge, cât şi în căile respiratorii nazale, descoperind că mai mult de 70% dintre persoanele cu Covid-19 uşor sau moderat au dezvoltat anumiţi autoanticorpi - în general un indiciu al bolii - în nas, care au fost surprinzător legaţi de mai puţine simptome, o imunitate antivirală mai bună şi o recuperare mai rapidă.

Constatările sugerează că prezenţa autoanticorpilor în cavitatea nazală poate juca un rol protector şi poate ajuta la reglarea sistemului imunitar pentru a preveni inflamaţia excesivă şi pentru a lupta mai eficient împotriva virusului.

„În general, autoanticorpii sunt asociaţi cu patologia şi un prognostic negativ, provocând o inflamaţie crescută care ar indica o boală mai gravă”, spune Eliver Ghosn, autor principal al lucrării de la Centrul Lowance pentru imunologie umană şi Centrul pentru dezvoltarea vaccinurilor Emory, într-un comunicat publicat miercuri.

„Ceea ce este interesant în legătură cu constatările noastre este că, în cazul Covid-19, este invers. Autoanticorpii nazali au apărut imediat după infecţie, vizând o moleculă inflamatorie importantă produsă de celulele pacientului. Aceşti autoanticorpi s-au legat de moleculă, probabil pentru a preveni inflamaţia excesivă, şi au dispărut pe măsură ce oamenii s-au recuperat, sugerând că organismul îi foloseşte pentru a menţine lucrurile în echilibru”, a adăugat cercetătorul.

Studiile anterioare pe pacienţii Covid-19 au sugerat că autoanticorpii din sânge îi predispun la boli care le pun viaţa în pericol. Cu toate acestea, aceste studii neglijează adesea cavitatea nazală - locul real al infecţiei.

Noul studiu sugerează că răspunsurile imune montate în cavitatea nazală împotriva virusului diferă de cele din sânge. Pe scurt, autoanticorpii nazali echivalează cu protecţie, în timp ce autoanticorpii găsiţi în sânge echivalează cu severitatea bolii.

„Cheia a fost să ne uităm direct la locul infecţiei, în nas, în loc de sânge”, spune Ghosn. „În timp ce autoanticorpii din sânge erau legaţi de prognosticul nefavorabil, producerea lor doar în nas la scurt timp după infecţie este legată de recuperarea eficientă”, a adăugat el.

FlowBEAT: un instrument de diagnostic mai eficient

Pentru a permite măsurători mai precise ale anticorpilor produşi local, la locul infecţiei, în cavitatea nazală, laboratorul Emory a dezvoltat un nou instrument biotehnologic numit FlowBEAT pentru a cuantifica diferite tipuri de anticorpi în cavităţile nazale şi alte probe biologice, care ar putea avea în curând implicaţii pentru testarea altor virusuri respiratorii, cum ar fi gripa sau virusul sinciţial respirator (VSR).

„Din punct de vedere istoric, tehnologia de măsurare a anticorpilor are o sensibilitate scăzută şi este ineficientă, deoarece este limitată la măsurarea unuia sau a câtorva anticorpi la un moment dat”, explică Ghosn.

„Cu FlowBEAT, putem lua orice tampon nazal standard şi efectua un test combinat pentru a măsura simultan toate tipurile de anticorpi umani împotriva a zeci de antigene virale şi gazdă într-un singur tub - o modalitate mult mai sensibilă, eficientă şi scalabilă de a măsura autoanticorpii din nas, care poate, de asemenea, să prezică severitatea simptomelor”, spune el.

În continuare, cercetătorii doresc să afle dacă acest mecanism surprinzător de control al infecţiei cu Covid-19 în cavitatea nazală joacă un rol şi în alte infecţii respiratorii precum gripa şi VSR.

„Dacă acest răspuns al autoanticorpilor nazali se dovedeşte a fi un mecanism comun pentru a ne proteja împotriva altor infecţii virale, aceasta poate fi o schimbare de paradigmă în modul în care studiem imunitatea protectoare”, subliniază cercetătorul.

„Vom interpreta autoanticorpii dintr-o perspectivă inovatoare, sperând să inspirăm noi linii de cercetare şi opţiuni terapeutice mai bune pentru infecţiile respiratorii comune”, adaugă el.

Pe baza constatărilor, laboratorul Emory colaborează în prezent cu biroul de brevete al universităţii pentru a dezvolta un instrument de diagnostic predictiv folosind probe „rămase” din tampoanele nazale standard utilizate pe scară largă ca test de diagnostic pentru Covid-19.

„În momentul de faţă, fie analizăm riscul de infecţie înainte ca acesta să apară, fie analizăm evoluţia infecţiei mult după recuperare”, spune Ben Babcock,candidat la doctorat care a condus studiul în cadrul laboratorului Ghosn.

„Imaginaţi-vă dacă am putea capta răspunsul imun în timp real, chiar în clinică. Un test pe loc ar putea oferi medicilor şi pacienţilor informaţiile în timp real de care au nevoie pentru a lua decizii de tratament mai rapide şi mai inteligente”, adaugă el.

Foto: Credit: Universitatea Emory, 6 noiembrie 2024.

viewscnt