Este posibil ca printre rezoluţiile de sănătate pentru noul an să trebuiască să se numere şi verificarea aparatelor auditive. Tratarea pierderii auzului cu aparate auditive a fost asociată cu o scădere a riscului de mortalitate, potrivit unui nou studiu.
Pierderea auzului afectează aproximativ 40 de milioane de adulţi americani, însă doar una din 10 persoane care au nevoie de aparate auditive le utilizează, arată cercetările.
Purtarea de aparate auditive, la cei care au nevoie de ele, ar putea contribui la protejarea împotriva deseului prematur, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista The Lancet Healthy Longevity.
„Am descoperit că există un risc de mortalitate cu 24% mai mic pentru persoanele care folosesc aparate auditive", a declarat într-un comunicat al universităţii, dr. Janet Choi, otolaringolog şi profesor asistent de otorinolaringologie clinică - chirurgie a capului şi gâtului la facultatea de medicină Keck a Universităţii din California de Sud (USC).
Studiul a analizat datele a 10.000 de persoane - dintre care peste 1.800 au fost identificate ca având pierderi de auz - şi a urmărit mortalitatea acestora între 1999 şi 2012.
Aproximativ 237 dintre cei cu pierdere de auz au declarat că au folosit aparate auditive cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce 1.483 au declarat că nu au folosit niciodată dispozitive auditive, potrivit cercetării.
Aparatele auditive ar putea fi o modalitate rentabilă de a reduce impactul pierderii auzului asupra demenţei, potrivit unui nou studiu.
Nu a existat nicio diferenţă în ceea ce priveşte riscul de deces pe parcursul perioadei de cercetare între persoanele care au folosit ocazional aparate auditive şi cele care nu le-au purtat niciodată, dar utilizatorii obişnuiţi au prezentat un risc semnificativ mai mic, a indicat studiul.
Riscul de mortalitate a fost mai mic pentru utilizatorii de aparate auditive, indiferent de factori precum vârsta, etnia, venitul, educaţia, istoricul medical şi gradul de pierdere a auzului, potrivit studiului.
Aproximativ 30 de milioane de persoane cu vârste de 12 ani şi mai mari din Statele Unite suferă de pierderea auzului la ambele urechi, potrivit Institutului Naţional pentru Surzenie şi alte tulburări de comunicare.
Însă doar aproximativ 15% dintre cei care ar putea beneficia de aparate auditive le folosesc, potrivit autorilor unui studiu, publicat în aprilie.
„Acest studiu subliniază rolul cheie al abordării factorilor de risc modificabili nu doar pentru beneficii imediate pentru sănătate, ci şi ca o strategie puternică pentru creşterea longevităţii şi a bunăstării generale", a declarat pentru CNN, dr. Thomas Holland, medic cercetător la Institutul Rush pentru îmbătrânire sănătoasă, care nu a fost implicat în această cercetare.
Din fericire, acum sunt disponibile aparate auditive fără prescripţie medicală, iar studiul din aprilie arată că acestea ar putea fi la fel de eficiente ca şi cele recomandate de către un specialist în audiologie.
De ce sunt atât de utile aparatele auditive
Cel mai recent studiu aduce dovezi care sprijină ideea că pierderea auzului şi longevitatea sunt legate, dar există încă întrebări cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, spune dr. Choi.
„Acesta este un studiu de asociere. Nu am analizat în mod deosebit mecanismul din spatele acestor asocieri", a precizat ea.
Există însă câteva ipoteze cu privire la motivul pentru care există o asociere între protezele auditive şi longevitate.
Studii anterioare au arătat o legătură între pierderea auzului şi fragilitate şi există dovezi că netratarea pierderii auzului ar putea afecta izolarea socială şi declinul activităţii fizice şi al funcţiei cognitive, a explicat dr. Choi.
„Există, de asemenea, unele studii care arată că privarea auditivă în sine - faptul de a nu primi suficient sunet - poate avea un impact negativ asupra structurilor cerebrale", a adăugat ea.
O posibilă legătură cu demenţa
Aparatele auditive ar putea însemna, de asemenea, un risc mai mic de demenţă, potrivit unui studiu publicat joi, în revista JAMA Otolaryngology - Head and Neck Surgery.
Studiul a analizat date de la peste 500.000 de persoane în vârstă de 50 de ani sau mai mult din sudul Danemarcei şi a urmărit starea lor de sănătate între 2003 şi 2017.
Cei care au suferit pierderi de auz au prezentat un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demenţă, potrivit studiului.
Riscul a fost şi mai mare (14%) la cei cu pierdere de auz care nu foloseau aparate auditive, comparativ cu cei care le foloseau.
Studiul amplu şi bine realizat, potrivit specialiştilor, face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi care arată că pierderea auzului şi demenţa sunt legate, dar există încă întrebări dacă este vorba de cauzalitate sau corelaţie, a declarat dr. Jason Warren, neurolog şi profesor-consultant de neurologie la Institutul de neurologie Queen Square a Universităţii College London (UCL).
„Studiile de acest tip trebuie interpretate cu atenţie - modificările cerebrale asociate cu demenţa timpurie pot afecta auzul potenţial cu câţiva ani înainte ca demenţa să fie diagnosticată", spune dr. Warren.
„Prin urmare, ar trebui să fim precauţi în ceea ce priveşte deducţia că pierderea auzului cauzează demenţa sau că demenţa poate fi prevenită prin purtarea de aparate auditive" a mai precizat el.
Importanţa testării auzului
Corpul tot mai mare de cercetări arată că, dacă se observă o diferenţă în ceea ce priveşte auzul, ar trebui să mergem la control, recomandă dr. Choi.
Pierderea auzului nu ar trebui să fie „socotită ca fiind ceva legat de (o) parte normală a îmbătrânirii şi nu trebuie făcut nimic în legătură cu asta", a adăugat ea.
Specialistul american crede că vor ieşi şi mai multe studii care vor arăta că aparatele auditive sunt utile şi au un impact pozitiv.
„Ştim cu toţii că, în cele din urmă, ajută cu adevărat la comunicarea şi calitatea vieţii pacienţilor", a mai menţionat ea.
Dacă semnalaţi o pierdere de auz, cel puţin încercaţi aparatele auditive, mai ales că există îmbunătăţiri semnificative ale tehnologiei, recomandă dr. Choi.
Medicul american crede că mulţi oameni nu folosesc aparate auditive pentru că nu vor să pară mai în vârstă.
„Nu vor să fie asociaţi cu dizabilitatea, dar nu trebuie să fie chiar aşa", spune ea.
Este important să fii proactiv atunci când vine vorba de abordarea riscurilor pentru sănătate, mai ales atunci când acestea sunt atât de uşor de modificat precum purtarea de aparate auditive, a precizat la rândul său, dr. Holland.
Consultaţi-vă cu medicii dumneavoastră şi fiţi la zi cu controalele auditive, monitorizându-vă în acelaşi timp somnul, exerciţiile fizice, nutriţia, consumul de alcool, tensiunea arterială şi glicemia pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă, a adăugat el.
„Prin adoptarea unui stil de viaţă care acordă prioritate acestor factori, aveţi posibilitatea să construiţi o fundaţie solidă pentru o vitalitate de lungă durată", a mai precizat medicul american.